Ha Donald Sutherland mély és sokoldalú szerepeire gondolunk, joggal feltételezhetjük, hogy hosszú pályafutása során legalább egy Oscar-díjat egészen biztos, hogy bezsebelt. A szomorú igazság azonban az, hogy az idén június 20-án, 88 évesen elhunyt kanadai művészt még Oscar-díjra sem jelölték.
  • Hosszú betegség után, június 20-án elhunyt Donald Sutherland, Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész.
  • Bár 2017-ben Oscar-életműdíjjal jutalmazták, hosszú karrierje során egyszer sem került a jelöltek közé.
  • Bár tudnánk még folytatni a listát, összegyűjtöttünk 5 emlékezetes filmet a színész életéből. 

Ugyan Donald Sutherlandet 2017-ben a hollywoodi Kormányzók bálján tiszteletbeli Oscar-életműdíjjal jutalmazták, ez azonban Jennifer Lawrence szerint sem egészen ugyanaz. Az említett gálán Lawrence – akivel Sutherland Az éhezők viadala-filmekben szerepelt együtt – az egyik legprofibb, legelkötelezettebb színészként jellemezte a férfit, akivel valaha találkozott.

Ahogyan azt megszokhattuk tőle, a színésznő kritikus véleményét sem rejtette véka alá, miszerint egészen hihetetlen, hogy kollégája lenyűgöző pályafutása nemhogy díjat, de még jelölést sem eredményezett. A színésztársai szerint mindig szerény és jó kedélyű Sutherland viszont nem szívta mellre a dolgot:

„Nem érdemeltem meg ezt, de köszvényem van, és azt sem érdemeltem meg”

– köszönte meg az elismerést akkori beszédében.

5 ikonikus filmszerep Donald Sutherland életéből

Ami az életműdíjat illeti, a kijelentéssel természetesen lehetne vitatkozni. Donald Sutherland a világ szerint pedig még ennél is többet érdemelt volna: legyen szó drámáról, komédiáról, művészfilmről, tinifilmről, horrorról vagy thrillerről, amikor jellegzetes baritonja, karizmája és hidegkék szemei változatosnál változatosabb karakterek formáiban köszönnek vissza ránk, szinte képtelenség máshová figyelni.  

Tekintve, hogy a sokoldalú, rendkívüli tehetséggel megáldott színész számtalan műfajban jeleskedett, és emlékezetes alakítások hosszú listáját hagyta az utókorra, nehéz néhány film alapján összefoglalni a munkásságát. A sort a végtelenségig tudnánk folytatni, de fájó szívvel húztunk képzeletben egy határt – érkezzen 5 olyan emlékezetes és népszerű alkotás, ami különösen egybeforrt Donald Sutherland nevével!

1. M.A.S.H. (1970)

Sutherland az 1967-es A piszkos tizenkettőben is emlékezetes alakítást nyújtott, ám az igazi áttörés csak ezután következett. Minden idők egyik legsikeresebb háborús komédiája, az 1970-es M.A.S.H., illetve Hawkeye Pierce sebész szerepe, aki a koreai háborúban a maga fanyar humorával próbál helytállni, megalapozta Sutherland számára a hírnevet.

Robert Altman filmje annak idején összesen 5 Oscar-jelölést kapott, amiből a legjobb forgatókönyvnek járó díjat el is nyerte. A kritikusok méltatták a színész játékát, illetve a kémiát közte és színésztársa, Elliot Gould között, ennek ellenére Sutherland mégis elkerülte az Amerikai Filmakadémia figyelmét. 

2. Klute (1971)

A tendencia tovább folytatódott az 1971-es Klute című pszichológiai thrillerrel, melyben Sutherland John Klute magándetektív személyében nyomoz egy üzletember eltűnésének ügyében. A nyomokat követve Klute egy prostituáltba, a csinos Bree-be (Jane Fonda) botlik, akivel különös kapcsolat alakul ki közöttük, és akivel mindent megtesznek azért, hogy kézre kerítsék a gyilkost.

A Klute korai példája annak, hogy Sutherland még a klasszikus detektívszerepeket is lenyűgözővé tudta tenni. Bár a kritikus hangok szerint a főszereplők hiteles és mély alakítása nélkül aligha lett volna sikeres a film cselekménye, csak Jane Fonda kapott Oscar-jelölést a szerepért (ami egyben élete első Oscar-díját is eredményezte).   

3. Átlagemberek (1980)   

A Robert Redford rendezésében készült megindító filmdráma varázsa (részben) Sutherland érzékeny és összetett alakításában rejlik, bár a gárdából Mary Tyler Moore-t, Judd Hirschet és Timothy Huttont jelölték Oscarra (utóbbi be is zsebelte azt).

„Bár Timothy Hutton nyerte el az Oscart, Donald Sutherland a család középpontjában állt a filmben, és fantasztikus teljesítményt nyújtott.

Azt hiszem, Donald kihagyása a jelöltek közül az egyik legmeglepőbb dolog számomra, különösen, ha azt nézzük, hogy az Akadémia tagsága milyen nagyra értékelte a filmet.

Nem értem, hogyan történhetett meg” – fejtette ki véleményét korábban Dave Karger televíziós műsorvezető a Today-nek adott interjúban.

A filmben Sutherland a gyászoló Calvin Jarrett ügyvéd bőrébe bújik, aki erős próbál maradni, miközben legbelül darabjaira hullik. Calvin nehezen tud megbirkózni legidősebb fia halálával, illetve kisebbik fia öngyilkossági kísérletének következményeivel. Felesége képtelen megbocsátani életben maradt fiuknak, aki magát okolja bátyja haláláért, miközben apjával a fiú szinte egyáltalán nem beszél.

4. Büszkeség és balítélet (2005)

Bár a filmben nem ezen van a hangsúly, a Büszkeség és balítélet megajándékozott bennünket minden idők legszerethetőbb apa-karakterével: Mr. Bennetként Sutherland szeretettel teli aggodalommal próbál eligazodni azon a káoszon, ami öt makacs, erős akaratú és temperamentumos lánygyermekkel jár.

Bár a 2005-ös adaptáció önmagában is kultikus, Sutherland apafigurája tovább emelt az örökzöld történet időtlenségén.

5. Az éhezők viadala-filmek (2012, 2013, 2014, 2015)

Eredeti terveim szerint Az éhezők viadala című Battle Royale-koppintást kihagytam volna a felsorolásból, de rá kellett jönnöm, hogy Sutherland Snow elnöke egyszerűen megkerülhetetlen, ha arra gondolunk, mennyire nehéz feladat lehetett a könyvtrilógia összetett fasiszta diktátorát mozivászonra vinni.

A színész azonban megfelelt a kihívásoknak, és megmutatta nekünk, hogy a szelíd pillanatok néha sokkal rémisztőbbek a nyilvánvaló gonoszságnál

 – ezzel pedig kétségkívül megmentette az egyébként nem különösebben eredeti történetet. 

Köszönünk neki mindent! 

Kiemelt kép: Donald Sutherland 2018-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (fotó: Stefania D’Alessandro/WireImage)