Teszteld gyorsan a tudásod!
  • Európában éves szinten 23 millió ember érintett élelmiszer miatti megbetegedésben.
  • Az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb szempont kellene, hogy legyen,  de élelmiszer vásárlással kapcsolatos döntéseinket sok tényező befolyásolja.
  • Most tesztelheted az ezzel kapcsolatos tudásod!

Idén hatodik alkalommal tarják meg világszerte az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. 2024-ben a világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmiszerbiztonsági problémák nemcsak a termelés, gyártás és szállítás során történhetnek, és fontos, hogy fogyasztóként is felkészüljünk a váratlan helyzetekre.

Veszélyes élelmiszerkezelés

Becslések szerint percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer miatti megbetegedésben.

A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza.

Mindez megelőzhető lenne, ugyanakkor mivel az otthoni élelmiszer-kezelés jogszabályokkal nem befolyásolható, ezért a fogyasztói tudatosság kialakulását segítő szemléletformálás lenne célravezető.

Mindez hangsúlyosan megjelenik az EU tizennyolc országában induló „Safe2Eat” kampányban, amellyel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az európai lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságát szeretné előmozdítani. 2024-ben többek között Románia, Csehország, Görögország, valamint Ausztria vesz részt a kampányban. Magyarországon az EFSA fő partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

élelmiszerbiztonság kvíz

Az európai fogyasztók a leginkább védett és tájékozott fogyasztók közé tartoznak világszerte, ha az élelmiszereikről van szó (Fotó: Getty Images)

Élelmiszerről dönteni

Fogyasztóként napi szinten számtalan, az élelmiszerekkel kapcsolatos döntést hozunk, a döntéseinket befolyásoló tényezők pedig igen sokfélék. Az „Élelmiszerbiztonság az EU-ban” című, 2022.évi Eurobarométer felmérés szerint a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseikben a legmeghatározóbb tényező az ár (54%) és az íz (51%), ezeket követi az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer eredete 46-46%-kal.

Tízből körülbelül négy ember mondja, hogy a tápanyagtartalom számít, míg 16% a környezeti és éghajlati hatásokat jelölte meg, 15% pedig azt, hogy saját értékrendje és meggyőződése határozza meg az élelmiszer-vásárlással kapcsolatos választásait.

Élelmiszerbiztonság az EU-ban

Az európai fogyasztók a leginkább védett és tájékozott fogyasztók közé tartoznak világszerte, ha az élelmiszereikről van szó, az EU tudósai ugyanis folyamatosan értékelik az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokat, ezzel támogatva a piacokon és a boltokban kapható termékek biztonságosságát szabályozó hatóságokat.

Az uniós élelmiszerbiztonsági rendszer azt is biztosítja, hogy a fogyasztók élhessenek az élelmiszerek előállításával, feldolgozásával, csomagolásával, címkézésével és értékesítésével kapcsolatos tájékozódási jogukkal is. Az idén májusban induló „Safe2Eat” kampány célja, hogy kritikus gondolkodást indítson el, és ösztönözze az európaiak elkötelezettségét az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban. Az immár negyedik éve zajló kampány három kulcsfontosságú területre: a biztonságos élelmiszerkezelésre, a változatos étrendre és az élelmiszerek összetevőire összpontosít.

Töltsd ki tesztünket, és tudj meg mindent, az élelmiszerbiztonságról!

Kvíz: Mindent tudsz az élelmiszer-biztonságról?

spórolás tipp élelmiszer vásárlás

Az élelmiszerbiztonság kiemelkedően fontos egészségünk megőrzése szempontjából.

Kiemelt kép: Getty Images