Bevallom, odavagyok a szállodai reggeliért. Majdnem mindegy, hogy „csak” 2-3 féle felvágottból, sajtból választhatok a péksüteményem mellé, vagy a legfinomabb granoláktól az omlettkölteményeken át az amerikai palacsintáig tartó terülj-terülj asztalkám vár reggel. Elolvadok az érzéstől, hogy elém rakják a fogam alá való falatokat. Nemrégiben viszont arról olvastam, hogy nem árt óvatosnak lenni a dúsan megrakott büféasztal mellett. Van ugyanis egy olyan étel (típus), amit a legtöbb esetben nem javasolnak fogyasztani a hozzáértők. Mutatjuk!
A szállodai reggeli remek kényelmi szolgáltatás egy rövid városlátogatáskor. Mielőtt nyakunkba vennénk a várost, még a szálláson felölthetjük az energiatartalékainkat. Ráadásul a költségen sem kell aggódnunk, hiszen egy fix, előre meghatározott árért ehetünk, amennyi belénk fér. Csakhogy nagyon nem mindegy, miből lakmározunk be. Szakértők szerint a tojásételekkel érdemes különösen óvatosnak lennünk a szállodában.
Tojásos reggelik alapja
A dolog oka egyszerű. A szállodai reggelik tojásételei gyakran tojásporból készülnek, így az ezekből habart rántotta vagy omlett ízben, állagban és minőségben sem hasonlítható a friss tojáshoz. Ráadásul, ha nem tartják megfelelő hőmérsékleten ezeket a fogásokat (készüljenek épp friss tojásból vagy porból), megnőhet a baktériumok elszaporodásának esélye is.
A tojáspor dehidratált, porított formájú tojás, amit a szállodaipar és a közétkeztetés is előszeretettel használ. Elkészítéséhez a tojásokat felverik, majd eltávolítják belőlük a nedvességet, ezután finom porrá őrlik, majd pasztörizálják.
A szállodaipar elsősorban költséghatékonysági okokból használja szívesen a tojásport.
A friss tojás ára kevésbé kiszámítható, a különböző, az állatállományt érintő járványok (például az egyre gyakoribbnak tűnő madárinfluenza) esetén például egészen nagy kilengések is vannak a költségben.

A friss tojásból tápláló és finom reggeli készül (Fotó: Getty Images)
A tojáspor árával ezzel szemben jobban lehet tervezni, emellett ez a készítmény lényegesen hosszabb ideig eltartható, mint a friss tojás. Ráadásul nagy mennyiségű tojásétel készítésekor könnyebb is tojásporral dolgozni, mert nem kell minden egyes tojást külön feltörni és felverni.
A tojásport felhasználáskor az előírásnak megfelelő mennyiségű vízzel keverik el, majd úgy használják, mint a felvert tojást. Tükörtojás, főtt vagy buggyantott verzió természetesen nem, de rántotta, omlett vagy frittata könnyen készíthető belőle.
Kapcsolódó: Ekkor reggelizz, ha leadnál a súlyodból!
A jó hír, hogy nincs jelentős különbség a porított és a friss tojás beltartalmi értéke között: a fontos vitaminok és tápanyagok túlélik a szárítási folyamatot. A rossz hír viszont, hogy noha a végeredmény első blikkre nagyon hasonló is a friss tojásból készült rántottához, valahogy mégsem olyan.
Tojás vagy tojáspor?
Az így készített rántotta állaga szárazabb, íze jellegtelenebb, emellett a tojás színét is befolyásolja a magas hőmérsékletű szárítási folyamat, ami oxidálhatja és megbarníthatja a fehérjéket. A végeredmény néha barnásabb árnyalatú lesz. Míg egy friss tojásból készült rántotta kevésbé homogén, kissé nedves felszínű, a tojásporos verzió szárazabb, egynemű. A különbség persze nem ordító, mert sokan vannak, akik friss tojásból is ehhez hasonló, szárazabb rántottát készítenek…
De azon túl, hogy a tojásporos rántotta vagy omlett élvezeti értéke alacsonyabb, egyéb okból is problémás lehet. A svédasztalos reggeli minden étele előre készül el, hogy a legkorábban kelők is egyből neki tudjanak látni. Bár a melegen tartó tálak segítenek abban, hogy a rántotta hosszabb ideig gusztusos maradjon,
az idő múlásával veszít egyébként sem túl csábos állagából.
Bármely étel, amelyet svédasztalos rendszerben kínálnak, viszonylag könnyen lehet élelmiszer eredetű megbetegedések forrása , a tojások viszont ebből a szempontból is különösen kockázatosak. Ha túl sokáig állnak, szalmonella vagy más baktériumok szaporodhatnak el bennük, növelve az ételmérgezés kockázatát. Mivel a legtöbb szállodai reggeli három-négy órán át tart, ha te későn érkezel, érdemes óvatosnak lenned a tojással.
Tartósítószeres reggeli?
A felhasznált tojásportól függően előfordulhat az is, hogy tartósítószerekkel is tele van az abból készült fogás. Mivel a folyadékot eltávolítják az alapanyagból, a tojásporok eltarthatósági ideje legalább egy év – egyes márkák akár 25 évig is eltarthatók. A hosszabb eltarthatóság érdekében viszont hozzáadott tartósítószerek is lehetnek bennük, így ha ez a szempont aggaszt, megint csak érdemes lehet kihagyni őket.
Tartsd viszont észben: nagyon nem mindegy, hol ér a szállodai reggeli. Egész más választékban és más minőségben készítik a reggelit az egyes szálláshelyeken. Egy természetközeli, falusi szálláshelyen például érdemes vendéglátónk reggelijét igényelni, mert kis mennyiségben, és valószínűleg friss tojással készül a tojásétel, friss a kenyér és jó eséllyel termelői a méz, a tej, stb.
Ha meg nagy a költségkeretünk: az ismert, jó nevű szállodaláncokra is bátran rábízhatjuk magunkat, mert náluk már csak a név miatt is magasan van az élelmiszerbiztonsági léc. Ha pedig számunkra ismeretlen szálláshelyen foglalunk, mielőtt reggelit igényelnénk, olvassuk el a korábbi vendégek visszajelzését: ez sokat segít annak eldöntésében, biztonságosan fogyaszthatók és finomak-e a reggeli fogásai.
Kapcsolódó: A friss tojást tartalmazó ételekről nemrégiben derült ki, hogy nagyon is egészségesek!
Kiemelt kép: Getty Images