Személysiégtesztből rengeteg van. Most egy olyat mutatunk, ami az alapján árulkodik rólad, hogy melyik nap szimbólum a legszimpatikusabb számodra.

Az, hogy mely formákat és alakokat kedveljük, árulkodhatnak rejtett tulajdonságainkról – nem véletlenül van annyi képpel operáló személyiségteszt a világhálón.

Hogy valóban elárulnak-e bármit ezek a tesztek, vagy csupán arra késztetnek bennünket, hogy elgondolkodjunk saját személysiégünkön és viselkedési mintáinkon, az talán már nem is annyira fontos. Elvégre egy-egy ilyen teszt elvégzése akár a kezdete is lehet az önismereti munkának, ami – mondjuk csak ki –, szinte mindenkire ráfér.

Önismeret – és a munka, ami odáig vezet

Az önismeret nem tűnik egy komplikált dolognak, de valójában nagyon is az. Ezen, a pszichológiában gyakran használt kifejezés alatt azt értjük, hogy valaki ismeri saját személyiségének összetevőit, határait és ezáltal lehetőségeit. Képes felismerni viselkedésének mozgatórugóit, látja és érti azok hátterét, és helyesen ítéli meg az emberi kapcsolatokban játszott szerepét, felméri másokra tett hatását.

Szerencsére ez egy fejlődő és fejleszthető képesség,

aminek kulcsa természetesen az, hogy tudatosan figyeljük magunkat, illetve mások visszajelzéseit. Kemény munka lehet, elvégre saját magunk előtt is eltitkolt gyengeségeinkkel (vagy mondjuk úgy, hogy inkább rossz berögződéseinkkel) kell szembenéznünk közben. De az biztos, hogy megéri, hiszen út végén egy koherens énfogalom áll majd, egy olyan ember, akinek rendben van az önértékelése. Ez pedig igen fontos.

8 nap – 8 rejtett személyiségvonás

Mai játékos személyiségtesztünkhöz a napszimbólumot hívtuk segítségül, illetve annak számtalan alakváltozatát. A Nap az emberiség történelme során mindig is különleges helyet foglalt el mind a vallásban, mind a kultúrában. Válaszd ki a számodra legszimpatikusabb napszimbólumot, és tudj meg valami újat magadról! 

Az, hogy melyik nap szimbólumot választjuk, rejtett személyiségvonásainkról árulkodhat

Rejtett személyiségvonásainkról árulkodhat, hogy melyik napszimbólumot választjuk

1. nap: A poztitív

Ha ezt a szimbólumot választottad, akkor valószínűleg mindig pozitív vagy, és mindig keresed a módját annak, hogyan fejlődthetnél. Nálad a pohár mindig félig tele van. Ha kudarc is ér, nem csüggedsz sokáig, és legfőképpen nem sajnáltatod magad – így aztán képes vagy minden társaságba beilleszkedni, és mindenből  kihozni – ha mást nem is – valami élettapasztalatot.

Ez a szemlélet ellenállóvá tesz. „A jég hátán is megél” – szokták mondani rád. Illetve, és lehet, hogy nem is gondolnál rá, de remek baráttá is, hiszen minden helyzetben képes vagy támogatni a hozzád közelállókat. A társaságot kedveled, szeretsz eljárni otthonról.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy sok felszínes barátod van, pont, hogy képes vagy megválogatni, kiket engedsz magadhoz közel, és azzal a néhány emberrel jól érzed magad. Mivel szíveden viseled mások érzéseit (talán túlságosan is), gyakran magadban tarthatsz sérelmeket is, csak nehogy megbánts másokat.

Sok mindent elárul személyiségedről, mit veszel észre először a képen.

2. nap: A nyugalom szobra

Nagy becsben tartod a személyes teredet, és elvárod, hogy ezt a körülötted lévők is tiszteletben tartsák. Nem ám csak a munkatársaid, de még a szeretteid is! És ezt meg is teszik, hiszen messziről sugárzod azt nyugodt távolságtartást, ami tiszteletet kelt az emberekben. Nem is a távolságtartó a jó kifejezés, inkább arról van szó, hogy introvertált vagy.

Értékeled az olyan egyszerű, jó tulajdonságokat, mint az őszinteség és a kedvesség, mindig ott vagy, ha valakinek szüksége van rád. Ez néha rosszul is elsülhet, hiszen vannak, akik kihasználják ezt a tulajdonságodat. Annyit mondhatunk, hogy ha az a megérzésed, hogy valaki nem teljesen őszinte veled, akkor bátran hallgass arra a megérzésre.

3. nap: A kalandvágyó vezető

Az a fajta ember vagy, akire azt mondják, hogy született vezető. Megvan benned az a magabiztosság, ami miatt mások figyelnek rád, hallgatnak a szavadra. Gyakran ki is kérik a véleményedet különböző kérdésekben. Te pedig őszintén, kertelés nélkül válaszolsz – ez megint csak olyan személyiségjegy, ami miatt mások felnéznek rád –, és nem vagy részrehajló sem, az objektív igazságot tartod szem előtt.

Emellett kíváncsi típus vagy, aki éhes az új kalandokra, legyen az szellemi vagy éppen konkrét fizikai kaland. Melletted nehéz unatkozni!

4. nap: A kihívások éltetnek

Imádod az életet, igyekszel is a lehető legteljesebben megélni. Mindig újabb és újabb célokat tűzöl ki magad elé, amiket aztán igyekszel megvalósítani. Ez általában sikerül is, hiába van számtalan tényező, ami elterelné a figyelmedet.

Csak úgy sugárzik belőled az energia! Nem vagy egy nyugodt típus, néha képes vagy magadra venni a világ összes gondját-baját. De ez nem hogy csökkenti a lelkesedésed, épp ellenkezőleg. Számodra minden kihívás felhívás keringőre, szinte felpörget, ha egy másokat lelombozó, megoldhatatlan problémával találod szembe magad – ez pedig sokak számára tesz példaképpé.

5. nap: Az empata

Képes vagy mélyen együttérezni másokkal – talán ez a személyiséged legvonzóbb része a körülötted állók számára. Hatalmas szíved nem bírja ki, ha elsetteket vagy rászorulókat lát: biztos, hogy te leszel az, aki gyűjtést szervez vagy inkább másnak adja azt a pénzt, amiből magának vehetett volna valami ízleteset, kellemeset.

Néha egyébként túlzásba is viszed ezt. Merj benne hinni, hogy vannak még jó emberek rajtad kívül! A világot megmenteni egyedül úgysem lehet, ha valahogy menthető, az közös ügyünk lesz. Mindenesetre igen ispirálóan hatsz másokra, de mivel túl szerény vagy (van, aki kishitűnek nevezne), gondolataidat nem mindig mered megosztani másokkal.

6. nap: Az élet élvezője

Akik ezt a napot választják, általában vidám, életvidám emberek, akik az élet minden apró részletét képesek élvezni, legyen az egy naplemente vagy csak egy munkanap, amely során semmi különös nem történik.

Te is az a típus vagy, aki nem ijed meg az akadályoktól: inkább annak a lehetőségét látja bennük, hogy bizonyítson. Talán nem is gondolnád, de sokan azt tartják benned igen nagyra, hogy jól bírod a kritikát, nem sértődsz meg rajta – hiszen mint akadályra tekintesz rá, olyan dologra, aminek leküzdésével csak jobb leszel. Emiatt egyébként szintén jó vezetői kvalitásaid vannak, hiszen a saját magaddal szembeni magas elvárásaid fegyelmezetté és összeszedetté tesznek.

7. nap: A pörgős

Imádod a kihívásokat, mindig újabb és újabb feladatokat keresel. Általában meg is próbálod teljesíteni őket, de ha jön egy érdekesebb vagy izgalmasabb, máris áthelyezed rájuk a fókuszt, és megfeledkezel az előzőről. Szeretik benned az emberek, hogy ilyen pörgős személyiség vagy, hiszen ezzel folyamatosan inspirálsz másokat is.

De közben pont ezzel kicsit saját magad ellenségévé is válasz, hiszen megfosztod magad attól, hogy igazán kiteljesedj valamiben. Ha szeretnéd, hogy az igazán nagy céljaid valóra váljanak, akkor meg kell tanulnod nem pillangóként repdesni egyik ötletről a másikra, hanem kitartani egy-egy dolog mellett.

8. nap: A racionalitás embere

Nyugodt, racionális ember vagy, aki számára fontosak ugyan az érzelmek, de nem kérdés, hogy az észt választja a szív helyett. Reálisan látod mind magad, mind másokat és a körülötted zajló eseményeket is, ezért nem ingat meg sem kudarc, sem egy hirtelen jött siker.

Tisztában vagy a saját értékeiddel, pontosan tudod, hogy a dolgok nem fehérek vagy feketék – és tudod ezt az emberekről is, így biztos, hogy te soha nem idealizálsz másokat. Egyszerűen elfogadod őket a hibáikkal együtt. Ezek miatt aztán igen türelmes is vagy, és nem is sértődsz meg egykönnyen, hiszen tudod, hogy ha valaki megbánt, az inkább saját magáról árulkodik. A türelmedet pedig igen nagyra becsülik mások is.

Jöhet még egy személyiségteszt? Legtitkosabb erősségedről árulkodik, mit veszel észre először a képen!

Kiemelt kép: Canva/nőklapja.hu