Amikor megérkeznek az első késő tavaszi, kora nyári napsugarak, a legtöbben azonnal leégünk. A téli, ruhák alatt rejtegetett bőr még érzékeny és szoknia kell a gyűrődést. No de honnan tudhatjuk, hogy ennél komolyabb tünetekről, esetleg napallergiáról van szó?

Mindannyiunknak más a bőrtípusa, a sötét hajú, könnyen barnuló típusok már fekhetnek is ki napozni, elég az alacsonyabb faktorú naptej, színük pedig őszig egészen gyönyörű barnává mélyül. Velük szemben ott vannak a vörös és szőke hajú, tejfehér, könnyen kipirosodó bőrű emberek, akik

100 faktoros naptejjel is kipirosodnak és már júniusban az UV-szűrős ruhákkal kacérkodnak.

Ez még mindig nem betegség vagy allergia, egyszerűen ilyen érzékeny a napra a bőrtípusuk. A napallergia már más tészta. Az allergia a „legcifrább”, legkellemetlenebb tüneteket tudja kiváltani, ezeket is bemutatjuk.

A napallergia tünetei

A napallergia nem bőrérzékenységet jelent, hanem az immunrendszer túlzott reakcióját a napfényre. Az orvosok napallergiaként vagy polimorf fénykiütésként nevezik, tünetei pedig hasonlítanak a leégésre.

Napsütés hatására viszkető, piros foltok alakulnak ki a napfénynek kitett bőrterületeken, leggyakrabban a nyakon, a lábszárakon és az alkarokon. Vannak, akiknek ennél is súlyosabbak a napallergia tünetei, és hólyagok alakulnak ki a bőrpír mellett, amelyek a ruhával fedett részekre is átterjednek.

Minden, amit a napvédelemről tudni kell! A szakértők elárulják, mi az az SPF és melyik naptej a legjobb.

napallergia-tunetek-tippek

A napallergia tünetei komolyak is lehetnek (Fotó: Getty Images)

Hogy lehet allergiás valaki a napra?

Elsőre tényleg elég öngyilkos küldetésnek tűnik, hiszen nagyon nehéz úgy felöltözni nyáron, hogy szinte semelyik részünket ne érje napfény. Ennek ellenére ez a napallergia létezik és kezelésre szorul. Ráadásul öröklődik is, legalábbis az a fajtája, amely szinte csak az indián népességet érinti Észak-, Dél- és Közép-Amerikában.

Bár az orvosok sem értik pontosan, miért alakul ki, a kezelése nagyon hasonlít az egyéb allergiákéhoz, azaz antihisztaminokat és kortikoszteroidokat kell szedni rá.

Először is meg kell állapítani az allergiát és annak típusát. A már említett, örökletes formán kívül a napallergia a fényvédő krémek, parfümök, kozmetikumok hatására is kialakulhat. Ide számítanak azok az esetek is, amikor bizonyos antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomásra felírt vízhajtók váltanak ki fényérzékenységet.

Komolyabb, mint egy szénanátha

A napallergia nemcsak komoly gyulladást vált ki a bőrön. Kezeletlenül hagyva szív- és érrendszeri betegségek, rák, kettes típusú cukorbetegség is kialakulhat egyfajta szövődményként. Emellett akut módon láz, hányinger, szédülés, fejfájás is felléphet, ha a viszkető, csúf kiütések nem jelentenének elegendő problémát.

Van olyan típusú napallergia is, ami emellett még alattomos is, és csak egy nappal később jönnek elő a hólyagok. Fontos tehát, hogy rendszeres orvosi kontroll alatt tartsuk a betegséget.

Az orvosunk vérvétel útján kizárja azokat a komoly, szisztémás betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, fényvizsgálatot rendelhet el, vagy komolyabb esetben mintát vehet a bőrünkből is.

Végig kell menni az összes smink, parfüm, naptej apró betűs részein, a gyakran szedett gyógyszereken is. Van, hogy a káros vegyi anyagok kizárása már enyhülést hoz a napallergiában. Előfordul, hogy maga az idő is a barátunk, egy-két hét alatt a bőr valamennyire hozzászokik a terheléshez.

Így védd a bőröd!

Amire folyamatosan szükségünk lesz, ha napallergiában szenvedünk, az a hosszú, a testet minél jobban takaró lenge, nyárias ruházat. Elő lehet venni a lebbenős hosszú szoknyákat, a lenből, vászonból készült, hosszú ujjú blúzokat, a kalapokat, sapkákat is. Ha belegondolunk, hogyan öltözködtek eleink még abban az időben, amikor a fehér bőr egyet jelentett a társadalmi ranggal és vagyonnal, már a napernyő sem tűnik cikinek.

Bár nyáron mindenki falatnyi topokban és sportokban rohangál, a napallergiások elegánsan távol maradnak a trendektől és csendben megfőnek.

Ez utóbbi persze túlzás, de valóban nehéz UV-szűrős ruhákat viselni a negyven fokos nyári melegben, sőt a strandon is. Segítenek a nyárra szabott anyagok, a selyem, a len, a vászon, a bő szabás és a világos színű kelmék kiválasztása.

A bőrgyógyászunkkal egyeztetve szerezzünk be ipari mennyiséget olyan, nagyon magas faktorú, illat- és színezékmentes naptejből, ami nem okoz kiütéseket. Az érzékeny bőrre való napkrémet testünk minden, napfényt kapó pontján rendszeresen alkalmazzuk.

A sminkelést inkább tartogassuk őszre, a napozást pedig úgy ahogy van, felejtsük el. Néhány esetben enyhítheti a tüneteket az orvosilag felügyelt fényterápia is, de ami ennél jobb hír, hogy a legtöbb napallergiás állapota a diagnózist követő öt-hét éven belül jelentősen javul, és akár teljesen el is múlhat.

Az arcodnak ezt a részét biztosan nem kened naptejjel, pedig kellene! Mutatjuk!

Kiemelt kép: Getty Images