tiszta-otthon-haziallat

10 tipp, hogy tiszta legyen a kisállatos otthon

Kis odafigyeléssel nehezített terepen is tisztaságot teremthetünk.
  • Mindannyian szeretünk makulátlanul tiszta otthonba hazaérkezni.
  • Kutya és cica mellett nehezebb ilyen tisztaságot fenntartani.
  • Van néhány olyan trükk, amiknek segítségével nehezített körülmények között is ragyogó maradhat az otthonod.

Ha tartasz otthon kutyát vagy cicát (amellett, hogy rengeteg örömet lelhetsz a kedvenceddel töltött időben), biztos bosszankodsz is néha.

Nem igaz, már megint csupa szőr minden! Hogy lehet megint ilyen állott szag? És mikor lett bodrimagasságban szürke a fal?

Tény, hogy a kutyás-cicás háztartásokat nem könnyű ragyogóan tisztára takarítani, de szakértők szerint vannak olyan eszközök, amik nagy segítséget jelenthetnek a gazdiknak, és olyan trükkök is, amikkel megelőzhető a felfordulás és a kosz is. Lássuk, mi mindent tehetsz egy háziállatos, ámbár makulátlan otthonért. 

Tiszta otthon titka: a tiszta háziállat

Ahhoz, hogy otthonod csillogóan tiszta legyen még háziállat mellett is, a legfontosabb, hogy kutyádat, cicádat is tartsd tisztán. Ha megteheted, kutyád talpát minden alkalommal törölgesd át, amikor sétáról visszajöttök. A napi szőrkefélés és a rendszeres fürdetés szintén segít otthonodat szőr- és pormentesen tartani: ezt magad is elvégezheted, de kutyakozmetikus segítségét is kérheted hozzá. Kutyád körmeinek rendszeres vágása, vagy szakembernél történő vágatása szintén fontos, mert segít megelőzni a padló (és a bútorok) sérüléseit.

Tiszta otthon titka: szöszhenger

A szöszhenger az egyik legjobb eszköze annak, hogy eltávolítsd kedvenced szőrét a ruháidról; ezt kisállat-tulajdonosként biztosan te is tudod. Jó tudni viszont azt is, hogy nemcsak a ruhán lévő szöszt képes begyűjteni ez az eszköz, hanem a kanapén, széken, pléden, sötétítőfüggönyön kallódó szőrszálak összeszedésére is kiváló. Ehhez a tevékenységhez keress nagyobb méretű, szélesebb hengert és menj át vele heti rendszerességgel a bútorokon!

tiszta-otthon-haziallat

Fotó: Daniel Lozano Gonzalez/Getty Images

Tiszta otthon titka: szódabikarbóna

A háziállatok (még ha rendszeresen is fürdetik őket) nehéz szagot hagyhatnak maguk után, különösen ott, ahol sokat tartózkodnak, és a szagokat sokszor a legerősebb illatanyagokat tartalmazó szerek se viszik ki. A szódabikarbóna viszont (amellett, hogy környezet- és állatbarát) kiváló szagsemlegesítő tulajdonságokkal bír, szórhatjuk szőnyegre, bútorra és a háziállatok fekhelyére is. Szórd be a tisztítandó/szagtalanítandó felületet, hagyd hatni 15-30 percig az anyagot, majd porszívózd ki az egészet!

Tiszta otthon titka: tiszta lefolyó

Háziállatok fürdetése során elkerülhetetlen, hogy a zuhanyzóba állatszőr kerüljön, de akkor járunk jobban, ha ezt megpróbáljuk minimalizálni. A fürdés előtti alapos kefélés például segít eltávolítani a laza szőrt, ami így nem a lefolyóba hullik ki. Használj a háziállat szőrtípusának megfelelő ápolókefét, hogy csökkentsd a vedlést fürdés közben! Az is hasznos, ha a lefolyó fölé egy szőrgyűjtőt helyezel, ami megakadályozza, hogy a háziállat szőre dugulást okozzon.

Tiszta otthon titka: bútorhuzat

Ha nem tudod távol tartani a háziállatokat a bútoroktól (vagy nem is akarod, mert vajból van a szíved), használj huzatokat, hogy megvédd az érzékeny anyagot a károsodástól és a nem kívánt szagoktól. A huzatok rendszeres takarítása, mosása segít fenntartani a tiszta és szagmentes környezetet. Ráadásul a bútorhuzatok a legkülönfélébb kiömlött folyadékok, balesetek vagy más szennyeződések által okozott foltok ellen is védelmet nyújthatnak. Arra azért figyelj, hogy olyan huzatot válassz, amibe a háziállatok körme nem tud beakadni!

Tiszta otthon titka: alomszőnyeg

Ha van macskád, akkor biztosan tapasztaltad már, milyen lelkesen szeretik a cicák kitúrni az almot az alomtálcából. Ha a te cicád is élen jár ebben, gondoskodj róla, hogy kellően magas pereme legyen a tálcának, emellett pedig szerezz be alomszőnyeget, aminek az anyagát úgy tervezték, hogy felfogja a lehulló szemcséket. Ez jól is néz ki, nem állnak meg a tetején a szemcsék, mégis megakadályozza azoknak szertegurulását.

Tiszta otthon titka: tiszta fekhely

Legyen szó akár kutyaágyról akár macskatoronyról, háziállatod fekhelyét rendszeresen takarítanod kell, hogy megelőzd a kellemetlen szagok és a háziállatszőrök felhalmozódását. Használj a háziállatok számára biztonságos mosószereket, és fontold meg olyan védőhuzatok használatát, amelyek könnyen levehetők és kimoshatók. Ha a huzatok nem levehetők, és magát a fekhelyet sem lehet bevágni a mosógépbe, szórd be azt szódabikarbónával, hagyd állni 10-15 percig, majd porszívózd ki.

Tiszta otthon titka: rendszeres porszívózás

Rendszeres porszívózással és söpréssel megakadályozhatod, hogy kedvenced szőre ellepje otthonodat, és szépen, lassan ruháidat is. Használj olyan porszívót, amihez van kifejezetten állatszőr feltakarításághoz való fej, mert ez sokkal hatékonyabban szedi össze az összes szöszmöszt.

Tiszta otthon titka: gumikesztyű

Nem is gondolnád, hogy a gumikesztyű milyen jó szolgálatot tesz, amikor szőrt kell felszedni. Képzeld, nem csak védő-, hanem tisztítóeszközként is használhatod. Nedvesíts be egy gumikesztyűt, és dörzsöld át vele a bútorokat, hogy összeszedd az ott felgyűlt szőrt!

Tiszta otthon titka: evőalátét

A te kedvenced etetőtálja körül is mindig óriási a rumli? Kiborult víz, széthordott táp és eledel? Ez nemcsak felfordulást, hanem a széthordott étel kellemetlen szagokat is okozhat. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen feltakarítani, tegyél alátétet a tálkák alá, így az evés befejeztével könnyedén rendet tehetsz – megelőzve, hogy nagyobb legyen a rumli. Olyan szőnyeget keress, amelyik könnyen tisztítható és csúszásmentes felületű!

A háziállatok okozta szennyeződések azonnali és hatékony eltakarítása elengedhetetlen a tiszta és egészséges környezet fenntartásához. Minél gyorsabban takarítasz fel háziállataid után, annál könnyebb dolgod lesz, így nem érdemes halogatni a dolgot. Kezdd azzal, hogy felkapod/sepred a száraz szennyeződéseket, ezután tisztítsd meg a felületeket vízzel és háziállatbarát tisztítószerrel! Ha a kellemetlen szagok továbbra is megmaradnak, szórd be a területet szódabikarbónával, hagyd hatni, majd porszívózz ki!

Korábbi cikkünkben azt is összeírtuk, melyek a leggyakoribb takarítási hibák.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj