A tökéletes rántotta alapanyaga a tojás, ami előre csomagolt mini szuperélelmiszerként is értelmezhető. Nem véletlenül nevezik a természet multivitaminjának: antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, jó minőségű fehérjét, hasznos zsírokat tartalmaz.
Kis mennyiségben megtalálható benne szinte minden, az emberi szervezet által igényelt vitamin és ásványi anyag, beleértve a kalciumot, vasat, káliumot, cinket, mangánt, E-vitamint, folsavat és még sorolhatnánk.
A legnagyobb tévhit a tojással kapcsolatban
Sokáig elterjedt tévhit volt, hogy tökéletes rántotta ide vagy oda, a rendszeres tojásfogyasztás emeli a koleszterinszintet, de azóta kiderült, hogy ez nem így van, a sokadik vizsgálat során sem találtak összefüggést a tojás és a szívbetegségek között. Épp ellenkezőleg: egy tanulmány kimutatta, hogy a napi 3 egész tojás elfogyasztása csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és jótékony hatású a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél.
Tojással az agy és a baba egészségéért
A tojás tele van kolinnal, amely az agy számára fontos tápanyag. Gyakran a B-komplex vitaminok közé sorolják, pedig önállóan is figyelmet érdemel. Nélkülözhetetlen tápanyag a szervezetben zajló fontos folyamatokhoz, olyannyira, hogy az alacsony kolinbevitel májbetegségek, szívbetegségek és neurológiai rendellenességek kialakulásához vezethet.
A tápanyag különösen fontos lehet a terhes nők számára. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony kolinbevitel növelheti a fejlődési rendellenességek kockázatát, és csökkentheti a csecsemő kognitív funkcióit.

Terhesen együnk minél több tojást, a rántotta gyorsan elkészíthető, egészséges reggeli a kicsinek és nekünk is (Fotó: Getty Images)
Nem mindegy, honnan van a tojás
A tojás méltatását hosszan folytathatnánk, de egy dologra nagyon fontos odafigyelni: csak azok a tojások ilyen jó beltartalmúak, melyek jól tartott tyúkoktól származnak. A nagyüzemi tojatás során az állatok szűk, zárt helyen összezsúfolódva, antibiotikumokkal és génmódosított eledellel tömve produkálják a tojásokat, nagy stresszben.
A tojásban lévő jótékony anyagok pedig nemigen származhatnak máshonnan, mint a tyúk táplálkozásából,
a sokféle zöld, akár gyógynövényből, a földről föleszegetett rovarokból, a minőségi kukoricából, más gabonákból. Csak olyan tojást vásároljunk, ami jól tartott tyúktól származik, legyen a forrás vidéki néni vagy biopiac. A mai árak mellett nem kell sokkal többet fizetnünk az igazán minőségi tojásért.
A tökéletes rántotta trükkje
Ahhoz, hogy a rántottánk tényleg ízletes és szaftos legyen, nagyon sok trükköt alkalmazhatunk. Vághatunk a serpenyő aljára szalonnát, kolbászt, hagymát, sőt tulajdonképpen bármilyen zöldséget, sajtot is. A különböző fűszernövények szinte kivétel nélkül jól harmonizálnak a tojás nagyjából semleges ízével.
Ahhoz, hogy elkerüljük a gumis állagú, vizes érzetű rántottát, egy dologra kell figyelni:
ne adjunk tejet a felvert tojásokhoz! Sokan alkalmazzák ezt a trükköt, hiszen így növelik az elfogyasztható mennyiséget, de a sütés során egyfajta „gyorsítóként” dolgozik, túl hamar megszilárdítja a tojást, ami így azelőtt kiszárad, hogy teljesen elkészülne. És akkor most jön az trükk, amitől selymes, krémes és puha, vagyis tökéletes rántotta készül: süssük meg rántottánkat egy evőkanálnyi igazi vajon!
Jó étvágyat!
Növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ha így készítjük a tojást!
Kiemelt kép: Getty Images