Frank Júlia tippjei a Nők Lapja archívumából.

Tavasszal újjáéled a természet, és talán kicsit magunk is megváltozunk, nyitottabbak, derűsebbek leszünk. Az első, igazán meleg napsugarak és az énekesmadarak megérkezésével úgy érezhetjük, most kezdődött csak el igazán az új év. Érdemes ezt tiszta lappal indítani – a szó legszorosabb értelmében véve is. Íme tehát néhány tipp a tavaszi nagytakarításhoz!

A húsvéti hosszú hétvége remek alkalom lehet arra, hogy egy kisebb ráncfelvarrást végezzünk otthonunkon. Ha viszont vendégeket várunk az ünnep idejére, érdemes már hétköznap egy-egy teendőt kipipálni az alábbi listából! Bármennyire utálatosnak is tűnik most a tavaszi nagytakarítás gondolata, utólag nagyon hálásak leszünk magunknak érte, hogy elvégeztük ezeket a teendőket. Közben pedig, ahogyan lépésről lépésre megtisztul környezetünk, úgy érezhetjük, mindennapi gondjainktól is megszabadulunk, lelkünkben is egyre nagyobb rend honol…

Nők Lapja 1994/13: 20 tipp a tavaszi nagytakarításhoz

1. Csak semmi pánik! Idegesség nélkül vegyük számba a tennivalókat.

2. Minden családtagot vonjunk be a munkába, kinek-kinek életkora és hajlandósága szerint. (Persze, a kényszerből végzett munkában nincs köszönet!) Még egy tízéves gyerek is segíthet.

3. A takarításhoz szükséges eszközöket gyűjtsük össze egy helyre, hogy munka közben semmit se kelljen keresgélni. Legalább 3 nagyméretű felmosóruhára és 4-5 kisebb törlőruhára van szükségünk, hogy váltogathassuk. (Ha egyszerre többen végzik ugyanazt a műveletet, meg kell kettőzni a takarítóruhák számát.)

Kizárólag nedvszívó, pamut alapanyagút használjunk, hogy ne taszítsa, hanem szívja a vizet és a port.

(Szokás megunt és tönkrement ruhákból varrt rongyokat használni. Ezek csak akkor jók, ha nem műszálasak!) Gumikesztyűben dolgozzunk, hogy védjük a kezünket, mert a sok víz, különösen, ha vegyszeres, nem tesz jót a kezünknek.

4. Csak rendes létráról állva, kényelmes cipőben (ne papucsban!) dolgozzunk, nehogy baleset történjen. Olyan magasságban álljunk a létrán, hogy ne kelljen nyújtózkodni, hanem kényelmesen elérjük a kívánt magasságot.

5. A munkát mindig fentről lefelé kezdjük, sohasem fordítva. A portalanítást a mennyezeten és mennyezeti sarkokban elkezdve, a padlóval, illetve a szőnyegekkel fejezzük be.

6. A magasabb bútorok tetejét – úgymint szekrény, polc – se felejtsük el letörülni, a csillárokkal, lámpákkal és a villanykörtékkel együtt. Erre a célra a legjobb, ha nedves, de jól kicsavart törlőrongyot használunk, amit sűrűn váltogatunk, nehogy a már tiszta felületet a piszkos ruhával bekenjük.

7. A zárt szekrények és a nyitott polcok belsejét is tanácsos kitörülni, ezeket természetesen száraz ruhával. Rámoljuk ki a szekrény tartalmát, és tegyünk tiszta papírt bele. Ilyenkor selejtezhetjük ki a felesleges holmikat. Van egy mondás, miszerint, ha egy éven keresztül nem használtunk egy bizonyos ruhadarabot, akkor valójában nincs is rá szükségünk…

A könyvespolcokat is ki kell takarítanunk, mégpedig „nemszeretem” módon: az összes könyvet egyenként porszívózzuk le a porszívó erre alkalmas legvékonyabb csövével, majd a könyveket törüljük át, és csak ezután tegyük vissza a polcra.

(Ilyenkor derül ki, hogy egy-egy könyvből esetleg dupla példányunk van. Ezeket tegyük félre, mert antikváriumban eladhatóak vagy elajándékozhatóak.)

8. A bútorok nehezen megközelíthető részeit, a fugákat, a díszléceket stb. gondosan törüljük ki, a fém- és a fafogantyúkat tisztítsuk meg.

9. A fényezett (politúrozott) bútorokat csak nagyon jól kicsavart, nedves ruhával tisztíthatjuk meg a rárakódott szennyeződéstől. Kenjük át a szükséges bútorápoló szerrel.

10. A képkereteket is tisztítsuk meg. A sarkokat fültisztító pálcikával érhetjük el. Persze, nagyon, vigyázzunk, hogy a tisztítószeres lé ne csöpögjön a vászonra.

11. A szőnyegeket – egyszer egy évben – még akkor is érdemes kiporolni, ha egyébként porszívóval takarítunk. Ez sportolásnak sem utolsó! A kisebb szőnyegeket egyenként összecsavarjuk, és az erre alkalmas helyen – porolón – alaposan ütögetve portalanítjuk. (Persze, ahol szőnyegpadló vagy nagyon nagy méretű szőnyeg van, felejtsük el e műveletet!)

A szőnyegeket ezután ecetes vízzel (1 rész ecet, 10 rész víz) felfrissíthetjük. Ilyenkor látszanak csak meg a különféle – például sör, bor, kávé stb. – foltok, tehát a megfelelő folttisztító szerrel ezeket eltávolíthatjuk.

A padlószőnyeg esetében érdemes kikölcsönözni egy szőnyegtisztító gépet, amellyel az előírás szerint felújíthatjuk az összes szőnyeget és a bútorkárpitokat is. Különleges szőnyegnél a tisztítást inkább bízzuk szakemberre!

12. Az ablakokat tisztítsuk meg. Lehetőleg világos, napos időt válasszunk erre a munkára, mert csak a nappali fényben láthatóak a különböző foltok, csíkok. Sokféle ablaktisztító kapható, de a legegyszerűbb és legolcsóbb a hagyományos újságpapír, valamint az ecetes víz.

13. Az ablakfákat és az ablaktokokat mosószeres vízzel mossuk le, és törüljük szárazra.

14. Az ajtókról és az ajtótokokról se feledkezzünk meg.

15. A konyhában és a fürdőszobában lévő eszközök, gépek hátulját is portalanítanunk kell, ezért mozdítsuk el a hűtőszekrényt és a mosógépet. A hűtőszekrény hátulján lévő hűtőbordákat portalanítsuk. (Ezzel jelentős energiát is megtakaríthatunk.) A gépek alatt mossuk fel a padlózatot, szárítsuk is meg, csak azután toljuk a helyére a gépeket.

16. A fürdőszobai és a konyhai csapokat is fényezzük vagy törüljük le, a kilincseket és az egyéb fémtárgyakat is tisztítsuk meg. Ne felejtkezzünk meg a fürdőszobai polcokról sem.

17. Hypós vízzel mossuk fel a követ, és szárítsuk meg – nyitott ablaknál vagy nyitott ajtónál dolgozzunk.

18. Szánjuk rá magunkat a tűzhely alapos megtisztítására, különösen a sütőt vegyük kezelésbe. Egyszerű megoldás, ha a sütőbe beteszünk egy nagy fazék vizet, és addig melegítjük erős lángon, amíg a víz felforr benne. Mire a víz felforr, addigra a sütő falán lévő szennyeződés felázik, és könnyebben, erősebb dörzsölés nélkül is leszedhető.

19. Egyszer egy évben pakoljuk ki a konyhaszekrényeket, és alaposan takarítsuk ki. Hihetetlen, hogy mennyi piszok gyűlik fel még a zárt szekrényekben is!

20. A virágokkal és növényekkel teli cserepeket állítsuk be a kádba, és langyos permettel zuhanyozzuk le. Az ilyen „esőnek” a növények nagyon örülnek, és meghálálják!

Frank Júlia

tavaszi-nagytakaritas-tippek

tavaszi-nagytakaritas-tippek

Nők Lapja 1994/13. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images