Kamilla királyné nem tudta hová tenni a francia first lady gesztusát.
  • Kamilla királyné és a francia first lady nemrégiben egy istentiszteleten vettek részt együtt.
  • A protokolleseményen történt egy kellemetlen incidens.
  • Kamilla nem viszonozta Brigitte Macron kézfogását.

Kamilla királyné és a francia first lady, Brigitte Macron meglehetősen kínos pillanatokat élt át június 6-án, egy a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten. A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt. 1944. június 6-án a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a Német Birodalom által akkor megszállt Franciaország normandiai partszakaszán, Caen közelében. A szóban forgó istentiszteletet ennek a hatalmas katonai hadműveletnek (melyben összesen mintegy 56 000 ember, 7000 hajó és 10 000 jármű vett részt) az emlékére szervezték. Mivel a hadjárat döntő fordulópontot jelentett a második világháborúban és a nácik által megszállt területek felszabadításának kezdetét is jelentette, az eseményen való francia és angol részvétel szimbolikus jelentőségű.

Kínos etikett-baki

Csakhogy az egyébként emelkedett hangulatú megemlékezésen akadt egy kis probléma. Amint az a Daily Mail által megosztott videón látható, miután Kamilla és Brigitte Macron koszorúkat helyeztek el a britek normandiai emlékművénél Ver-sur-Merben, Emmanuel Macron francia elnök felesége megpróbálta megfogni Kamilla királynő kezét. Kamilla királyné azonban látványosan nem viszonozta a gesztust, karját mindvégig maga mellett tartotta. A kínos pillanatok után Brigitte Macron egy lépéssel odébb állt, és végül maga előtt fonta össze kezeit. A két nő ezután néhány pillanatig némán szemlélte az emlékművet, majd újra csatlakoztak férjeikhez, Károly királyhoz és Macron elnökhöz.

Mi történhetett? Vélhetően nem arról van szó, hogy Kamilla üzenni szeretett volna ezzel az elsőre meglehetősen udvariatlannak ható viselkedéssel, inkább arról, hogy váratlanul érte Brigitte Macron gesztusa. A brit királyi családdal való érintkezés megfelelő etikettje már régóta sokat vitatott téma, mert bár ismertek bizonyos előírások, olyan kódex, mint ami például a pápával való érintkezést szabályozza, nincs használatban. A királyi család honlapján, amelyet Erzsébet királynő 2022 szeptemberében bekövetkezett halála óta még nem frissítettek teljes egészében, az áll, hogy: „A királynővel vagy a királyi család valamely tagjával való találkozásra vonatkozóan nincsenek kötelező viselkedési szabályok, de sokan szeretnék betartani a hagyományos érintkezési formákat”. Ez utóbbit az oldal úgy határozza meg, hogy férfiak esetében enyhe nyakhajlítás fejből, nők esetében pedig egy kis pukedli, „bár a kézfogás is elfogadható”.  A szövegben baráti jellegű kézfogásról nem esik szó, azt viszont, hogy nincsenek szigorú szabályok a királyi üdvözlésre vonatkozóan, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Károly király öleléssel üdvözölte Macron elnököt, és kezet csókolt a first ladynek.

Károly király a nyilvánosság előtt

A normandiai emlékműnél tett látogatás nem az első találkozója volt a királyi párnak és a Macron házaspárnak: a király és a királyné tavaly szeptemberben már tett állami látogatást Franciaországban, és az elnöki kettősnél is. A mostani találkozón a házaspárok tiszteletüket tették a partraszállás kerek évfordulójára emlékező rendezvényen, amelyet a védelmi minisztérium és a Brit Királyi Légió szervezett. Rishi Sunak brit miniszterelnök és felesége, Akshata Murthy is részt vett az ünnepségen, amely azért is kiemelkedő jelentőségű Károly király számára, mert ez volt az első nemzetközi útja rákdiagnózisa óta. Az uralkodó április végén vette fel újra a nyilvánosság előtt vállalt feladatait, miután a Buckingham-palota bejelentette, hogy rákot diagnosztizáltak nála, és februárban megkezdte a kezelését.

Károly király és Kamilla királyné hivatalos programját a Normandiai Emlékműnél tartott rendezvénnyel zárta, ahol veteránokkal is találkoztak, és megnyitották a Winston Churchill Oktatási Központot. Közben Macronék Vilmos herceggel és több mint 25 államfővel, veteránnal és királyi családtaggal együtt átvonultak a Saint Laurent sur Mer-i Omaha Beach-en tartott nemzetközi megemlékezésre.

Nem Macronné az első, akinek a közeledését kissé túl bizalmasnak ítélte a királyi család. 2009-ben Michelle Obama bakizott nagyot, amikor egy protokolleseményen hatalmas öleléssel üdvözölte a királynőt.

Szeretnéd elkerülni a hasonló bakikat? Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, mi a királyi családdal való érintkezés etikettje.

Kiemelt kép: Kamilla királyné, Károly király, Emmanuel Macron és Brigitte Macron anormandiai partraszállásra emlékező istentiszteleten Gareth Fuller – Pool/Getty Images