hétvégi alvás depresszió csökkenés

Már csak ezért is megéri lustálkodni a hétvégéken

Kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül az emberek nagy része imád tovább ágyban maradni a hétvégéken.
Tovább lehet aludni – tízből minimum kilenc ember kapásból ezt válaszolná arra a kérdésre, hogy mi a legjobb a szombat és vasárnap reggelekben. Pénteken már napközben tudjuk, hogy másnap nem fog szólni az ébresztő óra, és addig lustálkodhatunk ameddig csak szeretnénk.

A hétvégi alvás a létezés másik dimenziója

A paplan alatti lustálkodás hétvégi reggeleken új szintre emeli a pihenés fogalmát, hiszen

már attól minden jobbnak tűnik, hogy nem kell parancsszóra kikelni az ágyból.

De ha nem alszunk éppen, akkor relaxálhatunk, olvashatunk, az extra kényelmesek pedig pirítóst ropogtathatnak, ha az esik jól. A hétvégi alvás egyszerűen életforma. 

Persze az sem mindegy, hogy az alvás milyen pózban történik. 

Szinte mindannyian úgy érezzük, hogy a hétvégén behozhatjuk a hétköznap elmaradt alvási órákat, ezt azonban már sokszor cáfolták az alvásszakértők. Az általános iránymutatás szerint nem a hétvégén kell bepótolni a hét közben kimaradt pihenést, de alapvetően a lustálkodás pihentetőleg hat ránk mind fizikailag, mind mentálisan. 

Alvás nélkül nem élnénk

Az alvás elengedhetetlen a megfelelő testi és pszichés működéshez. Az alvás feltölti a testet, segítségével az agy rendszerezi az aznapi információkat, továbbá elengedhetetlen az immunrendszer, a szív, az erek megfelelő működéséhez. Elősegíti a regenerálódási folyamatok beindulását, és részt vesz egyes agyi funkciók optimális működésében (például memória), illetve az ideális testsúly megtartásában. Szerencsésebb azonban ha nem állandó megoldásként akarjuk behozni az alvásdeficitet, hanem egyszerűen csak jól esik ágyban maradni.
hétvégi alvás depresszió csökkenés

A hétvégi alvás helyett olvashatunk is, az is pihentető (Fotó: Getty Images)

Befolyásolja a mentális jólétünket

Ezért különösen nagy örömmel olvastuk a legújabb tanulmányt, amelynek során kínai kutatók remek indokot fedeztek fel a hétvégi lustálkodás előnyére: aki tovább alszik hétvégén, kisebb valószínűséggel tapasztalja magán a depresszió tüneteit.
Kutatók a kínai Central South Egyetemről közel 8000 ember adatait elemezték, miután kitöltöttek egy kérdőívet az alvási szokásairól, valamint a lehetséges depressziós tüneteikről.
 

Összességében az derült ki, hogy azok, akik egy-két órával tovább aludtak a hétvégén, 46 százalékkal kisebb valószínűséggel mutattak depressziós tüneteket.

Ez a megállapítás különösen azokra volt igaz, akik a hétköznapok során hat órát vagy annál kevesebbet aludtak.

Mivel a depresszió a vezető mentális zavar világszerte, a kutatók rendkívül fontosnak érezték, hogy megvizsgálják az alvás és a depressziós tünetek csökkentése közötti összefüggést, de egyúttal azt is jelezték, hogy további vizsgálatokat szükséges folytatni a témában.
 
Korábban ugyanis a mostani kutatással teljesen ellentétes tanulmányok születtek, amelyek kimutatták, hogy a hétvégi lustálkodás növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek és az elhízás kockázatát.
 
A téma egyik jeles szakértője, Lindsay Browning minden alkalommal elmondja, amikor a témáról kérdezik, hogy az a legjobb, ha egész héten következetesen próbáljuk tartani a lefekvés és a felkelés idejét. 
 
Emellett természetesen figyelni kell a táplálkozásra, a mozgásra és a stresszkezelésre, hogy az alkalmankénti hétvégi lustálkodásnak  hosszú távon is jótékony hatásai legyenek.
 

Íme, 6 fengsuj tipp, hogy az éjszakai alvás tényleg pihentető legyen.

 
Kiemelt kép: Getty Images