- Három egyszerű és hatékony megoldást mutatunk.
- A rendszeres mosogatógép- és szivacstisztítás elengedhetetlen.
- A nem megfelelő tárolás is okozhat dohos szagot és penészt.
A látszólag tiszta edényeken is maradhatnak kellemetlen szagok, amiket a felületükön megtapadó mikroorganizmusok okoznak. Ráadásul mindez nemcsak kézi, hanem gépi mosogatás után is előfordulhat. A jó hír az, hogy néhány egyszerű, alapvető tisztítószerrel orvosolható a probléma.
Így szabadulj meg a szagoktól a tányérokon
Kezdjük néhány olyan egyszerű házi trükkel, amihez szinte biztosan minden van otthon.
1. Mosogasd el újra a tányérokat
A jó minőségű, zsíroldó mosogatószer forró vízzel keverve remekül eltávolítja az ételmaradványokat. Töltsd meg a mosogatót vagy egy műanyag tálat forró vízzel, adj hozzá mosogatószert, és hagyd akár egy éjszakán keresztül is ázni. Másnap egy tiszta szivaccsal vagy puha sörtéjű kefével mosogasd el az edényeket. Csöpögtesd le és hagyd őket a levegőn megszáradni. Ne tedd el őket, amíg teljesen meg nem száradtak.
2. Áztasd ecetbe
Az ecet is csodákra képes a szagokkal szemben. Keverj össze egyenlő arányban desztillált fehér ecetet és meleg vizet egy műanyag edényben. Áztasd benne a tányérokat legalább egy órán át. Az áztatás után öntsd ki az oldatot, és forró vízzel öblítsd el az edényeket. Végül hagyd őket a levegőn megszáradni.
3. Dörzsöld be szódabikarbónával
A szódabikarbóna szintén hatékony fegyver a szagok ellen. Keverj ki egy pasztát fél csésze szódabikarbónából és két evőkanál vízből. Márts egy puha kefét a pasztába, és alaposan dörzsöld át az edények, műanyag dobozok, főzőedények felületét. Hagyd rajtuk a pasztát akár egy órán át, majd öblítsd le forró vízzel, és szárítsd meg őket levegőn.
Kapcsolódó: 8 takarítási trükk az internetről, amely valóban működik
Így előzd meg a szagokat!
Nemcsak az számít, hogyan mosogatsz, hanem az is, milyen állapotban vannak a gépeid, eszközeid és hol, illetve hogyan tárolod a konyhai felszereléseket. Mutatjuk, mire figyelj!
1. Tisztítsd meg a mosogatógépet és a mosogatót
A mosogatógépből áradó szagokat könnyen beveszik a tányérok. Évente legalább négyszer érdemes kitisztítani a gépet, de még gyakrabban, ha nem szeded le az ételmaradékot a mosogatógépbe pakolt tányérokról.
Fordíts figyelmet a szűrő és a lefolyó tisztítására is, mert az eltömődések fokozzák a kellemetlen szagok kialakulását.
A koszos mosogató szintén visszajuttathatja a szennyeződéseket az edényekre. Tisztítsd rendszeresen a mosogatót, és ne felejtsd el minden használat után kimosni a szivacsot, a kefét, és a törlőrongyot, ezeket érdemes 1–2 hetente lecserélni.

A kellemetlen szagok elkerülése érdekében fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a mosogatógépet, a mosogatót, valamint a használt szivacsokat és keféket is. (Fotó: Getty Images)
2. Pakolj ki és be helyesen a mosogatógépből
Ha túlzsúfolod a mosogatógépet, egyes felületek idővel teljesen elkoszolódnak. Pakolj be logikusan, és miután végzett a gép, rövid időn belül pakolj is ki. Ha a mosogatógépet zárva hagyod, és benne maradnak a tányérok, még ha tiszták is, penész is kialakulhat, ami aztán átterjed az edényekre is.
3. Használj forró vizet
Akár kézzel mosogatsz, akár géppel, a forró víz elengedhetetlen a zsíros szennyeződések és lerakódások eltávolításához. Győződj meg róla, hogy a vízmelegítőd elég magas hőfokra van állítva ahhoz, hogy hatékony legyen. Az is hasznos lehet, ha figyeled a víz minőségét: a baktériumok és ásványi anyagok mennyisége befolyásolhatja a mosogatószerek hatékonyságát. Ha kemény a víz az otthonodban, érdemes vízlágyítót használni.
4. Válassz jó minőségű mosogatószert
Használj olyan mosogatószert, amely zsíroldó hatóanyagokat tartalmaz. Ezek feloldják a zsírt és olajat, így a forró víz könnyen le tudja mosni őket az edényekről.
5. Tárold helyesen a tányérokat
Tisztítsd meg rendszeresen a tárolóhelyeket és a szekrényeket is, mert a főzés során keletkező zsíros réteg megköti a szagokat. Sose pakold el az edényeket nedvesen, mert nedvesség hatására láthatatlan penész képződhet az edényeken, sőt a szekrényben is.
6. Dobd ki a repedt edényeket
A műanyag vagy kerámia edények hajszálrepedéseiben baktériumok telepedhetnek meg, amelyek szagokat okoznak. Dobd ki azokat a tányérokat, amelyek lepattantak, megrepedtek vagy megsérültek.
Kapcsolódó: Ezért nyugtató hatású a mosogatás
Kiemelt kép: Getty Images