Azt már jó ideje tudjuk, hogy az élelmiszerek, amiket fogyasztunk sem minőségben, sem tápértékben nem olyanok, mint régen. Ez pedig betegségekhez, elhízáshoz és számtalan egészségügyi problémához vezethet. Az élelmiszeripar felelőssége óriási, ezért nem árt odafigyelni rá, mi zajlik benne.

Az élelmiszerek tápérték-tartalma az elmúlt évtizedek során folyamatosan csökkent, ami komoly hatással van szervezetünk ellenálló-képességére és az immunrendszerünk működésére. Ebben nagy felelőssége van az élelmiszeriparnak, aminek működése komoly erkölcsi és etikai kérdéseket vet fel már az állattartástól és a növénytermesztéstől kezdve egészen addig, hogy a boltokból a tányérunkra kerülő ételt sokszor mérgező vegyszerek használatával, az USA-ban pedig például génmódosított alapanyagokból állítják elő.

Az ipar egyik legnagyobb bázisa kétség kívül az Amerikai Egyesült Államok területén van, működésének visszásságaira pedig számtalan dokumentumfilm rámutatott az évek során. És, hogy miért érint ez minket itt, Közép-Európában? Mert az országok között olyan kereskedelmi megállapodások merültek fel, amik nagyban befolyásolhatják, hogy milyen élelmiszerek áramlanak be az Európai Unióba. Két éve például a magyar Greenpeace is tiltakozott az EU és Kanada között létrejövő gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) miatt, ami a vámok eltörlésével és a szabadkereskedelemmel gyengítheti az európai élelmiszer-biztonsági szabályokat. A szabadkereskedelmet sürgette viszont Angela Merkel javaslata, ami az USA felé nyitná meg az EU kapuit, ez azonban félő, hogy a génmódosított élelmiszerek tömeges érkezését eredményezheti Európába.

Ahhoz, hogy jobban megértsük és feltérképezzük a tengerentúli helyzetet, nem árt megnézni a következő négy dokumentumfilmet:

Cowspiracy: A fenntarthatósági titok (Cowspiracy: The Sustainability Secret)

Az USA-ban ipari mértékben termelik a marhahúst. A túlzott húsfogyasztás önmagában is káros a szervezetre, ám azt sem árt figyelembe venni, milyen módon és legfőképp milyen áron jut el az étel az asztalra. A dokumentumfilm pontosan rávilágít, hogy a tömeges állattartás a legfőbb oka az erdőirtásnak, a vízfogyasztásnak és a környezetszennyezésnek is. Elég csak abba belegondolni, hogy a Föld egyik legpusztítóbb iparága több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felel, mint a közlekedési ágazat – ami nemcsak a levegőt, hanem a talajt és a benne növekvő növényeket is megbetegíti. Az alkotás készítője, Kip Andersen így nem győzi hangsúlyozni, hogy a környezetvédő szervezeteknek is fel kellene lépniük a probléma ellen. Hihetetlenül gondolatébresztő és meghökkentő film, amit mindenkinek látnia kell(ene).

Élelmiszeripar Rt. (Food Inc.)

Az Élelmiszeripar Rt. azt a drámai változást mutatja be, ami az elmúlt harminc évben az amerikai élelmiszer-termelésben végbement. A pénz állandó és szüntelen hajszolása miatt a háttérbe szorult az élelmiszer-biztonság és a fogyasztók egészsége. A tömegesen tartott állatokat antibiotikummal tömik, a földeken génkezelt terményeket termesztenek – ez pedig a film készítői szerint összefügg a népesség tömeges elhízásával, a különböző betegségek kialakulásával és a környezetszennyezéssel. Szerintük az egyetlen kiutat a környezettudatos vásárlás és a biotermesztés jelentheti. Ez a hiánypótló dokumentumfilm segít belelátni az élelmiszeripar cseppet sem veszélytelen működésébe.

GMO OMG

A növények vegyszerekkel való kezelése, illetve génkezelése állítólag hihetetlen károkat tud tenni. A mérgekkel átitatott takarmánnyal etetik az ipari méretekben tartott állatokat, akiknek a húsa később az asztalunkra kerül – fogyasztásukkal pedig magunkat betegítjük meg. A GMO OMG egy lebilincselő és sokkoló alkotás arról, ami a növénytermesztésben történik.

Hungry For Change

A testkultuszt és a tökéletességet éltető világunkban mindannyian kifogástalan megjelenésről áhítozunk. A megoldás kulcsát a diétázásban, illetve az egészséges táplálkozásban látjuk. De vajon tényleg egészséges-e, amiről ezt gondoljuk? Tényleg fogyni fogunk a light termékektől vagy még több kárt teszünk velük a szervezetünkben? A dokumentumfilmben meglepő és elgondolkodtató titkokat tárnak fel arról, hogyan késztet minket az élelmiszeripar a folyamatos diétázásra, és arra, hogy újra és újra bedőljünk a trükköknek. Mindenkinek érdemes megnéznie, aki az egészséges táplálkozás megszállottja.

 

Összeállította: F.R.

Nyitókép: YouTube