- Egy kis tudatos tervezéssel sokat spórolhatunk.
- Nem minden esetben igaz, hogy a legdrágább élelmiszerek a legegészségesebbek.
- Mutatunk 6 pénztárcabarát alapanyagot, ami méregtelenítőként, illetve immunerősítőként sem utolsó!
Manapság már egy sima megfázást sem biztos, hogy megúszunk a patikában tízezer forint alatt. Hó végétől függetlenül sokan gondolkodunk ilyenkor alternatív, költséghatékonyabb megoldásokban, akár a betegségek megelőzése, akár a heti menü megtervezése a cél.
Szerencsére jó áron beszerezhető alapanyagokból is varázsolhatunk mennyei fogásokat az asztalra, sőt, azért sem feltétlenül szükséges több tízezer forintot költenünk, hogy az egészségünknek kedvezzünk. Akkor pedig különösen jól járhatunk, ha kihasználjuk az élelmiszermentő akciókat, egyes üzletek ugyanis kedvezményesen kínálnak kisebb hibákkal rendelkező, de még fogyasztható zöldségeket, gyümölcsöket.
6 olcsó élelmiszer, amiből jó, ha mindig van otthon
A spórolás és az egészség nevében most olyan vitamindús élelmiszereket veszünk górcső alá (a Nők Lapja Konyha pénztárcabarát receptjeiből egyébként megéri inspirálódni), amelyek amellett, hogy olcsóbbak, kiválóan méregtelenítik is a szervezetet – hozzájárulva ezzel a kiegyensúlyozottabb anyagcseréhez és az erősebb immunrendszerhez –, ami különösen jól jöhet az olyan változékony; hol napos, hol esős, hol szeles időszakokban, mint amilyen az idei tavasz is. Lássuk a tuti befutókat!
1. Cékla
A cékla sokoldalú és finom, savanyúságokhoz, salátákhoz, köretekhez, levesekhez adva, de még tartalmas főételként is megállja a helyét – például krémlevesként. Nem beszélve a benne található tápanyagokról és antioxidánsokról, amelyek igazi szuperélelmiszerré teszik a jellegzetes, földes aromákban gazdag salátanövényt.
Kapcsolódó: Íme 5 drága superfood spórolósabb hazai verziója
Ha olyan élelmiszert keresünk, ami egyszerre olcsó, sokoldalú és egészséges, a céklánál jobbat keresve sem találhatnánk. Élénkvörös árnyalatát ugyanis olyan természetes pigmentek adják, mint a betalainok, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásaikról is ismertek. De a zöldség emellett betainban is gazdag, egy olyan aminosavban, amely megakadályozza a zsírok felhalmozódását a májban. Vagyis fontos szerepet játszik a test méregtelenítésében is.
2. Őrölt kurkuma (vagy indiai sáfrány)
Egy kisebb zacskó őrölt kurkuma alig pár száz forint, élénk, testes ízének hála ráadásul alig szükséges 1-2 teáskanálnál többet használni belőle. Maga a kurkumagyökér őshazájában, Indiában évszázadok óta használatos gyógynövény, hála egy benne található gyulladáscsökkentő és májvédő vegyületnek, a kurkuminnak, amely kutatások szerint az epetermelés serkentésén keresztül támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit.

Egy kis kurkumával szinte már varázsolni is lehet a konyhában (fotó: Getty Images)
3. Fokhagyma és vöröshagyma
A hagymafélék csípős-szúrós illatáért egy kéntartalmú vegyület, az allicin felel. Öröm az ürömben, hogy a vegyület sűrű könnyezésre késztet hagymapucolás közben, ugyanakkor épp az allicin az, ami növelni képes a hagymában található glutatin szintjét. A glutatint pedig jó okkal emlegetik fő antioxidánsként: egyrészt megvédi sejtjeinket a szabadgyököktől, másrészt a májat is segíti a méreganyagok eltávolításában.
4. Káposzta
A káposzta olcsó, jól tárolható és ezerféleképpen felhasználható, diétába is bátran beilleszthető zöldség. Magas rosttartalma segíti az emésztést, a vesék működését, a benne lévő antioxidánsok pedig a szabadgyököknek szabnak gátat. És ez még nem minden, hiszen a káposzta kiváló forrása a C- és az E-vitaminnak, miközben rost- és nedvességtartalma révén a természetes tisztulási folyamatokat is támogatja a szervezetben.
5. Sütőtök
Imádod a sütőtököt? Nagyon jól teszed! Akkor biztosan tudod, mennyire sokoldalú és finom alapanyag, akár magában fogyasztjuk, akár édes vagy sós receptekhez használjuk.
A sütőtök külön előnye pedig, hogy magas víz- és rosttartalmának köszönhetően védi a bélrendszer egészségét
– például székrekedés ellen is szuper –, alacsony a kalóriatartalma, gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, nátriumban és vasban. Tele van béta-karotinnal és antioxidánsokkal is, a testünk meghálálja, ha minél többet fogyasztunk belőle.
6. Kamillatea
Sokrétű felhasználhatósága miatt a kamilla a legismertebb gyógynövények közé tartozik, ráadásul egy-egy doboznyi teafilter a pénztárcánkat sem terheli meg különösen. A kamilla virágzatában lévő illóolajok remekül csillapítják a gyulladásokat, és mivel a növény enyhe antibakteriális hatással is büszkélkedhet, a légúti és húgyúti fertőzések megelőzésében, leküzdésében is segítségünkre lehet.
Áldásos tulajdonságait a vese pedig különösen meghálálja, ugyanis vizelethajtó hatása révén a méreganyagok is gyorsabban ürülhetnek ki a szervezetünkből.
Kapcsolódó: A 30/30 szabállyal spórolhatunk a kiadásokon és még tudatosabbá is válunk
Kiemelt kép: Getty Images