- A kefirt évszázadok óta fogyasztjuk, bár először sokáig rejtegették a készítés titkait.
- Több egészségügyi előnye van, mint azt sokan gondolják.
- Mutatjuk, hogyan fogyassza az, aki nem rajong az ízéért, de kipróbálná.
Jobb emésztés, alacsonyabb vérnyomás, rákmegelőzés, immunrendszer fellendítése, allergia visszaszorítása? Nem, nem egy piruláról beszélünk, és most nem is egy zöldségről, hanem egy méltatlanul mellőzött tejtermékről, a kefirről. Sokan még mindig elmennek mellette a polcnál, hogy levegyenek egy ízesített joghurtot, pedig sokkal jobb döntés a kefir. A savanykás ízével együtt.
A történészek szerint több évszázada velünk van ez az ital, amelynek eredetét a Kaukázus-hegység lábainál kell keresni. A kefir szó a török „keif” szóból származik, ami „jó érzés”-t jelent. Csoda, ha ezek után csak jót lehet mesélni róla?
Sokáig őrizték a kefir titkát
Bár sokféle fermentált tej létezik világszerte, a tejkefir egyedülálló, mert kefir „szemekből” készül. A kefirszemek nem valódi szemek, hanem valójában baktériumok és élesztők keverékét tartalmazzák. A szemek a karfiol darabkáira hasonlítanak, amelyek lebontják a tejcukrot (laktózt), és tejsavat, szén-dioxidot, valamint kis mennyiségű alkoholt termelnek. Ennek köszönhető a frissítő íze.
Habár a kefirt ma már a világ számos országában fogyasztják, évszázadokon át az oroszországi észak-kaukázusi régió szorosan őrzött titka volt. Ennek a régónak a lakossága hosszú élettartamáról híres, itt a világon az egyik legmagasabb a százévesek aránya. Mondani se kell, hogy a kefir ezen a vidéken az étrend alapvető része.
6 ok, amiért jót tesz a rendszeres kefirfogyasztás
A vegán étrendet követők ugyan nem fogyaszthatják, de ma már létezik a tejmentes alternatíva is. A vízikefir remek választás azoknak, akik természetes fermentált italt szeretnének fogyasztani, de kerülik a tejtermékeket. Azt azonban fontos tudni, hogy a vízikefir nem vetekszik fehérjetartalomban a tejkefirrel.

Íme, a kefir szemek: a kefir rendkívül gazdag probiotikumokban, amelyek elősegítik a bélflóra megfelelő működését (Fotó: Getty Images)
Ez a tápláló, probiotikumokban gazdag ital számos jótékony hatással rendelkezik. Bár a kefir íze és állaga sokak számára szokatlan lehet, az egészségre gyakorolt hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Nézzük, mit tud!
1. Segíti a bélflóra egészségét
A kefir rendkívül gazdag probiotikumokban, amelyek elősegítik a bélflóra megfelelő működését. A kefirben található baktériumok és élesztők segíthetnek növelni a jótékony mikroorganizmusok sokféleségét a bélben, ami hozzájárulhat az emésztés javításához és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Az egészséges bélflóra alapvető fontosságú a tápanyagok felszívódásához és az immunrendszer erősítéséhez.
2. Kiváló B12-vitamin forrás
A B12-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében és a vörösvértestek képzésében. A kefir jelentős mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, ráadásul erjesztése során a tápanyagok elérhetősége is növekszik, így a kefir még gazdagabb lehet B12-vitaminban, mint a hagyományos tej. A vitamin egyébként szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található, legfőbb forrásai: húsok, máj, tojás, tej- és tejtermékek, halak, élesztő.
3. Fehérjeforrás
A kefir gazdag fehérjében, amely fontos szerepet játszik az izomépítésben és -regenerálódásban. Egy csésze kefir körülbelül 10 gramm fehérjét tartalmaz, így különösen hasznos lehet a sportolók számára, akiknek az edzés utáni regenerálódás érdekében extra fehérjére van szükségük.
Pre- és probiotikumok: tegyük tisztába, melyiknek mi a hatása
4. Erősíti a csontokat
A kalcium a csontok egészségéhez elengedhetetlen, a kefir pedig kiváló kalciumforrás. Egy csészével akár a napi kalciumbevitel több mint felét is biztosíthatjuk. Rendszeres kefirfogyasztással aktívan hozzájárulhatunk a csontok erősítéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez.
5. Alacsonyabb a laktóztartalma
A kefir erjedése során a laktóz (tejcukor) jelentős mértékben lebomlik, így azok is jobban tolerálhatják, akik laktózérzékenyek. Míg a hagyományos tejben található laktóz a bélben erjedve puffadást, gázképződést okozhat, a kefir esetében ez a hatás jelentősen csökkenthető. Ezt egy kutatásban résztvevők alanyok is megerősítették, de természetesen egyéni érzékenység kérdése, hogy kinek mennyi laktózt tolerál a szervezete, ezért érdemes szakértővel konzultálni.

Bátran keverjük össze a kefirt granolával, mézzel, bogyós gyümölccsel (Fotó: Getty Images)
6. Segít a vércukorszint szabályozásában
A kefir fogyasztásának pozitív hatásai a vércukorszintre is kiterjednek. Egyes kutatások szerint a kefir napi fogyasztása segíthet javítani a cukorbetegek glikémiás kontrollját, és csökkentheti az inzulinrezisztenciát. A probiotikumokban gazdag kefir a bélflóra hatékony működését támogatja, ami hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához.
Kinek nem ajánlott a kefir fogyasztása?
Bár a kefir számos egészségügyi előnnyel bír, mint minden probiotikus étel esetében, egyesek érzékenyebbek lehetnek rá. A kefir fogyasztásakor előfordulhat puffadás, gázképződés vagy hasmenés, különösen, ha valaki nincs hozzászokva a probiotikumokhoz. Ezen kívül, ha tejallergiája van valakinek, értelemszerűen kerülendő a tejből készült kefir.
Csodákat tehet a bőrrel is
A kefir nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jótékony hatású. A benne található probiotikumok és tápanyagok csökkenthetik a bőrgyulladást, segíthetnek az ekcémás, pattanásos bőr kezelésében, és hozzájárulhatnak a bőr hidratálásához és hámlasztásához. A kefir alapú bőrápoló termékek ma már széles körben elérhetők, és egyre többen fedezik fel a kefir jótékony hatásait a bőrre.
A hajunk is szereti ezt a fermentált italt, hiszen fehérjében és vitaminokban gazdag összetétele segíthet táplálni a hajtüszőket, serkenteni a hajnövekedést, és erősítheti a hajszálakat.
Ha eddig nem szeretted a kefir ízét vagy állagát, de szívesen kipróbálnád, érdemes először turmixban gondolkodnod.
Keverj bele friss gyümölcsöket, például banánt, epret vagy mangót, hogy lágyabbá és édesebbé tedd az ital ízét. Egy kevés méz is segíthet, ha szükséges.
Jó ötlet, ha müzlibe, granolába kevered a kefirt, ha pedig desszertként szeretnéd fogyasztani, keverj össze kefirt egy kis joghurttal, majd adj hozzá friss bogyós gyümölcsöket és egy kevés fahéjat vagy vaníliát.
Erős csontok 40 felett? Egy kis odafigyeléssel nagyon is lehetséges
Kiemelt kép: Getty Images