A tartós párkapcsolat titka a kölcsönös tiszteleten és kommunikáción múlik elsősorban, amely minden egyes nap gyakorlást igényel. Azonban nagyon könnyű belecsúszni az apróságnak tűnő hibákba.
  • Mindannyian vágyunk a tartós, boldog párkapcsolatra.
  • Akit értékelnek, elkötelezettebb a szerelem terén is.
  • A monologizálást hagyjuk meg a színpadra, inkább figyeljünk oda egymásra.

Boldog párkapcsolatot számos esetben láttunk már a környezetünkben, a képernyőn, a közösségi médiában, a szomszéd erkélyén. De vajon a tartósság próbáját is kiállják ezek a szerelmek? Saját tapasztalatból tudjuk, hogy valakibe beleesni roppant könnyű, a kérdés inkább az, hogy mi történik a rózsaszín szemüveg levétele után. Maradunk vagy elfutunk? Ha maradunk, mitől ne fussunk el?

Amikor partnert választunk, valójában egy sor problémát is választunk vele.

Nem létezik ugyanis olyan társ, akivel ne veszekednénk, akire soha nincs panaszunk, aki soha nem okoz bosszúságot.

Hogy miképp kezeljük ezeket a kellemetlen helyzeteket, azáltal kiderül valami más is: mennyire tudunk hosszú távon működni együtt, és egyáltalán, megéri-e belefektetni az érzelmeinket, az energiánkat.

Stabil a párkapcsolatod? Ebből az öt kérdésből kiderül. 

A legnagyobb hibák, amiket elkövethetünk párkapcsolatban

Mielőtt megnéznénk a legfontosabb tényezőket, amelyek segítenek a tartós párkapcsolat megőrzésében, vegyük át azokat az alapvető buktatókat, amelyek közül akár egy is képes aláásni a szerelmet.

1. A kommunikáció hiánya

Nem szükséges beleásni magunkat az önsegítő irodalomba ahhoz, hogy tudjuk, ha nem tudunk hatékonyan kommunikálni egymással, azzal megöljük a kapcsolatot. Hogy gyorsabban vagy lassabban, az a személyiségünktől függ, de ne legyenek illúzióink, a rébuszok, a kimondatlan kérdések és gondolatok mély gödröt ásnak a legnagyobb szerelemnek is.

Amikor abbahagyjuk vagy el se kezdjük az őszinte, nyílt beszélgetéseket, akkor felgyülemlenek a félreértések, a neheztelések. Egy idő után pedig már nem látjuk azt sem, hogy mikor történt az első szakadás.

2. Természetesnek vesszük a másikat

Idővel könnyedén beleesünk a rutinba, és hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni a másikat. Hogy szeret minket, hogy készít reggelit, hogy eljön értünk vagy kedves üzenetet küld, hogy megdicséri a hajunkat, és minden este megölel. Ha természetesnek vesszük a törődést, a szeretetet, egy idő után a másik úgy fogja érezni, hogy nem értékeljük őt eléggé.

tippek tartós párkapcsolathoz

Mind beleesünk olykor a legnagyobb párkapcsolati csapdákba (Fotó: Getty Images)

3. Haragtartás

Klasszikus hiba, amely végzetesen megmérgezheti a szerelmet. Egyetlen párkapcsolat se éli túl, ha a felek folyamatosan a múltban ragadnak, és régi sérelmekhez ragaszkodnak. Ha nem tudunk egymásnak megbocsátani, és állandóan a múltban dagonyázunk, nem jut idő a jelenre. Hogy közösen megéljük az élményeket, az érzelmeket, és közösen megoldjuk a felmerülő problémákat.

4. Az erőfeszítés hiánya

Az előzőekhez kapcsolódó hiba. A párkapcsolat a romantikus burok alatt erőfeszítést igényel, minden egyes nap. Folyamatosan dolgoznunk kell ahhoz, hogy a szerelem a szürke hétköznapok alatt is jól funkcionáljon. Ha az egyik fél kicsekkol az üzemeltetésből, a másik fél joggal fogja úgy érezni, hogy elhanyagolják, és elindul a lassú, de biztos elszakadás.

5. Őszintétlenség

A jaj, de nem akartalak megbántani vagy a ez apróság, úgysem számít mondatok újabb szöget jelenthetnek a kapcsolat koporsójába. A rendszeres hazugság, titkolózás aláássa a bizalmat, ami a tartós szerelem egyik pillére. Ha megtörik, nagyon nehéz újraépíteni, ezért inkább válasszuk az olykor kényelmetlen igazság kimondását, mint a semmiségnek tűnő jótékony hazugságot.

6. Negatívumok

Károgók, vészjóslók, katasztrofizálók külön pontja.Természetes, hogy olykor frusztráltak, dühösek vagyunk a párkapcsolat vagy a partner miatt. Ha azonban kizárólag a negatívumokra fókuszálunk, egy nap arra fogunk ébredni, hogy már nem akarjuk a kapcsolatot. Az egészséges érzelmi egyensúly fenntartásához elengedhetetlen a pozitív dolgok elismerése és értékelése.

De akkor hogyan lesz tartós a párkapcsolat?

A balansz érdekében most nézzük meg, hogy melyek azok a lépések, viselkedések, amik közelebb visznek minket az áhított tartós kapcsolathoz. Egyszerű dolgokról van szó, persze a gyakorlati alkalmazásuk már közel sem olyan egyértelmű mindenkinek.

1. Ne hazudj!

Ahogy korábban említettük, a bizalom minden kapcsolat egyik alappillére, amely nélkül nem lehet tervezni a jövőre, és nem lehet megélni a jelent sem. Sokszor mondják, hogy az őszinteség túlértékelt, de ahhoz, hogy mindkét fél biztonságban és értékesnek érezze magát, elengedhetetlen a nyílt kommunikáció. Csak így válik lehetővé, hogy akár a legszélsőségesebb véleménykülönbségeket is megosszuk anélkül, hogy félnénk a másik ítélkezésétől.

tippek tartós párkapcsolathoz

A tartós párkapcsolati boldogság minden nap erőfeszítést igényel (Fotó: Getty Images)

2. A részletek igenis számítanak

Fontos a nagy kép, de mit sem ér, ha nem vesszük észre a benne lévő apróságokat. Miről van szó? Mielőtt ráöntenénk a másikra nagyszabású terveinket a hétvégére vonatkozólag, vegyük észre, ha társunk fejben nincs jelen. Lehet, hogy még ő sem tudja, de a testbeszédünk mindig elárul.

Ha úgy látjuk, hogy szomorú, irritált vagy ideges a másik, szánjunk pár percet ennek a felismerésére. Kérdezzük meg, jól látjuk-e, hogy valami gond van. Már ettől az egyszerű, apró gesztustól is erősödik a párkapcsolat, hiszen a társunk azt fogja érezni, hogy bármiről beszélhet.

Minden kis gesztus ide tartozik, legyen szó szavakról vagy tettekről. Ha nem is mondjuk minden nap a másiknak, hogy szeretjük, éreztessük vele! Legyünk hálásak a törődésért, és ne szégyelljük kimutatni. Mindenki szereti, ha megbecsülik, és úgy érezheti, hogy fontos szereplő a másik életében.

3. Ítélkezés helyett kíváncsiság

Bizonyos helyzetekben hajlamosak vagyunk azonnal levonni a következtetést, persze a legrosszabb eredménnyel. Az elhamarkodott ítélkezés helyett azonban vegyünk inkább egy mély levegőt, és próbáljuk megérteni, hogy miért cselekszik úgy a másik egy szituációban.

Ha kíváncsiak vagyunk, kevésbé fogjuk bírálni a másikat. Ez a megközelítés teret ad a másiknak, hogy elmondja a motivációit, hogy mi állhat a cselekedete hátterében. A kölcsönös tisztelet garantáltan szilárd köteléket tud képezni.

4. Nevetés

A humor erős összekötő kapocs két ember között, de számos helyzetben is segíthet, amikor például kínos a beszélgetés vagy kellemetlen szituációban találjuk magunkat. Nevetés során is oxitocin szabadul fel, amit az ölelésért felelős kémiai anyagnak is hívunk. A közös örömteli pillanatok természetesen erősítik a kapcsolatot, ezért érdemes a hét minden napján arra törekedni, hogy együtt nevessünk.

5. Párbeszéd

A hatékony kommunikáció nem csupán azt jelenti, hogy nem hazudunk a másiknak, hanem hogy beszélgetünk vele. Nem neki, hanem vele. Monológ helyett párbeszédet folytatunk, ahol mindkét fél egyaránt kiveheti részét a kommunikációból.

Konfliktusok során különösen fontos, hogy bármilyen nehéz, empátiával közelítsünk a másik felé, hogy azt érezze: megértjük az ő oldalát is. Csupán empátiával és tisztelettel juthat nyugvópontra egy vita, ahol a feleknek nem kell élet-halál harcot vívni az igazukért.

Ugye nem is olyan bonyolult? Egyszerű dolgokra kell odafigyelni, ha szeretnénk, hogy tartós maradjon a párkapcsolat. A nehézséget általában az okozza, hogy kizárólag a saját buborékunkból figyelünk mindent. Ha átmerészkedünk a másikéba, egy új világ fog megnyílni.

Ezzel a két szóval minden párkapcsolat megmenthető.

Kiemelt kép: Getty Images