empata_érzelem_túlzó_empátia

Sokszor átveszed mások érzéseit? Így tesztelheted, empata vagy-e!

A 15 kérdésre adott válaszodból megtudhatod, jellemez-e a hiperempátia.
 • Az empátia olyan alapvető emberi képesség, amivel mind eltérő mértékben rendelkezünk. 
 • A népesség mintegy 2%-át teszik ki az empaták.
 • A hiperempatikus embereket empatának nevezzük. 

Az empátia az egyik legfontosabb emberi készség: annak képessége, hogy felismerjük a másik ember érzelmi viszonyulásait, bele tudjuk képzelni magunkat a helyzetébe, és így számunkra is jobban átélhetővé váljon nézőpontja.

Bár a fejlett empátiás képesség óriási segítséget nyújt abban, hogy emberi kapcsolataink gördülékenyen működjenek, vannak olyan emberek, akiknek erős empátiás képessége nehéz kihívást is jelent a mindennapok során.

Az empaták, vagy más néven hiperempatikus emberek olyan rendkívül érzékeny személyek, akik annyira ráhangolódnak mások érzelmeire, hogy ezeket az érzelmeket szinte sajátjukként élik meg.

Ez a képesség – bár számtalan előnyt is jelent   az érintettek számára nagyon megterhelő is lehet, hiszen az, hogy mások érzelmeibe ilyen könnyen bevonódnak mentális kimerüléssel jár.

Eddig viszonylag kevés tanulmány született a jelenségről, de a tudósok valószínűsítik, hogy a túl magas empátiát mutató emberek esetében a tükörneurononok (olyan idegsejtek, melyek nemcsak egy-egy adott tevékenység végzésekor, de annak szemlélésekor is jeleket küldenek, például izgalmi állapotba hoznak erotikus film megtekintése közben) hiperreakcióiról lehet szó.

Az empaták – akik egyébként a népesség mintegy 2%-át teszik ki – olyan erősen átélik a másik ember érzelmeit, mintha azok a sajátjaik volnának, és mivel legtöbbször nyitott, szeretetteljes emberek, gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy miközben másoknak nyújtanak támogatást, saját érzelmi raktáraikat teljesen lemerítik.

Ahhoz, hogy ezzel a tulajdonságukkal ne csak mások örömére élhessenek, hanem maguk is megőrizzék lelki és fizikai egészségüket, két dolog kell. Egyrészt az, hogy beazonosíthassák, hogy empaták, másrészt az, hogy keressék meg a módjait saját határaik kijelölésének és a feltöltődésnek is.

empata-tulzo-empatia-hiperempatia

A másikra való ráhangolódás akkor jó, ha mindkét fél jó érzésekkel jön ki az interakcióból (Kép: Getty Images)

Empata vagyok?

Ha felmerült benned, hogy esetleg te is empata vagy, az már önmagában indikátor lehet. Ha pedig a következő 15 állítás nagyobb részét is igaznak érzed magadra, valószínű, hogy tényleg hiperempatikus személy vagy. Lássuk, melyek azok a jelek, amik arra utalnak, hogy empata vagy!

 1. Barátaid, ismerőseid gyakran mondják neked, hogy túlérzékeny vagy.
 2. A másik ember szorongása, vagy akár egy szoba feszült légköre is azonnal átragad rád, te is szorongani kezdesz.
 3. Képes vagy mások pozitív vagy negatív érzelmeivel azonosulni még akkor is, ha korábban még soha nem tapasztaltál hasonlót.
 4. Hajlamos vagy inkább elkerülni a konfliktusokat, mert mind a saját, mind a másik ember esetleges sérülését, megbántódását nehezen kezeled.
 5. Hajlamos lehetsz elkerülni az intimitást, a nagyon mély emberi kapcsolatot, mert sokszor tapasztalod azt, hogy ilyen közelségben szinte teljesen feladod saját személyiségedet.
 6. Nagyszerű intuícióval rendelkezel, ha mások érzelmeiről van szó, például mindenki más előtt veszed észre, ha valakinek segítségre van szüksége, ha dühös, ha stresszes vagy örül.
 7. Szívesen töltesz időt a természetben, ahol kicsekkolsz és töltődni is tudsz, ha túl sok inger ért.
 8. A nagy tömeg könnyen kimerít és feszültté tesz.
 9. Fizikai kellemetlenséget tapasztalsz, amikor mások negatív érzelmeivel kerülsz kapcsolatba.
 10. Mindig érdekel, hogy mások min mennek keresztül, és legtöbbször erős vágyat érzel arra is, hogy enyhítsd a bajukat.
 11. A barátaid hajlamosak hozzád fordulni, ha nehézségeikről szeretnének beszélni vagy érzelmi támogatásra van szükségük.
 12. Bár nem vagy introvertált és kifejezetten szereted a társaságot, a társas események, találkozók után sokszor érzed magad kimerültnek, és sokszor lesz igényed arra, hogy kicsit „kicsekkolj”.
 13. Nehezen mondasz nemet és még nehezebben szabsz határokat, ha a másik embert kell segíteni.
 14. Kifejezetten, másoknál jobban érzékeny vagy a zajra, a szagokra, a hangos beszédre vagy a felkavaró látványra.
 15. Vonzódsz az olyan segítő szakmákhoz, mint a pedagógia, a jog, a szociális munka vagy akár az orvoslás.

Erősség vagy gyengeség?

A mások érzelmeire való ráhangolódás szuperképességnek tűnhet, és tényleg sok előnye van annak, ha empatikus az ember. Ha empatikus vagy, intuitívan érzékeled mások érzéseit, rögtön észreveszed, ha a másik segítségre szorul vagy épp elismerésre vágyik, könnyen át tudod érezni, mit éreznek mások. Ez remek hallgatósággá tesz, és emiatt a barátok hajlamosak hozzád fordulni támogatásért.

Az a képességed, hogy bele tudod képzelni magad valaki más helyébe, segít abban is, hogy tartalmas kapcsolatot alakíts ki a másokkal és (akár vezetőként) sikerre vezesd őket, emellett empataként azt is jobban észreveszed, ha valaki manipulálni próbál.

Ugyanakkor néha tehernek is érezheted, hogy ennyire szivacsként szívod magadba mások érzelmeit. Mivel az empaták úgy élik át mások érzelmeit, mintha azok a sajátjaik lennének, könnyen túlterhelődnek érzelmileg. Ezt különösen érzelemgazdag beszélgetések vagy események, például esküvők és temetések alkalmával vehetik észre.

A mások segítésére való erős késztetésük miatt az empaták gyakran elfelejtenek gondoskodni magukról, és elhanyagolják saját mentális egészségüket. Ez a hajlam a mérgező és manipulatív személyiségtípusokkal szemben is sebezhetőbbé teheti őket, mert bár az empaták jól észreveszik a jeleket, a segítő ösztönük néha erősebb, mint józan eszük.

empata-tulzo-empatia-hiperempatia

Remek, ha segítesz másoknak, de fontos, hogy magaddal is törődj (Fotó: Getty Images)

Hogyan kezeljük túlzó empátiánkat?

A mások érzelmeire való ráhangolódás képessége az érintett ember legnagyobb erősségévé válhat, feltéve, hogy tudja, hogyan kezelheti ezt a képességét. Íme néhány stratégia, amely segít abban, hogy magaddal is törődj és elkerüld, hogy túlterhelté válj!

Szabj határokat!

Az empaták olyan emberek, akik jobbá akarják tenni a világot. Ha lehetőséget kapnak rá, bárkinek segítenek, még akkor is, ha ez a saját egészségük, lelki és mentális épségük elhanyagolásával jár. Ez idővel stresszhez, szorongáshoz vagy depresszióhoz vezethet, ezért fontos, hogy egyensúlyt teremtsenek a saját és mások igényei között. Bármennyire is csábító lehet, hogy mindig te legyél az, aki meghallgatja a másikat, muszáj, hogy határt szabj és időt is szánj a saját feltöltődésedre is.

Tarts távolságot!

Vannak emberek, akik megérdemlik önzetlen érzelmi támogatásodat, mások viszont megpróbálhatják kihasználni, hogy mindig rendelkezésre állsz. Fontos, hogy felismerd ezeket az embereket, és csökkentsd vagy szüntesd is meg velük a kapcsolatot. Az empaták gyakran válnak nárcisztikus és mérgező személyiségek áldozatává, mert érzelmileg kötődnek hozzájuk, és nehezebben engedik el őket.

Tölts időt a természetben!

Mivel az empatákat könnyen túlstimulálja a tömeg és általában a társasági élet, a természetben töltött idő tökéletes módja a feltöltődésnek. Ha érzelmileg kimerültnek érzed magad, miután túlságosan is bevonódtál mások érzelmi viharaiba, egy séta a város zaján kívül, a zöldben segíthet újra önmagára koncentrálni.

Meditálj!

A meditáció mindenki számára számtalan előnnyel jár, de kiemelt jelentőségű lehet az empaták számára, mert segít nekik a jelenre és kicsit magukra is koncentrálni, kikapcsolni a negatív érzelmeket, és levezetni a felgyülemlett feszültséget. 

Szeretnél tenni valamit mentális, testi és lelki egészségeddel? A jóga segítségével sokkal tudatosabban törődhetsz magaddal. 

Kiemelt kép: Getty Images