Egészen félelmetes dolgot árul el rólad, mit veszel észre először a képen

A személyiségedről árulkodik, hogy mit látsz meg először. Mutatjuk!

Bár mi emberek többnyire mind egyedinek és különlegesnek tarjuk magunkat, mégis vonzódunk a bennünket különféle kategóriákba soroló elméletekhez, és a legtöbbünket kifejezetten szórakoztatják a különféle személyiségtesztek. Azt keressük bennük ugyanis, hogy megerősítsék mindazt, amit magunkról gondolunk.

A személyiségünket feltérképező tesztek sokfélék. Vannak, amelyekhez akár több száz kérdést is meg kell válaszolunk, akadnak olyanok, amik néhány perc alatt kitölthetők, vannak, amelyek például kedvenc színeinkből következtetik ki személyiségünk jellemzőit, és léteznek olyanok is, amik azt ígérik, hogy annak alapján sorolnak be bennünket egy-egy személyiségtípusba, hogy hogyan érzékeljük a világot, azaz, hogy például mit veszünk észre először egy olyan képen, amit szándékosan rajzoltak kétértelműére. 

A Minds Journal nevű közérhető, a laikus számára is befogadható pszichológiai tartalmakat megosztó oldalon egy sor ilyen szórakoztató tesztet találunk. Az ilyen és ehhez hasonló mini tesztek kiváló szórakozást nyújtanak két email megküldése közt, vagy akkor, amikor egy kerek időpontban tervez dolgozni/tanulni kezdeni az ember és van még pár üres perce. Nézzünk most meg egy ilyet az oldalról. 

Te mit látsz (vagy látsz meg először) ha ránézel erre a képre?

Sokat elárul rólad, mit veszel észre először! (Fotó: Mind Journal, Canva)

Vannak, akik erre az egyszerű vonalrajzra pillantva egy határozott arcélű férfi portréját látják, mások viszont egy összehúzódva ülő nőalakot azonosítanak rajta. Olyanok is vannak, akik gyors egymásutánban veszik észre a kettőt, és olyanok is akadnak, akik az egyik lehetséges olvasatot csak hosszas szemlélődés után veszik észre. Lássuk, mint mond el rólunk (legalábbis a hobbipszichológia szerint) az, hogy mit látunk bele ebbe az ábrába! 

Ha egy női testet látsz

Ha a képen a női alakot vetted észre először, az állítólag arra utal, hogy nagyvonalú ember vagy, akit a környezetében élők pozitív hozzáállásáért, örök lelkesedésesért csodálnak, és aki a munkahelyén is kiemelkedően proaktív és lelkes munkaerő. Azokat az embereket, akik a képen először a női alakot veszik észre, a környezetük rendkívül motivált egyéniségnek tartja és azt azt feltételezi róluk, hogy remekül végig tudnak vinni egy adott feladatot. A teszt kiötlői nagyszerű szociális készségekkel is felruházzak a női alakot látókat, továbbá véleményezik, hogy azok érzékeny, intuitív és beleérző emberek. Előnyös tulajdonságuk még, hogy meglehetősen kiegyensúlyozott az érzelmi életük, és jól tudják képviselni saját érdekeiket is. Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az ilyen típusú emberek sokszor könnyen befolyásolhatók! 

Ha egy férfi arcát látod

Ha egy férfi arcát látod, az többek közt állítólag azt jelenti, hogy remekül tudod mások előtt leplezni az érzéseidet. Erős, energikus, vezető típusú ember vagy, aki szereti elemezni a különböző helyzeteket és megingathatatlan, ha döntéshozatalról van szó. Az ilyen ember igazi vezéregyéniség, aki nem követ másokat, hanem őt utánozzák mások. Nyughatatlan, kíváncsi, felfedező típus, aki emellett szereti magát pozitív energiájú emberekkel is körül venni, és minden határozottsága mellett hajlamos arra, hogy saját igényeiről néha elfeledkezzen. És végül: ő az is, akinek nagyon fontos, hogy a környezetében élők rendszeresen biztosítsák őt szeretetükről. 

Játékos pszichológia

Nos, illett rád a leírás? Ha igen, annak nemcsak az lehet az oka, hogy valóban mesterien megszerkesztett képpel van dolgod. A háttérben inkább egy a magazinos horoszkópok kapcsán is megfigyelhető jelenség áll. Egyrészt adott egy viszonylag általános megfogalmazás, amit (akármelyik képet is választottuk) nem nehéz magunkra vonatoztatni, ezért nagy valószínűséggel tudunk vele azonosulni. Mindez ráadásul kifejezetten pozitív, megerősítő megfogalmazásban tárják elénk: a leírás alapján akármelyik képet is választottuk, jó emberek vagyunk, csupa olyan tulajdonsággal, amit büszkén felvállalhatunk.

Bár az ilyen és ehhez hasonló tesztek kétség kívül szórakoztatóak, ha igazi önismeretre szeretnénk szert tenni, előrébb jutunk, ha rendszeresen naplózzuk érzéseinket, ha sokat olvasunk, ha meditálni kezdünk, vagy elkezdünk önismereti csoportba járni. Ha viszont arra van csak időnk, energiánk, kedvünk, hogy néhány percre elszórakoztassuk magunkat, miközben kicsit el is gondolkodunk személyiségünkön, bátran kísérletezzünk az ilyen és ehhez hasonló tesztekkel. 

Legközelebb például nézzük meg, mit árul el rólunk kínai horoszkópunk!

Kiemelt kép: Minds Journal/Canva