olvasás, gyorsolvasás, újság

Időszűkében vagy? – 4 tipp a gyors, de mégis értő olvasáshoz

Időszűkében vagy, ezért gyorsabban szeretnéd falni a betűket, de mindeközben értenéd is, amit olvasol? Mutatunk 4 gyorsolvasási technikát, ami segíthet!

Legyen szó könyvről, magazinról, közösségi médiáról, munkahelyi feladatokról, szakmai anyagokról vagy tanulásról, egyetlen napunk sem telhet el olvasás nélkül. Ami pedig a rohanós hétköznapokon történő időzsonglőrködést illeti, joggal érezhetjük, hogy a feldolgozandó információmennyiséggel bizony nem minden esetben tudjuk tartani a tempót.

Olykor te is nyomást érzel magadon emiatt? Nem vagy egyedül! Mindenki szeretne jól informált és naprakész lenni, a hosszú szövegrészletek átfutása – különösen egy pörgős munkahelyen, szűkös időbeosztás mellett – azonban nemcsak időigényes, de szellemileg is kimerítő lehet.

Olvasni persze szuper, és nem érdemes elspórolni az időt egy jó könyvtől, a dolgos hétköznapokon viszont nagyon is jól jöhet – amennyiben a szöveget nem tarkítják ismeretlen szavak, nem összetett jogi, tudományos vagy műszaki dokumentumokról van szó, és nem teljesen ismeretlen a megismerésre váró téma –, ha megnöveljük az olvasási sebességünket.

Így pörgesd fel az olvasási sebességedet

Míg egy átlagos felnőtt körülbelül 200-400, addig a gyorsolvasók akár 1000 szót is elolvashatnak percenként. Szerencsére ezt a képességet némi gyakorlással bárki elsajátíthatja – nézzük meg, hogy hogyan!

1. Állítsd meg a szavakat a fejedben!

Amikor olvasunk, a szöveget gondolatban kimondjuk, amit néha motyogás, esetleg néma szájmozgás is kísérhet. A jelenség hivatalos nevet is kapott, ami nem más, mint a szubvokalizálás. Az öntudatlan szokást általában pici gyerekként sajátítjuk el, amikor beszélni tanulunk, és bizonyos helyzetekben – például olvasás közben – felnőttként is rajta kaphatjuk magunkat.

gyorsolvasás, könyv

Ugyan némi tudatosságot és koncentrációt igényel, de egyáltalán nem lehetetlen elsajátítani a gyorsolvasás képességét (Fotó: Getty Images)

A folyamat maga teljesen ártalmatlan – sőt, kutatások szerint bővítheti is a szókincsünket –, az olvasási sebességen ugyanakkor nagyon sokat lassíthat. Szerencsére e régről beidegződött szokást nem is annyira nehéz megtörni: felgyorsíthatja a tempónkat, illetve segíthet „becsapni” az elménket, ha rágózunk vagy nassolunk valamit olvasás közben, de önmagában az is elég lehet, ha az ujjainkat az ajkunkra helyezzük.

2. Ne engedd, hogy elkalandozzon a tekinteted!

Evelyn Nielsen Wood amerikai tanárnő és kutató a gyorsolvasás egyik úttörője volt. Az ’50-es években több alkalommal is kísérletezett azzal, hogy miként tudná lerövidíteni az értő olvasás idejét. Sokadik próbálkozása után, véletlenszerűen fedezte fel, hogy ha végigvezeti mutatóujját (ami akár egy toll, kártyalap vagy könyvjelző is lehet) az olvasott szövegen, a tekintete nem kalandozik el, így pedig eredeti tempójához képest háromszor-négyszer gyorsabban olvashat úgy, hogy közben értelmezi is a szöveget. Pofonegyszerű, nem igaz?

Nők Lapja Kvíz: Felismered a regényeket néhány mondat alapján?

3. Olvass szelektíven!

A szöveg stratégiai megközelítése nagyban befolyásolja, hogy milyen hatékonyan tudjuk megemészteni az olvasottakat. Gondoljunk például egy filmelőzetesre, amit mindenképp megnézünk, mielőtt jegyet váltanánk a moziba.

Az előzetes kontextust ad a megnézendő filmnek, és segít kikövetkeztetni azt, hogy mire is számíthatunk. Hasonlóképpen, egy szöveg előzetes átfutása szintén felkészíthet minket a benne lévő információkra.   

Nagyon kevés idő áll a rendelkezésedre, nem vagy biztos benne, hogy tényleg szükséged van-e minden egyes bekezdésre, és csak egy rád vonatkozó részinformációt keresel? Futtasd át a szemed a teljes szövegen, miközben az alcímekre, a félkövér vagy dőlt kiemelésekre, a képekre, grafikonokra és a felsoroláspontokra összpontosítasz! Hacsak nem olvasol valami igazán fontosat, használd ki a perifériás látásodat is, és ahelyett, hogy külön-külön minden egyes szót elolvasnál, inkább pásztázd végig a szemeidet a sorokon, és nyugodtan hagyd ki a számodra kevésbé fontos részeket!

Ha a célod korlátozottabb, mint a szerzőé, ezzel a módszerrel gyors és átfogó képet kaphatsz a mondanivalóról, miközben könnyedén kiszűrheted a számodra releváns részeket is!

4. Gyakorold a koncentrálást!

Biztosan mindannyian észrevettük már magunkon, hogy hajlamosak vagyunk visszakalandozni a már elolvasott sorokra. Ha a szövegre való összpontosítás helyett azon gondolkodunk, hogy mi legyen este a vacsora, tényleg könnyen megeshet velünk, hogy olvasunk ugyan, de nem értelmezünk, így kénytelenek vagyunk visszaugrani a tekintetünkkel oda, ahol elveszítettük a fonalat.

Nem meglepő tehát, hogy a kutatók által regressziós szokásként emlegetett jelenség jelentősen meghosszabbítja az olvasási időt. Ha megszakítanád ezt a folyamatot, zárj ki minden külső zavaró tényezőt, fókuszálj tudatosan a szövegre, és tegyél félre minden más gondolatot, amíg olvasol!

A napsütéses órák számával párhuzamosan az új, izgalmas olvasmányok is megszaporodnak. Mutatjuk, milyen kihagyhatatlan könyvújdonságok várnak ránk idén tavasszal!

Kiemelt kép: Getty Images