ghostingolas okai

Ezért lépnek le szó nélkül: a ghostingolás leggyakoribb okai

Mostanra mindannyian megtanultuk, mit jelent a ghostingolás, azaz amikor a másik fél eltűnik, mint valami szellem, és nem ír, nem válaszol többé az üzeneteinkre. Már nem csak az ismerkedésnél, de munkahelyi tárgyalásoknál, barátságokban is felütötte a fejét. No de mik lehetnek ennek az okai?

A közösségi médiának és a mobiltelefonoknak hála soha nem volt ilyen könnyű szóba állni valakivel. Csak írunk neki egy üzenetet, ő megkapja, bepötyögi a választ, és máris kialakul egy beszélgetés. Akkor hogy lehet, hogy miközben az összes létező technológia a rendelkezésünkre áll, a kommunikáció egyre nehezítettebbé válik?

Nem írunk a másiknak, mert ki tudja, mit gondol akkor majd rólunk.

Nem válaszolunk, ha nem szimpatikus, vagy mondjuk a kiadó albérlet vagy az eladó fűnyíró elkelt közben. Ha elegünk lett egy már zajló csetelésből, nem kell elköszönni, sem magyarázkodni, minden udvariasságot elfelejthetünk, és egyszerűen ghostingolunk, nem írunk többet. Kész, téma lezárva.

A ghostingolás nem a mi hibánk

A ghostingolás (az angol szellem, ghost szóból: egy kapcsolat lezárásának az a módja, amikor a másikat egyszerűen semmibe vesszük, eltűnünk, szellemmé válunk számára) annyira elterjedt, hogy egyes társkereső alkalmazások már funkciókkal próbálják védeni ellene a felhasználóikat.

Hogy miért? Mert a ghostingolás, különösen ismerkedési helyzetben nagyon fájdalmas. Nem kapjuk meg a lezárást, ami segítene feldolgozni és továbblépni az ügyön. A másik egyik pillanatról a másikra eltűnik, és nem jön vissza.

Óhatatlanul is magunkban keressük a hibát. Visszaolvassuk a cseteket, vajon mi sértőt, ijesztőt, rosszat írhattunk? Túl nyomulósok voltunk, vagy épp túl unalmasak?

Kérdések rajzanak a fejünkben, és az egyetlen ember, aki válaszolhatna rájuk, megszüntette a kommunikációt. Az ilyen helyzetekben nagyon nehéz a másikban keresni a hibát: pedig valószínűleg errefelé kellene keresnünk…

A ghostingolás 5 gyakori oka

Két rövid, udvarias mondattal el lehetne köszönni a másiktól, aki onnantól kezdve már nem reménykedik tovább. Aki ehelyett inkább ghostingol, azaz csak kilép, annak valamiféle oka van, ami továbbra sem a mi alkalmatlanságunk. De akkor mi? 

1. A másik nem áll készen a felelősségvállalásra

Amikor ismerkedni kezdünk valakivel, be kell tartanunk az íratlan játékszabályokat. Ő ír, mi válaszolunk, mi írunk, arra ő reagál. Amit virtuálisan kommunikálunk, az hatással van a másikra, és ő is ránk. A rendszeresen ghostingoló emberek ezt a fajta felelősséget, elszámoltathatóságot akarják mindenáron elkerülni.

Úgy tesznek, mintha a beszélgetés nem is lett volna fontos senkinek, nem törődnek azzal, mit okoznak a másik félnek.

Egy, már előrehaladott beszélgetésben is ghostingolhatnak, ha olyan problémával kerülnek szembe, amit nem akarnak megoldani. Gyakran előfordul, hogy tudják, hogy nem képesek megfelelni a másik elvárásainak, ezért inkább elmenekülnek. Ilyen a működésmódjuk, és ez ellen nem tehetünk semmit. Nem mi tettük őket ilyenné, eleve ilyenek voltak.

ghostingolas okai

A ghostingolás okai közé tartozhat a félelem is (Fotó: Getty Images)

2. Nem tudja kezelni a konfliktusokat

Meglepően sok olyan ember él, aki ha csak teheti, elkerüli a vitás helyzeteket, a konfrontációt. Akár azért, mert ezek túlzottan megijesztik, akár azért, mert nem alakult ki megfelelő vitakultúrájuk, nem tudnak jól érvelni, ettől pedig elbizonytalanodnak.

Mások azt hiszik, minden félreértés vagy vita csúnya veszekedésbe torkollik, mert mondjuk ezt látták a szüleiktől.

Megint mások nem tudják megfelelően szabályozni a saját érzelmeiket. Így ha az ismerkedés során egy hasonló helyzetben találják magukat, ahelyett, hogy kommunikálnának az érzeseikről, félelmeikről, gyorsan eliszkolnak. Mint a gyerekek.

3. Kettős életet él

Vannak olyan helyzetek, amikor szerencsénknek érezhetjük, hogy nem kerültünk közelebb a másikhoz. Még kiderülne róla, hogy házas, tartós kapcsolatban él, törvénytelen dolgot tett, vagy csak egyszerűen párhuzamosan több illetőt is szédít. Minél közelebb kerülünk egy ilyen emberhez, minél nagyobb a veszélye annak, hogy lelepleződik, így

annál gyorsabban szakítja meg velünk a kapcsolatot.

Magyarázkodni nem fog, hiszen azzal be kéne vallania azt, amit eddig mindenáron titkolni igyekezett. Így csak eltűnik és keres magának valakit, aki még egyáltalán nem ismeri.

4. Megijedt a komoly kapcsolat lehetőségétől

Rengetegen félnek az intimitástól. Bár alapvetően társat keresnek, abba már nem gondolnak bele, hogy milyen érzelmek árasztják el őket akkor, ha találnak egyet. Tartani kezdenek tőle, hogy ezt is elszúrják, félnek, hogy a másik bántja meg őket valamivel,

ezért a legkönnyebb megoldást választják: kihátrálnak az egészből.

Így biztos, hogy nem sérülnek meg, még a félelmeikkel sem kell szembenézniük, urambocsá’ beszélni róluk, abba pedig nem szívesen gondolnak bele, a másik mit érezhet a ghostingolás láttán.

5. Nem akarják megbántani a másik érzéseit

Ez az egyik leggyakoribb ok. A beszélgetés nem úgy halad, ahogy az illető szeretné, és nem szeretne magyarázkodni arról, hogy a másik számára mit és miért nem nyújt éppen. Ezért úgy gondolja, hogy megkíméli a másikat azzal, ha magyarázat nélkül otthagyja az online térben. Valóban nehéz úgy kommunikálni valami számunkra negatív dologról, hogy ne bántsuk meg a másikat.

Ilyenkor mindenki kínban van. Ezért aztán inkább megúszásra játszunk és eltűnünk, a másik pedig olyan elméletet gyárt ehhez, amilyet csak szeretne.

Az ilyen típusú ghostingolásnál csak az a baj, hogy jellemzően mindenki magát hibáztatja, a lehető legsúlyosabb, olykor valótlan tulajdonságokkal, és ezeknél az igazság (nem tetszik élőben a másik, gyereke van, és ezt nem tudjuk elfogadni, átgondoltuk, és nem olyan jó ez, hogy száz kilométereket ingázzunk miatta, kikészít a művészi ízlése, stb) általában sokkal kedvezőbb.

Az okokkal való őszinte szembenézés

Nem azért ghostingolnak minket, mert nem vagyunk szerethetők. Ez nem annak a jele, hogy soha nem lesz többé partnerünk az életben. Még csak azt sem jelenti, hogy a másik annyira sem tart minket, hogy magyarázatot adjon.

Az igazság az, hogy a ghostingolás baromi kényelmes,

így azok, akik nem tudnak vagy akarnak beszélni az érzéseikről, a kapcsolat dinamikájáról, jobb módszernek látják az őszinte kommunikációnál. A kérdés csak az, mekkora veszteség ért minket azáltal, hogy nem kerülhettünk közelebb egy udvariatlanságra és éretlen viselkedésre hajlamos, közvetlen és őszinte kommunikációt nem igénylő emberhez?

Nemrég volt egy kutatás, amelyből kiderült, hogy mi jelezheti előre szinte egészen biztosan a szakítást.

Kiemelt kép: Getty Images