celine dion betegség részletek

Celine Dion sokkoló vallomása: majdnem végzetes mennyiségű gyógyszert vett be

Az énekesnő elképesztő lelki ereje lenyűgözi a rajongókat, ugyanis a diagnózisa ellenére elkötelezett abban, hogy visszatérjen a színpadra.

Celine Dion exkluzív interjút adott az NBC televíziónak egy évvel azután, hogy betegsége miatt lemondta a turnéját. A kanadai szupersztár brutális őszintéséggel beszélt félelméről, melyet a ritka neurológiai betegség kialakulása során érzett.

Mindent kipróbált, de nem segített semmi

Beszélt a hosszú küzdelemről, ami kis híján az életébe került, hogy hogyan kellett eltitkolni a valóságot, és beszélt elszántságáról is, hogy újra színpadra léphessen.

Dionnál 2022-ben diagnosztizáltak stiff-person szindrómát, bár mint elmondta, már 2008 óta tapasztalta magán a tüneteket. Ebben neurológiai és autoimmun betegségben szenvedő emberek fokozott izommerevséget, emiatt mozgási és nyelési nehézségeket, izomgörcsöket és kifulladást élnek meg.

Közel húsz évvel ezelőtt érezte először az izomgörcsöt egy németországi turné során. „Megreggeliztem, és hirtelen görcsöt éreztem, majd a hanggyakorlat tovább rontotta a helyzetet” – idézte fel az énekesnő.

Különféle gyógymódokat próbált ki a gőzzuhanytól kezdve a vény nélkül kapható gyógyszerekig, fül-orr-gégész- és szemészorvosokkal konzultált, de minden gyógyulási kísérlet eredménytelennek bizonyult.

Celine Dion szervezete hozzászokott az erős nyugtatóhoz

Az interjú egy pontján Celine Dion megrázó részletességgel mesélt válium iránti függéséről. A tíz év alatt, amelyre az orvosoknak szüksége volt a helyes diagnózis megállapításához, annyira hozzászokott a nyugtatóhoz, hogy már életveszélyes mennyiség beszedésére kényszerült.

Egy alkalommal a napi ajánlott maximum 40 milligramm helyett 90 milligramm gyógyszert vett be, hogy enyhítse az izomgörcsöket, amelyek olyan erősek lehetnek, hogy akár eltörhetik az ember bordáját is.

„Őszintén szólva nem tudtam, hogy megölhet. Bevettem például egy fellépés előtt 20 milligramm váliumot, majd az öltözőmből elsétáltam a kulisszák mögé, és addigra eltűnt” – illusztrálta Dion, hogy milyen gyorsan elmúlt a gyógyszer hatása. „Egy ponton az a helyzet, hogy a szervezetem hozzászokott a 20, 30 és 40 milligrammhoz. Teljesen ellazította az egész testemet. Így a műsor ment tovább két hétig, egy hónapig, de aztán megszokod, és már nem működik.”

Ijesztő részletek derültek ki

A stiff-person szindróma alapjaiban változtatta meg Celine Dion életét, formálta át mozgását és éneklési képességét. Állapota odáig fajult, hogy a komoly görcsök hatására neki is eltörött a bordája.

Minden a torkában kezdődött. „Először görcsöl, aztán nehezen megy a járás, majd két órára megvakulsz, és azon tűnődsz, hogy mi történik. Lemaradtam valamiről? Leesett a cukrom? Egyszerű dolgokra gondolsz, nem arra, hogy meghalsz.”

celine dion betegség részletek

Celine Dion eltökélt, hogy visszatér a színpadra (Fotó: Getty Images)

Az énekesnő a Covid-19 pandémia kitörésekor kezdte el csökkenteni a gyógyszereket, mivel nem volt több fellépése, de a tünetek súlyosbodtak. Az orvosok akkor még mindig nem tudták kideríteni, hogy mi baja, de ő is mindennap azért küzdött, hogy megoldást találjon.

Meg akarta tudni, hogy tehet-e magáért valamit vagy vége a pályafutásának.

Időközben belevágott egy dokumentumfilm forgatásába is, melyet I Am: Celine Dion címmel mutatnak be június 25-én az Amazon Prime-on. A nézők ritkán látott otthoni felvételek révén bepillantást nyerhetnek az énekesnő magánéletébe, és részleteket tudhatnak meg első terhességéről, fia születéséről.

Megrázó képkockák mutatják be azt is, hogy néz ki Celine Dion betegsége a való életben, hogy egyik pillanatban még nevet, a másikban pedig minden megváltozik.

Celine Dion elszánt, hogy visszatér a színpadra

Most, hogy végre diagnosztizálták nála a stiff-person szindrómát, Celine eltökéltebb, mint valaha, hogy visszatér a színpadra, és hihetetlen műsorral kápráztatja el a rajongókat.

„Visszatérek a színpadra, még ha kúsznom is kell hozzá, hogy megtegyem – jelentette ki az énekesnő. – Celine Dion vagyok, mert ma először nem csak azért hallják a hangomat, mert muszáj, vagy mert szükségem van rá, hanem azért, mert én akarom.”

Celine Dion életútját nem egyszer tarkították újrakezdések. 

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images