- Az szagos folyadékot már Hippokratész is alkalmazta sebek tisztítására és emésztési panaszok enyhítésére.
- Az almaecetnek nagyanyáink kamrapolcán szintén bérelt helye volt.
- Egy pohár vízben feloldva frissítő, enyhén savanykás italt készíthetünk belőle, amely nyáron különösen jó szomjoltó.
Az utóbbi évtizedben egyre inkább felértékelődnek a természetes szerek és hatóanyagok, miközben lassan visszatalálunk nagyszüleink „fűben-fában orvosság van” szemléletéhez is.
A modern ember újra felfedezi a kamrapolcok és a kert gyógyító kincseit – köztük az almaecetet, amelyet őseink már évszázadokkal ezelőtt is előszeretettel használtak. Jóval azelőtt, hogy a gyógyszertárak polcai roskadoztak volna a különféle, almaecetet is tartalmazó készítményektől.
Nincs új a nap alatt
Az almaecet nem új találmány: már az ókori Egyiptomban, később a görögöknél és rómaiaknál is ismerték és használták. Hippokratész, az orvostudomány atyja a feljegyzések szerint sebek tisztítására és emésztési panaszok enyhítésére is alkalmazta. Később, a középkorban az ecet – többek közt az almaecet is – fontos szerepet játszott a háztartásokban: tartósítószerként, fertőtlenítőként, sőt járványok idején „védőitalként” kortyolgatták, mivel úgy hitték, távol tartja a betegségeket.
A népi gyógyászatban szintén nemzedékről nemzedékre öröklődött az almaecettel kapcsolatos tudás: fejfájásra, torokfájásra, emésztési gondokra és bőrirritációkra egyaránt bevetették.

Az almaecet az egyik legegészségesebb kamrakincs (Fotó: Getty Images)
Az almaecet hatása már bizonyított
A modern kutatások némelyik régi megfigyelést szintén igazolták. Ennek alapján bizonyított, hogy az almaecet fő hatóanyaga, az ecetsav, jótékony hatással lehet az emésztésre: fokozza a gyomorsav termelődését, ezáltal segíti a táplálék lebontását, és megelőzheti a puffadást. Vércukorszint-szabályozó hatását szintén több tanulmány vizsgálta, és bár alkalmazása nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, kiegészítőként hozzájárulhat a kiegyensúlyozott anyagcseréhez.
Ezzel pedig a fogyást is elősegítheti (amennyiben persze figyelünk a táplálkozásra, és a testmozgás is az életünk része.)
Emellett antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazták: a bőr kisebb sérüléseinek lemosására, pattanások kezelésére vagy hajöblítőként a fényesebb tincsekért.
Érdemes megjegyezni, hogy az almaecet nem csodaszer.
A túlzásba vitt fogyasztás irritálhatja a gyomrot és a nyelőcsövet, illetve kikezdheti a fogzománcot is. Ugyanakkor, mértékletesen használva – például saláták önteteként, vízzel hígítva italokhoz, vagy akár házi szépségápolási praktikákban – igazán sokoldalú társ lehet a mindennapokban.
Almaecet házilag
Hozzávalók:
- 1 kg érett, lehetőleg bio alma
- 1 liter víz
- 3–4 evőkanál méz vagy cukor
Elkészítés:
- Az almákat alaposan mosd meg, majd vágd fel héjastul és magházastul kisebb darabokra. Nem kell meghámozni, a héj és a mag is segíti az erjedést.
- Tedd az almát egy nagy, tiszta üveg- vagy kerámiatálba. Fém edényt ne használj, mert az ecet reakcióba léphet vele.
- Öntsd rá a vizet, majd add hozzá a mézet vagy cukrot, és keverd alaposan össze. Ez segíti az erjedést, hiszen táplálékot ad az élesztő- és baktériumkultúráknak.
- Az üveget takard le egy tiszta konyharuhával vagy gézlappal, és gumival rögzítsd. Így levegőzni tud, de a por és a rovarok nem jutnak bele.
- Szobahőmérsékleten, fénytől védve tárold. Naponta egyszer-kétszer keverd át fakanállal. Ez megakadályozza, hogy a tetején penész képződjön.
- Kb. 2–3 hét alatt a folyadék erjedni kezd. Először almabor lesz belőle, majd fokozatosan átalakul ecetté. Ekkor már jellegzetesen savanykás, ecetes illata lesz.
- Amikor elérte a kívánt ízt és savanyúságot, szűrd le, és öntsd át tiszta üvegekbe. Ezután is érhet még néhány hétig, de már fogyasztható. Hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.
Ha szeretnéd az almaecetet beépíteni a mindennapjaidba, de idegenkedsz a tömény ecet ízétől, próbáld ki az ecetfröccsöt. Egy pohár hideg vízhez adj 1–2 teáskanál almaecetet, ízlés szerint kevés mézet vagy citromlevet, majd keverd össze. Frissítő, enyhén savanykás italt kapsz, amely különösen nyáron jó szomjoltó, és talán ez a kíméletesebb módja annak, hogy élvezd az almaecet jótékony hatásait.
Kapcsolódó: 7 gyógyszer, amit sose szedjünk almaecet mellé
Kiemelt kép: Getty Images