Amikor a párterapeutát a saját férje veri át – Matalin Dóra ajánlója

Tudhattad volna címmel készített hatrészes minisorozatot Nicole Kidman és Hugh Grant főszereplésével az HBO. Egy szörnyű bűncselekmény ébreszti rá a Kidman által játszott terapeutát arra, hogy éppen a saját férjével kapcsolatban bizonyult a legrosszabb emberismerőnek. De sikerülhet-e végre tisztán látni és rendet tenni az életében?

A nagy sikerű Hatalmas ki hazugságok után Nicole Kidman színész-producer és David E. Kelley forgatókönyvíró megint összefogtak, hogy egy újabb rejtélyes, sötét titkokkal teli sorozatot készítsenek, ezúttal Tudhattad volna címmel. A Tudhattad volna Jean Hanff Korelitz azonos című regénye alapján készült, és hat egyórás részben meséli el a párterapeuta, Grace Reinhart Sachs (Nicole Kidman) történetét attól kezdve, hogy egy szörnyű bűntény után tökéletesnek hitt házassága összeomlik, tökéletesnek hitt gyermekonkológus férje, Jonathan Fraser (Hugh Grant) pedig eltűnik. (A sorozat alapjául szolgáló regény új kiadása október 28-án jelenik meg magyarul.)
Akárcsak a Hatalmas kis hazugságok, a Tudhattad volna is a szupergazdagok világában játszódik, csak ezúttal Kalifornia helyett New Yorkban járunk, Central Park környéki lakásokban, elitiskolákban és elit orvosi rendelőkben milliós műtárgyak között.

Itt él Grace és Jonathan iskolás fiukkal, de hiába van mindkettőjüknek jól menő orvosi praxisa, az ide még kevés lenne: luxuséletüket és fiuk elitiskoláját leginkább Grace gazdag apjának (Donald Sutherland) köszönhetik.

Az elithez tartozással számos kötelezettség is jár, az egyik ilyen az iskolai aukciós bizottságban való részvétel, ahol Grace néhány másik anyával együtt azon ügyködik, hogy minél több pénzt gyűjtsenek azért, hogy ne csak tandíjas, hanem ösztöndíjas gyerekek is bekerülhessenek New York egyik legjobb sulijába. Az egyik ilyen ösztöndíjas gyerek anyukája Elena Alves (Matilda De Angelis), akit a többi anya finoman szólva sem fogad tárt karokkal. Amellett, hogy gyanúsan szegény szagot áraszt, még furcsán is viselkedik, olyan botrányos dolgokra ragadtatja magát, mint a kisbabája megszoptatása a bizottsági ülésen a többi résztvevő előtt, vagy tétlen üldögélés egy padon hétköznap délelőtt.

Amit a házasságáról hitt, illúzió volt

Ami a legkülönösebb azonban, hogy Elena valamiért vonzódik Grace-hez, minduntalan kapcsolatba akar lépni vele, fel akarja tárni neki a szívét, el akar mondani valamit neki, de végül mégsem meri. Ezután pedig már késő lesz, Elenát holtan találják a műtermében, megölték, Grace férje meg nyomtalanul eltűnik. Innentől Grace kénytelen fokozatosan szembenézni azzal, hogy amit addig az életéről, a házasságáról hitt, jelentős részben illúzió volt.

Ez mindenkinek fájdalmas tapasztalat lenne, de Grace számára különösen kínos. Ő ugyanis párterapeutaként abból él, hogy rávilágít mások párkapcsolati hibáira, leleplezi a hazugságokat, az öncsalásokat.

Még könyvet is írt arról, hogy a nők mennyire nem hajlandóak egy kapcsolat elején észrevenni a nyilvánvaló intő jeleket, hogy milyen sokáig képesek áltatni magukat, ha a szerelmükről van szó. Az önbecsapás szakértője azonban úgy tűnik, hogy leginkább magát csapta be hosszú éveken keresztül. 

Helytállni a mocskos titkok áradatában

A Tudhattad volna egyik legnagyobb erőssége a két főszereplő, Nicole Kidman és Hugh Grant összjátéka. Meglepő, hogy több évtizedes karrierjük és barátságuk után most először játszanak együtt. (Bár állítólag Nicole Kidman szerette volna anno megkapni a Sztárom a párom női főszerepét Hugh Grant mellett, de Julia Roberts végül jobbnak bizonyult.)

A legjobb szövegek, a cinikus, okos, száraz humorú angol úr hálás szerepe ezúttal is Grantnek jutott, akit a sorozat elején megszeretünk, ám aztán Grace karakterével együtt annál nagyobbat zuhanunk mi is. 

A Tudhattad volna rendezője Susanne Bier, aki olyan nagyszerű filmeket rendezett korábban, mint az Esküvő után, az Oscar-díjas Egy jobb világ vagy az Éjszakai szolgálat című minisorozat.

Susanne Bier (Fotó: Afp)

A leghíresebb munkája azonban a Netflix nézettségi rekordokat döntögető horrorja volt Sandra Bullockkal, a Madarak a dobozban. Ebben is egy anya küzdött a rázúduló ismeretlen fenyegetéssel, ahogy most is egy anya próbál meg helytállni a rázúduló mocskos titkok áradatában. Ráadásul Grace-nek nemcsak a múltat kell feldolgoznia, de egy teljesen új életet is fel kell építenie önmaga és a fia számára.
A sorozat első része már nézhető az HBO Go műsorán, az újabb részek hetente kerülnek fel, így a teljes igazság majd csak valamikor karácsony környékén derül ki. Ha csak feleannyi meglepetést tartogat még a sorozat, mint a Hatalmas kis hazugságok, már jól járunk vele.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Nicole Kidman és Hugh Grant a Tudhattad volna című sorozatban. Forrás: IMDb)