francia sikk divattippek nyár

Öltözz úgy, mint egy francia nő – nyáron is!

Barett sapkára nem lesz szükség, ennyit azonnal elárulunk!
  • A francia nők stílusa évszázadok óta viszonyítási pont a divatban.
  • Sokan azt gondolják, a franciás stílus esszenciája a blúzok, blézerek és kiskabátok rétegelésében rejlik. Nekik igencsak feladja a leckét a nyári időszak.
  • Alábbi tippjeinkkel rácáfolunk erre az elméletre, és megmutatjuk, hogyan lehetsz franciásan sikkes a melegebb napokon is!

A franciák és kifejezetten a francia királyi udvar alakjai évszázadokkal ezelőtt is igazi divatdiktátorok voltak a nyugati kultúrkörben. Marie Antoinette stílusát például Európa-szerte utánozni próbálták a tehetősebbek és a szegényebbek is – ha fodrosban járt, akkor az Urálon túl is az volt a divat, ha magasra tűzte őszes parókáját, hirtelen itt is-ott is így kezdték hordani frizurájukat, akiknek módjukban állt.

Napjaikban a kvintesszenciális francia nő alakját talán Coco Chanelhez kötik a legtöbben. Amikor sztereotípiákban gondolunk a francia nőről, egy kis feketét és gyöngysort viselő, haját nett kontyba fésülő, vékony és magas arisztokrata képe sejlik fel lelki szemeink előtt. De ma már sokan vannak azok is, akik számára otthonosabb az olyan, kortárs francia ikonok bohém stílusa és szabadon libbenő loknijai, mint Françoise Hardy, Caroline de Maigret vagy Léa Seydoux. Hogy mi a közös bennük? Az elegancia.

francia-no-divat-nyar

A francia nők hitvallása szerint inkább legyen kevesebb, de jó minőségű és jól kombinálható ruha a szekrényben, mint egy egész gardróbnyi, alig használt vacak (Fotó: Canva)

Ha tehát érdekel, hogyan lehet nyáron is franciásan sikkes a megjelenésed, érdemes átbogarászni az imént felsorolt hírességek fotóit. Amennyiben pedig erre most pont nincs időd, kedved vagy elegendő adatforgalmad, összefoglaljuk neked néhány pontban a legfontosabb alapelveket, amelyek egy francia nő nyári gardróbját szervezik. A cikk végén konkrét darabokat is ajánlunk.

Divat: A francia nő ruhatára nyár idején

Egy francia nő gardróbjába az év bármely időszakában kizárólag olyan ruhanemű kerülhet, ami:

  • minőségi anyagból készült,
  • kényelmes szabású,
  • valamilyen szempontból különleges, izgalmas,
  • kiemeli a viselője erősségeit.

Amennyiben egy ruhadarab nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, szóba sem jöhet. Mindez alapján láthatjuk tehát, hogy egy francia nő számára mindennél fontosabb, hogy az öltözékében jól érezze magát – bármely évszakban. Íme, kifejezetten a nyári időszakban hogyan érhetjük mi is el ezt a hatást!

Az olasz nőktől is érdemes ellesni néhány stílustippet!

1. Természetes anyagok

Először is nagyon fontos, hogy jól szellőző, természetes anyagú ruhákat keressünk a meleg napokra. Nemcsak azért, mert ezek természetüknél fogva elegánsabb összehatást teremtenek, hanem mert egészségünk is meghálálja, ha nem dacolunk az időjárással. Jó ötlet selyemből, lenvászonból, vékony pamutból készült ruhák után kutatni, ha egyszerre szeretnénk stílusos benyomást kelteni és nem megfulladni a hőségben!

2. Jó szabás

Ha már megvan a megfelelő anyag, ügyeljünk a jó szabásra is! A francia nők eleve nem igazán hordanak „cupppanós”, testhez simuló ruhadarabokat. A lengébb, lazább vonalvezetésre esküsznek mindenkor – de a nyári időszakban meg pláne. Emiatt sosem közönségesek, mégis mindig szexik, ezt a hatást pedig általában sejtető kivágásokkal és a szoknyák/nadrágok hosszának variálásával érik el. Egy kellemes tapintású, szabad mozgást biztosító nyári ruha tehát sosem hiányozhat a ruhatárukból.

3. Egy kis extra

De az is fontos kitétel a szemükben, hogy az általuk választott öltözékben legyen valami extra, egy csipet fűszer, amivel kifejezhetik egyéniségüket. Egy francia nő sosem hord együtt tiritarka, csiricsáré, feltűnősködő darabokat. A ruhatára egyszerű, természetes színekben pompázik, melyeket legfeljebb egy-egy izgalmas kiegészítővel dob fel. Egyszínű bézs lenvászon ruhája fölé például színes kendőt köt, vagy csillogó brosst tűz a gallérjára. Egy másik, neki tetsző opció pedig, ha ruháját valamilyen kreatív elem, például fodros ujjak díszítik, esetleg az általa választott darab már eleve, anyagában mintás (jellemzően kockás, csíkos vagy pöttyös).

4. Finom kacérság 

És végül: egy francia nő mindig tudja, mi áll neki jól, és azt nem is rejtegeti a világ elől. Persze, nincs nehéz dolga a számára előnyös darabok megtalálásában, hiszen mindig formában tartja magát, rengeteg figyelmet fordít bőre és haja ápolására, illetve az egészséges táplálkozás is alapvető számára. Egyéni alkatából adódóan azonban így is lehetnek testrészei (például a dekoltázsa, a háta, a lába), melyeket kiemelkedően szépnek talál. Ezek közül egyet fog aztán adott öltözékével is hangsúlyozni. Igen, bármennyire is „tökéletes” a teste, mindig csak egyetlen testrészét – a már említett közönségességet elkerülendő.

Alapdarabok franciás sikkhez – nyárra

No de hogy melyek azok a konkrét nyári darabok, amelyekről süt a franciás sikk? Nos,

vízközelben leginkább egy decens szalmakalap egy fonott táskával, a városban egy kissé megemelt, kényelmes szandálcipő.

Továbbá smink tekintetében kulcs a természetesség (szempillaspirál és rúzs, ennyi, kész, slussz, passz) és ugyanez vonatkozik a frizurára is (lazán feltűzött tincsek, szabadon szálló fürtök, esetleg egy-két fonat). Ami pedig az attitűdöt illeti, ha a szemfesték egy kicsit elkenődik, a kendő elcsúszik, egy tincs kibomlik, mondjuk emelt fejjel: smafu!

Végül pedig, ahogy megígértük, következzenek konkrét ajánlataink a francia nők stílusa által inspirálva!

francia-no-divat-nyar

1. ONLY Carmakoma Tokyo ing szabású ruha 24 190 Ft (Astratex.hu), 2. BUTLERS Holiday szalmatáska 6 990 Ft (Butlers.hu), 3. Go Soft szandálcipő 15 995 Ft (CCC.eu), 4. Revolution Revolution Lip Allure Soft Satin Lipstick Rebel Rust rúzs 1 953 Ft (pinkpanda.hu), 5. BeckSöndergaard Sia kendő 13 993 Ft (AboutYou.hu), 6. Answear Lab kalap 11 990 Ft (Answear.hu)

Sikkes, mint egy francia nő: Tippek kifejezetten 60 fölöttieknek.

Kiemelt kép: Segolene Hyppolite egy street style divatfotózáson 2024. május 16-án, Párizsban – Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)