Arról már korábban beszámoltunk, hogy az élő legenda hamarosan nyugdíjba vonul, de nem gondoltuk volna, hogy ez az időpont ilyen hamar elérkezik. A napokban a 81 éves színészóriás bejelentette, hogy a közönség az idén ősszel az észak-amerikai mozikba kerülő The Old Man & The Gun című, igaz történeten alapuló filmben láthatja utoljára a mozivásznon. Az öt legemlékezetesebb mozis pillanatával búcsúzunk Robert Redford filmes karrierjétől.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

A négy Oscar-díjjal jutalmazott westernfilm hozta meg az igazi sikert a 33 éves színész életébe. Paul Newmann-nel az oldalán egy vadnyugati fosztogatóbanda vezetőjét játssza, akik uralmuk alatt tartják a környéket. Megmosolyogtató párbeszédektől hemzseg a történet, az egyik kedvencünk, amikor a végtelenül bátor Sundance kölyök mindenáron fel akarja venni a harcot az egyértelműen túlerőben lévő ellenséggel, annak ellenére, hogy a társa azt javasolja, fogják menekülőre és ugorjanak a folyóba. Végül kiderül, hogy Sundance kölyök nem tud úszni. Az alkotással kapcsolatos érdekesség, hogy Robert Redford az ebben a filmben alakított karakterről nevezte el a híres Sundance Filmfesztivált.

Ilyenek voltunk (1973)

Első pillantásra szerettünk bele a fiatal Robert Redfordba, amikor a szívtipró külsejű Hubbell Gardnert alakította. Így volt ezzel az egyetemen hallgató Katie is (Barbra Streisand), akivel azonnal egymásba bolondultak. Ha még nem láttátok a filmet, egy nagyon megható és szívszorító történetre készüljetek, amelynek kétségtelenül az egyik legkülönlegesebb jelenete, amikor az időközben katonának álló fiatal férfi elszunyókál a zsúfolásig megtelt kocsma pultjánál:

Távol Afrikától (1985)

A dán írónő, Karen Blixen Volt egy farmom Afrikában című regénye alapján készült filmben Meryl Streep oldalán tűnt fel Robert Redford. A filmtörténelem egyik minden értelemben legszebb szerelmi története ez, amelyben megismerjük a kalandor Denys Finch Hattont (Robert Redford), valamint a nagyszájú, lázadó és Afrikába költöző Karent (Meryl Streep). Míg a farmot igazgató Karen mindent a tulajdonának tekint a birtokán, addig Denys olyan, mint Afrika: nem lehet birtokolni és betörni. Bármennyire is szeretné megváltoztatni őt a szerelmes nő…

Tisztességtelen ajánlat (1993)

Az amerikai romantikus drámában Robert Redford egy milliomos üzletembert játszik, aki egy kaszinó butikjában pillantja meg a csodálatos Diana-t (Demi Moore) és elhatározza, mindenáron megszerzi magának a férjes asszonyt. A fiatal nő és férje időközben eladósodik, és végső elkeseredésükben szerencsejátékkal próbálkoznak, azonban mindenüket elvesztik. A gazdag férfi felajánlja segítségét, pontosabban egy millió dollárt, ha a nő eltölt vele egy éjszakát. Ebben az emlékezetes jelenetben a John Gage-t játszó Robert Redford bemutatja, hogyan lehet stílusosan levenni egy félénk és naiv nőt a lábáról:

A suttogó (1998)

A Montanában játszódó családi történetben a suttogó szerepében látjuk viszont Robert Redfordot, aki hosszú vacillálás után úgy dönt, segít az ambiciózus magazinszerkesztőn és lányán, akit súlyos baleset ért versenylova nyergében. A lovak nyelvén értő férfi mindent megtesz azért, hogy a kislány újra megbízzon a lovában és fel merjen ülni rá. Közben a gyermek magabiztos és makacs anyukájával végérvényesen egymásba szeretnek. Íme a film legmeghatóbb jelenete szerintünk:

Összeállította: D. E.

Nyitókép: theredlist.com