Ahogy az ember átlépi a negyvenet, gyakran észreveszi, hogy az emlékezete alkalomadtán már cserben hagyja és az elméje sem mindig olyan éles, mint a húszas-harmincas éveiben. Ez a szellemi lassulás különösen igaz lehet azokra, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, amelyek gyakran agyi ködöt okoznak. Sokan ezt az öregedés természetes velejárójának tekintik, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele: az is számít, mit teszünk a tányérunkra – vagy épp mit tartunk a hűtőnkben.
Így változik az agy az évek során
Ahogy testünk, úgy agyunk is változásokon megy keresztül az idő előrehaladtával. „Az öregedéssel csökken az agyi véráramlás, és visszaesik bizonyos neurotranszmitterek – például a memóriát, hangulatot és fókuszt befolyásoló hírvivő molekulák – szintje” – mondta Dr. Alexander Zubkov neurológus a HuffPostnak. A szakértő szerint
az oxidatív stressz és az enyhe, krónikus gyulladás is fokozatosan felhalmozódik a szervezetben,
ami hozzájárul a szellemi hanyatláshoz. Az étrend azonban szinte minden szervünkre hatással van – így az agyra is. „Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a kognitív működés megőrzésében” – erősítette meg Yuko Hara, az Alzheimer’s Drug Discovery Foundation igazgatója.
Hara úgy véli, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen fogyasztunk antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású ételeket. A tápanyagokban gazdag étrend ugyanis támogatja a sejtek regenerálódását, segíti a neurotranszmitterek (kémiai hírvivő molekulák) képződését, és védi az agyat az oxidatív károsodástól.
Élelmiszerek 40 felett: ezek a legjobbak az agynak
A szakértők szerint bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni agyunk egészségét. Lauren Manaker regisztrált dietetikus szerint különösen az alábbiak érdemelnek figyelmet:
1. Teafélék
A valódi tea – vagyis a zöld, fekete, fehér és oolong fajták – a Camellia sinensis cserjéből származik, és természetes antioxidánsokat, például katechineket és flavonoidokat tartalmaz. Ezek segítenek megvédeni az agysejteket az oxidatív stressztől és a gyulladástól.

Az idő előrehaladtával különösen fontos odafigyelni arra, mit eszünk, mert bizonyos ételek – mint a tea, dió vagy gomba – támogatják, míg mások – például a feldolgozott élelmiszerek – károsíthatják az agyműködést (Fotó: Getty Images)
A teában található L-theanin aminosav nyugtató hatású, amely nem álmosít el, míg a koffein fokozza az éberséget és a koncentrációt. „Együttesen javíthatják a fókuszt, a memóriát és a mentális tisztaságot” – mondta Manaker. Kutatások szerint különösen a zöld tea fogyasztása hathat kedvezően az idősebbek kognitív működésére.
2. Dió
Nem véletlen, hogy a dió formája az agyra emlékeztet – a természet ezzel is azt jelzi, milyen jót tesz a szellemi frissességünknek ez a ropogós magféle. „A diót gyakran emlegetik szuperélelmiszerként az agy egészsége szempontjából, mivel antioxidánsokat és magnéziumot tartalmaz.” Ez az egyetlen olajos magféle, amely jelentős mennyiségben tartalmaz ALA típusú omega-3 zsírsavat. Kutatások szerint a magasabb ALA-szint a vérben javíthatja az energiafelhasználást az Alzheimer-kór által érintett agyterületeken – különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosabbak a betegségre.
3. Gombák
Gazdag tápanyagtartalmuknak és különleges vegyületeiknek köszönhetően a gombák egyre nagyobb figyelmet kapnak, mint agybarát élelmiszerek. A bennük található ergothionein egy természetes aminosav és erős antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő hatásával védi az agysejteket, így csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát is.
„Ez az anyag összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségek elleni védelemmel” – emelte ki Manaker. A gombák emellett fontos B-vitaminokat és aminosavakat is tartalmaznak, amelyek segítik az agyműködést és az energiatermelést.
Kapcsolódó: Bajt jelezhet, ha ezt gyakran elfelejted zuhanyzás közben.
Dr. Alexander Zubkov más agybarát ételeket is ajánlott: zsíros halakat, mint a lazac és a szardínia, a DHA típusú omega-3 zsírsav ugyanis alapvető fontosságú az agysejtek felépítéséhez. Megemlítette az áfonyát, amely tele van antociánokkal, ezek ugyancsak antioxidánsként védik az agyat és javíthatják a memóriát. Továbbá ott vannak még a leveles zöldek, például a spenót és a kelkáposzta, melyek folsav-, K-vitamin- és luteintartalma összefüggésbe hozható a lassabb szellemi hanyatlással.
Ezeket már érdemes kerülni
Vannak azonban olyan ételek, melyek kifejezetten árthatnak az agy egészségének. Dr. Joshua Helman, kognitív hanyatlás megelőzésére szakosodott orvos elsősorban a magasan feldolgozott élelmiszerekre figyelmeztet. A hozzáadott cukor, a finomított gabonák, a transzzsírok és az omega-6 zsírsavakban gazdag olajok gyulladást és inzulinrezisztenciát okozhatnak.
Nem véletlen, hogy egyes kutatók az Alzheimer-kórt 3-as típusú cukorbetegségként is emlegetik.
Helman szerint érdemes kerülni a magas só-, nitrát- és adalékanyagtartalmú ételeket is, mivel ezek károsíthatják az ereket, ami a szellemi hanyatlás egyik fő kiváltó oka lehet. A peszticidek, műanyagok és nehézfémek tartós jelenléte a szervezetben szintén ronthatja a memóriát és a koncentrációt.
Kapcsolódó: Ez a trükk segít megelőzni a krónikus betegségeket 40 felett.
Kiemelt kép: Getty Images