Elfogyott a tojás? Mutatjuk, mivel pótolhatod!

Elfogyott vagy túl drága a tojás? Mutatjuk, mivel pótolhatod!

Nincs otthon tojás? Nem gond! Ezekkel az egyszerű helyettesítőkkel ugyanúgy süthetsz, főzhetsz, sőt még habcsókot is készíthetsz.
  • A tojás drágulása és időszakos hiánya miatt egyre többen keresnek helyettesítő alapanyagokat.
  • A megfelelő tojáspótlót a kívánt funkció alapján érdemes kiválasztani.
  • Íme 9 alternatíva, amellyel helyettesítheted a tojást a konyhában.

Biztosan te is észrevetted, hogy a tojásos polcok egyre gyakrabban üresek, és ha mégis akad néhány doboz, az árak láttán kétszer is meggondolod, hogy tényleg szükséged van-e rá. Az utóbbi időben egyre nagyobb kihívás hozzájutni ehhez az alapvető hozzávalóhoz, így nem csoda, hogy sokan keresik azokat az alternatívákat, amelyekkel helyettesíteni lehet. 

Az elmúlt években a madárinfluenza komoly csapást mért a tojóállományra, ami jelentős készlethiányt és áremelkedést okozott. Bár a szabad tartású tojások áremelkedése mérsékeltebb volt, ezek is egyre nehezebben beszerezhetők. Éppen ezért érdemes olyan  tojáshelyettesítőket használni, amelyekkel gond nélkül kiválthatjuk a tojást.

Milyen funkciókat kell ellátnia egy tojáspótlónak?

A tojás a konyhában igazi sokoldalú alapanyag, amely rengeteg ételben játszik kulcsszerepet. Íme néhány főbb feladata:

  • Összetartja az alapanyagokat – például húsgombócokban vagy fasírtokban.
  • Krémes állagot biztosít – olyan szószokban, mint a majonéz vagy a hollandi mártás.
  • Térfogatot növel – felverve levegőssé teszi a süteményeket.
  • Vagy maga a tojás a főszereplő – omlettek és rántották alapja.

Amikor tojás nélkül sütsz vagy főzöl, fontos tudni, hogy a szerkezetét, az állagát vagy a kötőerejét kell pótolni. Lássuk, milyen megoldások léteznek!

Tökéletes főtt tojás? Lehetséges!

1. Lenmag

Mihez a legjobb: péksüteményekhez, süteményekhez és húsgombócokhoz tökéletes választás.

Hogyan működik?

A lenmag tojás az egyik legjobb természetes tojáspótló, mivel szerkezeti tulajdonságai hasonlóak a tojáshoz. Fehérjéket, zsírokat és folyadékot tartalmaz, így segít összetartani az alapanyagokat. Kellemes, enyhén diós íze van, amely különösen jól passzol édes süteményekhez. Keverj össze 1 evőkanál őrölt lenmagot 2-3 evőkanál vízzel, és hagyd állni néhány percig, amíg zselés állagúvá válik. Egy keverék egy tojást helyettesít a receptben.

2. Almaszósz vagy banánpüré

Mihez a legjobb: brownie-khoz, muffinokhoz és puha süteményekhez.

Hogyan működik?

Nedvességet és kötőerőt biztosít, így tökéletes választás lágy, szaftos süteményekhez. Mivel mindkettő természetesen édes, leginkább süteményekben érdemes használni. Egy tojás helyett használj 2-3 evőkanál almaszószt vagy pépesített banánt.

3. Tofu

Mihez a legjobb: tojásrántotta helyettesítésére.

Hogyan működik?

A szilárd tofu állaga nagyon hasonlít a tojásrántottához, és megfelelő fűszerezéssel tojásszerű ízt érhetünk el. Morzsold össze a tofut, majd pirítsd meg olajon kedvenc fűszereiddel (pl. kurkuma, római kömény), hogy sárgás árnyalatot kapj, és ízében is közelebb álljon a tojásrántottához. Az igazi tojásíz érdekében adj hozzá egy csipet fekete sót.

Elfogyott a tojás? Mutatjuk, mivel pótolhatod!

A szétmorzsolt tofu fűszerekkel és zöldségekkel pirítva állagra és ízre is hasonlít a klasszikus tojásrántottához. (Fotó: Getty Images / Simon McGill)

4. Selyemtofu

Mihez a legjobb: fehérjedús zabkásához, tojásalapú szószokhoz.

Hogyan működik?

A tofu és a selyemtofu egyaránt szójatejből készül, amelyet alvasztóanyaggal (pl. nigari vagy kalcium-szulfát) sűrítenek meg, majd formáznak. A különbség a víztartalomban és az elkészítési módjukban van: a tofu több folyadékot présel ki, így szilárdabb, míg a selyemtofu megőrzi magasabb víztartalmát, ezért lágyabb és krémesebb állagú.

A selyemtofu remek állagot ad a szószoknak, és jól krémesíti a zabkását.

Egy tojás helyett keverj össze egyharmad tömb selymes tofut a főzőfolyadékkal, majd add a zabkásához vagy a szószhoz.

5. Krumplipüré vagy sütőtökpüré

Mihez a legjobb: fasírtok és húspogácsák kötőanyagaként.

Hogyan működik?

Sűrű, ragacsos állaguk miatt kiválóan összetartják az alapanyagokat, így segítenek egyben tartani a fasírtokat vagy húsgombócokat. Adj 2-3 evőkanálnyit a fasírt- vagy húspogácsa masszához.

6. Csicseriborsóliszt

Mihez a legjobb: tojásmentes omlettekhez és frittatákhoz.

Hogyan működik?

Lisztként felhasználva krémes és stabil állagot biztosít, így kiválóan alkalmas omlett vagy frittata készítésére. Keverj össze másfél csésze csicseriborsólisztet két csésze vízzel, majd süsd meg serpenyőben, mintha omlettet készítenél.

7. Aquafaba (csicseriborsó leve)

Mihez a legjobb: habcsókokhoz, makaronokhoz és más légies édességekhez.

Hogyan működik?

A csicseriborsó főzőleve szerkezetileg nagyon hasonlít a tojásfehérjéhez, és felverve kemény hab lesz belőle. Verd fel kézi vagy álló mixerrel néhány percig, amíg habos és kemény állagú nem lesz, majd használd úgy, mint a tojásfehérjét.

Elfogyott a tojás? Mutatjuk, mivel pótolhatod!

A csicseriborsó főzőleve, az aquafaba azért alkalmas habcsók készítésére, mert nagy mennyiségű fehérjét és keményítőttartalmaz, amelyek hasonlóan viselkednek, mint a tojásfehérje. (Fotó: Getty Images / Kristina Ratobilska)

8. Pasztőrözött tojásfehérje

Mihez a legjobb: omlettekhez, rántottákhoz.

Hogyan működik?

Azok számára ideális, akik nem tudnak vagy nem szeretnének egész tojást használni, de mégis szükségük van a tojásfehérje funkcióira. Keverj össze egy egész tojást két tojásnyi pasztőrözött fehérjével, majd adj hozzá egy kevés tejszínt az íz fokozásához.

9. Tojáspor

Mihez a legjobb: omlettekhez, rántottákhoz és más tojásos ételekhez.

Hogyan működik?

Hosszú eltarthatósága miatt kiváló alternatíva, ráadásul megfelelő hidratálás után állaga szinte megegyezik a friss tojáséval. Keverj össze 1 evőkanál tojásport 2 evőkanál vízzel, majd hagyd állni néhány percig, hogy elérje a megfelelő állagot.

Kísérletezz és találd meg a számodra legjobb megoldást!

Ezek a tojáshelyettesítők segítenek abban, hogy változatos és finom ételeket készíthess akkor is, ha a tojás éppen nem elérhető vagy túl drága. Próbáld ki őket különböző receptekben, és fedezd fel, melyik működik a legjobban számodra!

Kapcsolódó: Ezek a legjobb fehérjedús reggelik, ha unod a tojást

Kiemelt kép: Getty Images