- Az uborka megfizethető szuperélelmiszer.
- Vízzel fogyasztva még hatékonyabban támogatja az egészséget.
- Mutatjuk, mennyi mindenre jó az uborkás víz!
Az uborka amennyire hétköznapi zöldség (bár botanikailag gyümölcsként szokás definiálni), épp annyira számít szuperélelmiszernek: kalóriaszegény, antioxidánsokban gazdag, magas víztartalmú, rákellenes vegyületeket tartalmaz, számos vitaminban gazdag, védi a sejteket és kiegyensúlyozza a vércukorszintet, koleszterinszintet, miközben a krónikus betegségek kockázatát is csökkenti.
Ha idáig salátabetétként vagy szendvicsek kiegészítőjeként tekintettünk rá, ideje újradefiniálni, amit az uborkáról gondolunk, hiszen akár nyersen, héjával együtt, akár savanyítva esszük, mindenképp meghálálja a szervezetünk – különösen, ha uborkás víz formájában fogyasztjuk.
Az uborkás víz előnyei
Így, hogy végre a június is elérkezett, és egyre melegebb az idő, a forró teát – amit a szokatlanul hűvös május miatt újra megkívánhattunk – lassacskán a frissítő nyári italok váltják fel.
Az uborkás víz fogyasztása az elmúlt években majdhogynem akkora trenddé nőtte ki magát a közösségi médiában, mint a citromos víz. És végre egy trend, amit tényleg megéri követni!
Filléres, könnyen elkészíthető, nagyszerűen hidratál és hűsít, miközben minden egyes korttyal vitaminokat szívunk magunkba.
– mutatjuk, mennyi mindenre jó az uborkás víz!
1. Segíti a fogyást
Életmódváltásba kezdtél, és búcsút intenél a cukros üdítőknek, de hiányoznak az ízek? Akkor az uborkás víz a te italod! Az uborka magas víztartalma fokozza a hidratáló hatást – ami a jóllakottság érzését is segít egy kicsit elnyújtani – miközben ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítja a vizet.
2. Kiválóan méregtelenít
Az uborka és a víz kombinációja támogatja szervezetünk méregtelenítő folyamatait; a veseműködést és a salakanyagok kiürülését – különösen, ha reggel, éhgyomorra, kávé előtt fogyasztjuk.
Kapcsolódó: 6 olcsó élelmiszer, ami méregtelenítőként is kiváló
3. Antioxidáns-bomba
Kutatások kimutatták, hogy az antioxidánsok képesek megelőzni és késleltetni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást, ami hosszú távon olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és az Alzheimer-kór.

Az uborkás víz frissítő, egészséges és pofonegyszerű csodaital, amit kívül is, belül is meghálál a szervezetünk (fotó: Getty Images)
Ezért is érdemes naponta antioxidánsokban gazdag, friss gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani. Az uborka pedig épp ebbe a kategóriába tartozik, hála a benne található C-vitaminnak, béta-karotinnak, mangánnak, molibdénnek és flavonoidoknak.
4. Csökkenti a vérnyomást
A felesleges só hatására szervezetünk folyadékot tart vissza, a kálium pedig a vesék által visszatartott nátrium mennyiségét szabályozza.
Ha az étrendünk túl sok sót tartalmaz, miközben a káliumból nem viszünk be eleget, a vérnyomásunk is megemelkedik.
Szerencsére az uborka kiemelkedő káliumforrásnak számít a zöldségek, gyümölcsök között, így ha naponta fogyasztjuk – akár a vizes kulacsunkba keverve –, a vérnyomásunkat is segíthet kiegyensúlyozni.
5. Támogatja a csontok egészségét
A K-vitamin a vér alvadási képességét, illetve a véralvadáshoz szükséges fehérjék összetapadását segíti. Ha nincs elég K-vitamin a szervezetünkben, a fehérjék sem működnek megfelelően, ebből kifolyólag pedig a csontjaink, szöveteink általános egészsége is sérülhet, hiszen nincs, ami gondoskodhatna a fehérjék csontokba történő beépüléséről.
Az uborka szerencsére nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint is – egy csésze szeletelt ubi az ajánlott napi érték 19 százalékát biztosítja –, így mindenképp megéri napi szinten az étrendünk részévé tenni. Ha kifogytunk az uborkás receptötletekből, egyszerűen csak adjuk a vízhez!
6. A bőrünk is meghálálja
Az uborka és a víz együttes ereje belülről kifelé hat: egyrészt hidratál, másrészt segít kiüríteni a méreganyagokat is, ami rugalmas, egészséges, gyulladásokra kevésbé hajlamos arcbőrt eredményez. Külön előny, hogy az uborka olyan vízben oldódó vitaminokban is gazdag – például pantoténsavban, vagyis B5-vitaminban – amelyeket a szépségiparban gyakran felhasználnak a pattanások ellen.
Így készíts uborkás vizet
Hozzávalók:
- egy darab kígyóuborka héjasan, alaposan megmosva
- 1 litert szűrt csapvíz vagy ásványvíz
Elkészítés:
- Szeleteld fel vékony karikákra az uborkát.
- Tedd egy kancsóba.
- Öntsd fel vízzel, majd tegyél bele néhány jégkockát, ha extra hűsítőre vágysz.
- Hagyd állni legalább egy órát a hűtőben, hogy legyen ideje kioldódni az ízeknek és a vitaminoknak.
- Dobd fel pici mentalevéllel, citromkarikával vagy reszelt gyömbérrel!
Kapcsolódó: Ezért ne öntsd ki soha a kovászos uborka levét!
Kiemelt kép: Getty Images