88 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Donald Sutherland, Emmy- és Golden Globe- és Oscar-díjas kanadai színész, akinek hosszú karrierjét itthon is generációk követték nyomon.

Tegnap, 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland, Emmy- és Golden Globe-díjas, 2017-ben életmű Oscar-díjjal is elismert kanadai színész, akinek hat évtizeden átívelő, mozgalmas karrierjét itthon is generációk követték nyomon.

Sutherland hatvan éves pályafutása alatt több mint 200 filmben és számtalan tévés produkcióban játszott, többek között A piszkos tizenkettő, a Testrablók támadása vagy a Ne nézz vissza! című mozikban, a M*A*S*H című háborús komédiában, emellett ő játszotta Snow elnököt Az éhezők viadala-filmekben is. Sutherland 2009-ben Magyarországon is forgatott, A katedrális c. nyolcrészes kanadai–német–magyar televíziós minisorozatban ő játszotta Bartholomew karakterét. Sutherland magyar szinkronhangja legtöbbször Helyey László és Barbinek Péter volt.

A BBC közlése szerint Sutherland hosszú betegsége alatt Made Up, But Still True című emlékiratán dolgozott.

A sztár halálhírét fia, Kiefer Sutherland jelentette be a közösségi médiában, posztjában édesapját „a filmtörténet egyik legjelentősebb színészének” nevezve. „Nehéz szívvel közlöm, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt” – írta a színész egy az édesapjával közös kép mellé.

„Soha nem ijedt meg semmilyen szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett: és ennél többet kérni sem lehet. Teljes élete volt” – fogalmazott a sztár fia, akivel egy 2015-ös westernben (Forsaken – Hatlövetű kegyelem) apa-fia karaktert alakítottak. 

A legendás színész halálhíre kapcsán több ismert ember megszólalt, emberileg és szakmailag is méltatva a művészt. 

Egyedülálló színész

Az éhezők viadala stábjából többen is részvétüket fejezték ki, többek között Rachel Zegler és Leven Rambin beszéltek arról, milyen űrt hagyott maga után a színész.

Joe Biden amerikai elnök az X-en tisztelgett Sutherland előtt, akit „szeretett férjnek, apának, nagyapának és egyedülálló színésznek” nevezett, aki

„évtizedeken át inspirálta és szórakoztatta a világot”.    

Kim Cattrall így kommentálta színésztársa halálhírét: „Micsoda szomorú hír! Mindig is kedvencem volt” – írta a színésznő a Variety halálhírt közlő Instagram-posztja alá. 

Helen Mirren, akivel Sutherland együtt játszott az Örömjárgány című filmben, a következőket írta a sztár halálhíre kapcsán kiadott közleményében: „Donald Sutherland az egyik legokosabb színész volt, akivel valaha dolgoztam. Csodálatos, mindig kutató agya volt, és nagy tudással rendelkezett a legkülönbözőbb témákban. Ezt a nagy intelligenciát mély érzékenységgel és a színészi hivatásának komolyságával ötvözte. Mindez együtt tette őt azzá a filmes legendává, akivé vált. Kollégám volt és barátom lett. Jelenléte hiányozni fog a világból.”

Karizma és kreativitás

Rob Lowe színész szintén megindítóan emlékezett Sutherlandre az X-en: „Ma elvesztettük az egyik legnagyobb színészünket, Donald Sutherlandet. Megtiszteltetés volt számomra, hogy sok évvel ezelőtt együtt dolgozhattam vele, és soha nem fogom elfelejteni a karizmáját és nagyszerű kvalitásait.

Ha mesterkurzust szeretnél a színészmesterségből, nézd meg őt a Hétköznapi emberekben.

Részvétem Kiefernek ”– fogalmazott.

Matt Reeves „minden idők egyik legnagyobbjának” nevezte Sutherlandet az X-en megjelent méltatásában. 

Ron Howard így posztolt: „#RIPDonaldSutherland. Szerencsés vagyok, hogy rendezhettem őt a #Lánglovagokban. Minden idők egyik legintelligensebb, legérdekesebb és leginkább magával ragadó filmszínésze volt”– osztotta meg a rendező gondolatait közösségi médiában. „Hihetetlen széles skálán mozgó színészi játék, kreatív bátorság jellemezte, és jókora elkötelezettség a történet és a közönség kiszolgálása iránt”– zárta gondolatait.

Margaret Atwood írónő pedig az X-en arról írt, hogy ő is és Sutherland is a Victoria Egyetemre jártak: „Ó, ne! Ő is a torontói Vicbe járt… és már akkor is nagyszerű színész volt”– fogalmazott az írónő.

Nyugodjon békében!

Ebben a korábbi cikkünkben olyan színészekről, köztük Kiefer Sutherlandről írtunk, akik a mozivászonról váltottak a tévé képernyőjére.

Kiemelt kép: Donald Sutherland 2019-ben egy díjátadón, Arnold Jerocki/Getty Images