Fenséges olvasnivalók: 4 könyv Kamilla királyné ajánlásával

A királynénak fantasztikus ízlése van könyvek terén.

„Üdvözöllek az olvasószobámban és a közösségükben, amelyet olyanok alkotnak, akik rajonganak az irodalomért” – köszönt Kamilla királyné mindenkit, aki a royalreadingroom.uk weboldalra látogat. Az olvasószobát valójában átvitt értelemben érti – bár minden bizonnyal a meghitt, gyertyafényes helyiség, amelyben a videóban láthatjuk, tényleg az olvasószobája –, a The Reading Room ugyanis a könyvklubjának a neve.

Mindez „2021 januárjában az Instagramon kezdődött, a @dutchessofcornwallsreadingroom profilon. Egész életemben szenvedélyesen szerettem a könyveket, és örömömre szolgál, hogy itt megoszthatom veled néhány kedvencemet, és bemutathatom neked azokat a rendkívüli embereket, akik írták ezeket. Remélem, élvezettel fogod böngészni ezt a honlapot, amelyen elmerülhetsz exkluzív szerzői interjúkban, olvasmányokban, ajánlásokban és sok minden másban. Akár új könyves kalandokba kezdesz, akár csak visszatalálsz régi, ismerős kötetekhez, jó olvasást kívánok.”

III. Károly király felesége még a koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020-ban osztotta meg a közösségi médiában, hogy miket olvas, könyvlistája pedig akkora érdeklődésre tartott számot, hogy 2021 januárjában külön Instagram-profilt indítottak neki. A ma már @theroyalreadingroom néven futó oldalnak 155 ezer követője van, ez a népszerűség kívánta meg, hogy Kamilla egy honlapon is elérhetővé tegye a The Reading Room könyvklub tartalmait, és még szélesebb közönséghez szólhasson. 2022. március 3-án, a könyv világnapján például gyerekeknek szóló menüponttal bővítette a szájtot, ahol Katalin hercegné könyvajánlói voltak megtalálhatók.   

A The Reading Roomon, mint egy sorozatban, szezonok vannak, évszakonként négy könyvajánlót kapunk Kamillától, jelenleg pedig már a nyolcadik szezonjában jár a könyvklub. Szerencsére jó néhány olyan kötetet találunk az egyre csak bővülő listán, amely magyar nyelven is megjelent, mutatjuk is, melyek ezek, és hogy milyen kommentárt fűzött hozzájuk az újdonsült királyné.

Philippa Gregory: Sötét vizeken (Libri)

„A rejtély és a feszültség fokozódik, miközben Philippa Gregory végigvezet minket az 1670-es évekbeli életen. Éles eszű jellemábrázolásával és hangulatos helyszíneivel Londonból Velencébe és Új-Angliába kalauzol el minket, miközben oldalról oldalra egyre mélyebbre merülünk a fordulatos cselekményben” – írja Kamilla királyné.

A Dagályfölde-trilógia második kötetében, a Sötét vizekenben A füvesasszonyban megismert szereplők elsöprő erejű története folytatódik. Amikor két váratlan látogató bukkan fel a Temze déli partján álló, lepukkant raktárépületben, Alinor veszélyben találja magát. Miközben ellenfelei megtévesztik és elárulják, ő útnak indul, hogy kiderítse az igazságot. Eközben bátyja, Ned, a II. Károly restaurációja után elmenekült cromwellista megpróbál új életet kezdeni az újonnan érkező angolok és az őslakos amerikaiak világa között, mivel közeleg a háború. A regény a 17. század végén játszódik, és London, Új-Anglia és Velence között követi a főszereplő család felemelkedését, amint azok az ellenük irányuló, pokolian gonosz erőkkel küzdenek.

Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek (Európa Könyvkiadó)

„Bernardine Evaristo tizenkét hihetetlen nőt mutat be nekünk, és remek írása egyenesen a szereplők lelkébe vezet, akik finoman befolyásolják egymás életét” – hozza meg a kedvet a kötethez Kamilla királyé.

Kötelező olvasmány a modern Nagy-Britanniáról és a nőiességről. Lenyűgöző, vad regény fekete brit családok életéről, küzdelmeikről, fájdalmaikról, nevetésükről, vágyaikról és szerelmeikről. Evaristo káprázatos ritmusban, különböző (afrikai, karibi, európai) tereken és örökségeken átívelő, nemzedékek közötti történetekkel teli utazásra visz minket. Tizenkét főszereplője a társadalom hullámvölgyeit és mélypontjait jeleníti meg. Művészek, bankárok, tanárok, takarítónők, háziasszonyok, akik a női lét különböző szakaszaiban vannak – a kamaszkortól az öregkorig. Stílusa szenvedélyes, borotvaéles, tele van energiával és humorral. Ez a könyv egyetlen pillanatra sem unalmas, és a tempó nem engedi, hogy letegyük. A nyelvezet erejével, a szájhagyományok és a költészet minőségével burkolja be az olvasót. Ez a regény megérdemli, hogy hangosan olvassák, és hogy mindenféle médiumban előadják és ünnepeljék.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet (Manó Könyvek)

„Ez a szellemes, okos és bájos klasszikus a legelső (és híres) sorától az utolsóig minden évben újraolvasásra érdemes. A Büszkeség és balítélettel Austen remekművet alkotott, és mindig öröm felfedezni egy újabb rétegét” – véli Kamilla királyné.

Míg Mrs. Bennet semmi mást nem kíván lányainak, mint előnyös házasságot, addig egyik lánya, Elizabeth másképp gondolkodik. A szomszédságukba költözik a gazdag és partiképes agglegény, Mr. Bingley, aki hamarosan kötődni kezd Elizabeth húgához, Jane-hez. Társa, Fitzwilliam Darcy ezzel szemben Elizabeth számára arrogánsnak és beképzeltnek tűnik. De a lány megtanulja, milyen veszélyekkel jár, ha az első benyomás alapján ítélkezünk… Mesterien modoros komédia, amely az irodalom egyik legmaradandóbb szerelmi történetét meséli el, miközben szellemesen szatirizálja az angol társadalmat és annak társadalmi konvencióit.

Miranda Cowley Heller: Papírpalota (21. Század)

„Ez a magával ragadó, szívbemarkoló regény egyenesen Cape Codra repíti az olvasót, hogy beleszeressen a helybe – éppúgy, mint a szereplőkbe. Ennek a könyvnek sikerül egyszerre sötétnek, nyugtalanítónak és nagyon viccesnek lennie” – olvasható Kamilla királyné ajánlásában.

Csodálatos augusztusi reggel van, amikor Elle Bishop felébred, és úszni indul a „Papírpalota” alatti édesvízi tóba – a Cape Cod erdeiben lévő, lassan pusztuló nyaralóba, ahol családja generációk óta minden nyarat tölt. Ahogy beleveti magát a hideg vízbe, hirtelen eszébe jut az előző esti szenvedélyes találkozás, amely alatt a férje és az anyja a bent tartózkodó vendégekkel beszélgetett. Ez a kezdete annak a történetnek, amely huszonnégy órán és ötven éven keresztül bontakozik ki, ahogy a család több évtizedes öröksége, a szerelem, a hazugságok, a titkok és egy kimondhatatlan gyerekkori esemény Elle-t egy életet megváltoztató döntés szakadékába sodorja.

Jonathan Franzen Keresztutak című regénye nyerte 20222-ben a legjobb kortárs külföldi regény díját a Nők Lapjától. Nézd meg a videót!

Kiemelt kép: Getty Images

Már kapható az új Nők Lapja A 100 legjobb könyv című bookazine!
Ha szereted a könyveket, szeretsz olvasni vagy könyvet szeretnél ajándékozni, kiadványunk segít a választásban. A könyves listák mellett tartalmas olvasnivalót – interjúkat, novellákat – is kínálunk.
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással: mc.hu/aktualis-ajanlatok/100konyv