A bevásárlást a legtöbben szinte automata üzemmódban végezzük, gondolkodás nélkül járjuk a sorokat és válogatjuk össze a megszokott (vagy éppen az aktuális listánkon szereplő) tételeket. Pedig nem ártanak kicsit tudatosabban is körülnézni az üzletekben – különösen a hűtött és fagyasztott termékek esetén. Ezek a termékek ugyanis rendkívül érzékenyek a hőmérséklet-ingadozásra és a nem megfelelő tárolásra, ami könnyen egészségügyi kockázatot jelenthet.
Ha jártál már úgy (különösen, ha többször is), hogy alig egy nappal a vásárlás után csalódottan konstatáltad, hogy bizony büdös az a csirkehús, vagy szürke a darált hús közepe, akkor feltétlenül olvasd el, hogy mégis milyen jelei lehetnek annak, hogy az adott hűtőpultot inkább kerülnöd kellett volna.
A nem higiénikus hűtőpult jelei
Magyarországon a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) folyamatosan ellenőrzi az élelmiszeripar szereplőit – az élelmiszerboltokat is beleértve. De a legjobb védelem azért mégiscsak a saját figyelmességünk. Hiszen bár az ellenőrző hatóságok sokat tesznek a biztonságunkért, végső soron nekünk, vásárlóknak is résen kell lennünk. A tudatos vásárlás nemcsak az egészségedet védi, hanem hosszú távon hozzájárulhat a boltok színvonalának javulásához is.
1. Nézd meg alaposan a hűtőpultot!
A hűtővitrinek és fagyasztók állapota sokat elárul az üzlet higiéniai gyakorlatáról. Ha a termékeken páralecsapódást vagy jégkristályokat látsz, az arra utalhat, hogy a tárolási hőmérséklet nem volt állandó. Ez különösen veszélyes lehet hús, hal, tejtermékek és más gyorsan romló élelmiszerek esetében.
Tudtad? A csirkehús ezen része potenciálisan veszélyes lehet!
A friss hal- és hústároló pultoknak tisztának, rendezettnek kell lenniük. Ha kellemetlen szagokat érzel, az komoly figyelmeztető jel, ugyanis egy jól karbantartott üzletben ezeken a részlegeken sem szabad bűznek terjengenie.

A friss hús színe élénk, jellemzően rózsaszínes vagy pirosas (Fotó: Canva)
2. Figyelj a hús színére és állagára!
A friss hús színe élénk, jellemzően rózsaszínes vagy pirosas – attól függően, hogy milyen típusról van szó. Kerülendő a szürkés, barnás elszíneződés, vagy ha a csomagoláson belül folyadék szivárog. Ez mind a romlás jele lehet.
3. Ne hagyd figyelmen kívül a padlót és a csomagolást!
A tiszta környezet nemcsak a polcokon és a pultokban, de a padlón is megmutatkozik. Ha koszos, ragadós, szemetes a padló, az a személyzet általános hozzáállását tükrözheti a higiénia iránt, így borítékolhatjuk, hogy romlott árut fognak ránk sózni. Ugyanez igaz a termékek csomagolására is: ha sérült, szakadt, vagy nyitva van, inkább ne vidd haza – az ilyen áruk potenciális veszélyforrást jelenthetnek.
Kvíz: Tudod, mikor biztonságos egy élelmiszer?
Kiemelt kép: Getty Images