orbiting online randizás ismerkedés

Mi az az orbiting és hogy teszi tönkre az online randizást?

Az orbitingot akkor tudjuk a legjobban megérteni, ha a lámpa körül keringő rovarokra gondolunk: mennének és maradnának. Ahogy a döntésképtelen, hitegető online randizók is.

Aki már belekóstolt az online randizás kegyetlen világába, az pontosan tudja, milyen rossz érzéseket okoz a ghosting, vagy milyen idegesítőek azok a partnerek, akik megállnak félúton. Bár folyamatosan a látóterünkben maradnak, nem jönnek egy pontnál közelebb.

Nem hagyják, hogy elfelejtsük őket és továbblépjünk, de azt sem, hogy igazán kiteljesedjen a kapcsolat.

Rájuk valóban igaz az a mondás, hogy „gyere be az ajtón, vagy menj ki az ajtón, de ne álldogálj, mert akadályozod a forgalmat.”

Szükség van az orbitingra?

Alapvetően a közösségi média következtében mindannyian kicsit furcsa módon tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel. Rájuk írunk a születésnapjukon, lájkoljuk a fotóikat anélkül, hogy találkoznánk velük.

Gyakran azért marad ez a megoldás, mert fizikailag annyira messze vagyunk egymástól, máskor viszont pont kényelmet ad, hiszen nem vagyunk annyira jó viszonyban az illetővel, hogy rendszeresen leüljünk vele kávézni vagy beszélgetni.

Az orbiting is valami hasonló cselekvés, csak épp a párkapcsolatok mezején. Akár egy exünk, akár egy lehetséges partnerünk lájkolgat, néha ránk ír, de ha találkozni szeretnénk, azonnal kihátrál a dologból.

Ha állandóan zsákutcába jutsz az online társkeresésben, akkor fogadd meg néhány tanácsunkat!

orbiting-online-randizas

Az orbiting kedves üzeneteket, reakciókat jelent, amelyek mégsem azt jelentik, amit szeretnénk (Kép: Getty Images)

Nem tudnak elengedni

Az orbiting nagyon gyakori a szakítások után. Ha nem szeretnénk többet randizni valakivel, vagy megszakadt a kapcsolat, de a másik fél ezt nehezen emészti meg, az online követés, rajongás szinte törvényszerűen jelenik meg. Nem csak mi nők tudunk neten nyomozni vagy óránként csekkolni valaki profilját.

Ráadásul ilyenkor a másik láttán egy adagnyi dopamin szabadul fel az agyunkból, ami támogatja az orbitinget.

Sajnos más haszna nincs a dolognak, az, hogy a másik minduntalan felbukkan az online életünkben, egy idő után terhessé válik és cseppet sem segíti az újra egymásra találást, sőt. Pláne akkor, ha tudjuk, hogy sokan azért tartják orbiting (más néven a kenyérmorzsázás) segítségével talonban egy-egy volt párjukat vagy „fel nem használt” randipartnerüket, mert még ha jelenleg foglaltak is, úgy vannak vele, hogy nem árt néhány befőttet tartani a spájzban ínséges időkre.

Komoly károkat okozhat

Bár az orbiting áldozatául esni elsőre nem tűnik túlzottan terhesnek, azért nagyon rosszul is elsülhet. Ami az egyik nap még csak néhány lájk meg szivecske, az a másik nap már online zaklatássá fajulhat. A megszállottságra hajlamos emberek eleinte minden nap írogatnak, aztán találkozót, figyelmet követelnek, és amikor ezt nem kapják meg, durcás gyerekként hisztizni kezdenek. A végül a mi hibánk lesz az is, hogy nekik tisztázatlan érzéseik vannak irányunkban,

és legrosszabb esetben személyesen is megpróbálják felvenni velünk a kapcsolatot.

Egy 2019-es tanulmány a zaklatást az elkövető ismétlődő magatartásaként határozza meg, amely félelmet vált ki az áldozatból. Való igaz, hogy a megfigyelés, az intim szféránkba szivárgás, a kéretlen üzenetek, reakciók áradata valóban félelmetessé válhat egy idő után.

Félrevezető jelek

Ennél szerencsére enyhébb eset, ha az orbiting csak az érzelmeinket kavarja össze. A körülöttünk keringés nehezen meghatározható valami, pont ez a lényege. Nem minősül valódi kezdeményezésnek, de visszavonulásnak sem. Így pedig még nehezebb eldönteni, mégis pontosan milyen viszonyban vagyunk az illetővel.

Az online randizás területén amúgy is rengeteg a szürke zóna.

Például barátok vagyunk, akik nem vonzódnak egymáshoz. Vagy fordítva, a vonzalommal nincs gond, de ki nem állhatjuk a másikat. Ott vannak a ghostingolók, akik mindig épp akkor jelennek meg újra, amikor már tényleg lemondtunk róluk. Néha megbeszélünk egy találkozót, de nem jönnek el. Mi pedig törhetjük a fejünket, hogy mégis ki és mit akar tőlünk pontosan? Mire számíthatunk? Az exünk, aki még mindig minden posztunk alá kommentel valamit,

tényleg újra össze akar velünk jönni, vagy már rég együtt van valaki mással és csak megszokásból lájkol?

Az orbitingban az a nehéz, hogy nem feltétlenül jelent igazi, valódi érdeklődést. Nekünk kell vagy nagyon egyértelmű kérdéseket feltenni, hogy ne hiábavalóan reménykedjünk, vagy tovább szédelegni ebben a ködös útvesztőben, ami rossz esetben akár azt is akadályozhatja, hogy hús-vér, igazi szerelemre leljünk.

Szabjunk határokat!

Az idő csak telik, az orbiting meg semmit sem változik. Ez a másik félnek úgy jó, ahogy van, de mi lesz velünk? Fontos, hogy a helyén kezeljük a dolgokat. A keringőzés mögött állhat megszokás, puszta kíváncsiság, unalom, a másik jelenlegi barátja/barátnője, vagy zaklatásig fajuló megszállottság is. Ami ennél jóval ritkábban fordul elő, az a vonzalom, valódi vágy.

Hiába kelt bennünk reményeket, hogy valaki lájkolja a posztjainkat vagy megdicséri a kinézetünket, ez a mai világban gyakran nem jelent semmit.

Annyit biztosan nem, hogy komoly reményeket alapozzunk rá. Ha eltelt pár hét, és a titkos csodáló nem ír egyértelmű üzenetet, nem veszi fel velünk rendesen a kapcsolatot, akkor érdemes egyszerűen figyelmen kívül hagyni. Akkor persze, ha zaklatásba torkollna a dolog, mindenképpen kérjünk segítséget.

Így vigyázhatsz a digitális adataidra, ha a szakítás után az exedből zaklató válna!

Kiemelt kép: Getty Images