A pápánál dresszkód van, amit mindenkinek be kell tartani

De akkor miért nem visel mindenki csipkekendőt, és miért van, hogy valaki fehérben is megjelenhet?

Rendkívül kényes kérdés, amit évezredes tradíciók szabályoznak még akkor is, ha a Vatikán az utóbbi évtizedekben lazított valamelyest a látogatáshoz kapcsolódó dresszkódon, és ha valószínűsíthető is, hogy az öltözködési szabályok esetleges áthágásával nem a jelenlegi, liberalizmusáról is ismert katolikus egyházfőt, mint inkább a protokoll szigorú szakértőit paprikáznánk fel. A szabályok világosak, egyszerűek és univerzálisak azok számára, akik a pápánál tennék tiszteletüket. Vagy mégsem?

Földi halandók?

A pápához bejutni elsősorban a kiváltságosoknak adatik meg, egy vatikáni látogatás azonban közembernek – évente mintegy ötmillió kíváncsi főnek – is elérhető, és szintén dresszkódos. Minimális követelményként férfiak és nők felé is elvárás, hogy ottjártukkor vállukat és térdüket fedjék el – azaz

semmi miniszoknya, trikó vagy bermudanadrág,

hiába van nyáridőben majd’ 40 fok Rómában és környékén. Ez az elvárás persze nem éri váratlanul azokat, akik jártak már Olaszországban és tértek be templomba más városokban is. A vállak elfedését ugyanis a legkisebb faluban is ugyanolyan komolyan veszik, mint a katolicizmus központjában. Vatikáni látogatásunkat pláne érdemes ruhaügyileg is megtervezni, hiszen nem megfelelő öltözetünk okán bármikor megtagadhatják a belépésünket, vagy arra kényszerülhetünk, hogy a helyben megvásárolható egyszer használatos és kényelmetlen lepelbe csavarjuk magunkat. A kellemetlenség persze még így is bőven megéri, hiszen nyakig beöltözve aztán lenyűgöző kulturális, építészeti és vallási emlékeket csodálhatunk meg a miniállamban. A pápa szerdánként nyilvános audienciát is tart, és bár az ezen résztvevőkre szintén a fentihez hasonló szabályok vonatkoznak, nagy tömegben és nyári melegben a sortot és a valamivel rövidebb szoknyákat is elnézik. Vagyis inkább észre se veszik.

VIP-látogatók

Jobban fel kell kötniük a nadrágot és szoknyát azoknak, akiket személyesen a pápa fogad. Bár az alapelvárás feléjük is a kellő tiszteletet kifejező, ugyanakkor szolid viselet, az ő esetükben soha nem lehet elég protokollárisan öltözni egy ilyen alkalomra. Az ilyen nagy jelentőségű alkalomra választott szettnek vannak olyan írott és íratlan formai kritériumai, amit a pápa elé járuló állam- és kormányfők, hírességek – többnyire – igyekeznek betartani. Egyrészt azért, hogy ruházatukkal is kifejezzék a pápa felé mutatott tiszteletüket, másrészt pedig, hogy a sajtóban se érje szó a ház elejét. Komoly kritikákkal találhatja szembe magát ugyanis, aki nem fordít kellő figyelmet a megjelenésére.

A szín például nagyon fontos, hogy hivatalos látogatásról van szó. Míg az egyszeri vatikáni látogatónak nem szabják meg, milyen árnyalatot vagy mintát viselhet, a többiek számára az egyik leguniverzálisabb szabály, hogy

a pápa színe előtt egyszínű, sötét, lehetőség szerint fekete ruházatban illik megjelenni.

Nem lehet túlzásba esni sem feketeséggel, sem a ruha zártságával vagy hosszával sem. 

II. Erzsébet és Fülöp minden előírást betartottak 1980-ban II. János Pál pápa előtt. Fülöp uniformisban, az anglikán egyház feje, II. Erzsébet pedig földig érő fekete ruhában érkezett, és nem maradt el a fátyol sem. (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Férfiak esetében kissé kevesebb a követelmény, ma már nem a korábban kötelező frakk, esetleg katonai ruházat az elvárás, elegendő decens, sötét zakót és nyakkendőt viseniük, de persze itt is ízlés dolga, ki mennyire hangolja szigorúra az öltözékét. Nőknek hosszú (a térdet legalábbis mindenképpen fedő) sötét, illetve fekete ruha dukál, a protokoll szabályaira nagy gondot fordító látogatók pedig fekete (rendszerint csipkéből készül) fátyollal is kiegészítik megjelenésüket. Protokollszakértők szerint a pápa elé járuló nőknek ügyelniük kell arra is, hogy cipőjük is zárt legyen, és hogy ne viseljenek feltűnő vagy túl sok ékszert sem.

Michelle és Barack Obama 2015-ben látta vendégül a pápát. Ruhájuk szabására és színére nem lehet panasz, ékszer nemigen van Michelle-en, őszentsége pedig valószínűleg elnézte, hogy a first lady nem viselt végig fekete fátylat. (Fotó: Nikki Kahn/The Washington Post via Getty Images)

Érdekesség még, hogy a fekete ruha alternatívájaként elfogadható a látogató országának jellegzetes népviselete is, ezt azonban ritkábban választják, a legtöbben maradnak az elronthatatlan feketénél.

Kiváltságosok – akik fehéret viselhetnek

Vannak azonban olyan méltóságok, akik kivételt képeznek a fenti előírások alól: a katolikus országok királynőit, illetve kivételes esetekben a katolikus államfők feleségeit még ma is megilleti az úgynevezett „fehér kiváltság” vagy a „fehér szín kiváltsága”, azaz hogy: a Pápánál tett látogatásukkor ők fehér ruhát is viselhetnek. A világon jelenleg mindössze hét nőnek  – a hét jelenlegi katolikus királynének és hercegnének – adatik meg alanyi jogon ez a kiváltság a pápával való találkozás során: Szófia spanyol királyné és Letícia spanyol királyné, Paola belga királyné és Mathilde királyné, Mária Terézia luxemburgi nagyhercegné, Marina nápolyi hercegné és Charlene monacói hercegné fehérben látogathatják meg a katolikus egyház fejét, és ezzel nem követnek el protokollvétséget, sőt!

Carlene monacói hercegné egy a kiváltságosok közül: fehér ruhában, ugyanakkor fátyollal járult az egyházfő színe elé. (Fotó: Grzegorz Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Mondadori via Getty Images)

Lazák

Végül pedig vannak, akik igyekeznek tovább lazítani a pápai találkozók viseleti normáin. A kendőt egyre többen mellőzik látogatásukkor, és egyre gyakrabban látni a térdet éppen, hogy elfedő ruhát is – hol vagyunk már Erzsébet 1980-as, földig érő szettjétől! A pápai látogatások modern korában egyre lazább a ruhafegyelem, és bár az Őszentsége megszólítás, a szimbolikus térdhajlítás és a gyűrű fölé lehelt csók ma is szokásban van, a nyakig zárt ruhára vonatkozó javaslatot már nem mindenki veszi komolyan. Angelina Jolie 2015-ös látogatása során például egy – ha nem is kihívóan de a fentebb listázottnál kicsit mélyebben – dekoltált blézerben jelent meg az egyházfő előtt. A ruhákkal kapcsolatos elvárások oldódását jól mutatja, hogy megjelenésének nem volt nagy visszhangja. 

Jolie Rendíthetetlen című filmje kapcsán járt a Vatikánban, ahol nemcsak levetítették az életrajzi drámáját, de volt módja személyesen is találkozni az egyházfővel. (Fotó: Alessandra Benedetti/Corbis via Getty Images)

Mit hoz a jövő? 

Akármennyire is lazulnak az öltözködéssel kapcsolatos szabályok, biztos, hogy messze még az idő, amikor óriási virágmintákkal vagy miniruhában járulnak majd vendégei a pápa elé. Az alkalomhoz illő öltözködés még ma is fontos módja annak, hogy egyes ünnepi eseményeknek, vagy számunkra fontos személyek felé tiszteletünket fejezzük ki, és az udvariasság és az illő viselkedés – remélhetőleg – még sokáig nem megy ki a divatból. 

Kiemelt kép és illusztrációk: Getty Images