Vannak olyan irodalmi művek, amelyek bár nagyszerűek, nagyon erősen kötődnek egy-egy közösséghez vagy történelmi korhoz, kontextusukból kiemelve viszont nem működnek olyan jól. Létezik ellenben néhány olyan alkotás is, amely a világ minden pontján közkedvelt, és a műveltség alapvető része hosszú időn át.

Mi teszi a világsikert? Mitől lesz egyik vagy másik könyv olyan egyetemes, hogy a világ minden pontján rajongnak érte? A könyvnyomtatás története óta sokszor volt már, hogy a műfaj végét jósolták, de se a rádió, se a tévé, se a digitalizáció nem tudta tönkretenni a könyvpiacot, és becslések szerint ma évente kb. 500 000–1 000 000 új könyv jelenik meg. Ezt a versenyt nem könnyű állni, az újonnan megjelenő könyvek vetélytársai pedig nemcsak a kortárs munkák, de azok a klasszikusok is, amiket évről-évre újra kiadnak. Mégis napjainkban is születnek olyan alkotások, amelyeket számtalan nyelvre lefordítanak, és amelyek sok milliós példányszámban kelnek el.

Több kísérlet is volt már arra, hogy megbecsüljék, a történelem folyamán melyek voltak azok a könyvek, amelyek a legnagyobb példányszámban fogytak el. Ezek nyomon követése nem mindig egyszerű, hiszen a digitalizáció előtti nehezebb volt ezek nyomon követése és nem is minden esetben maradtak fenn azok az adatbázisok. Mégis felsejlik egy olyan (természetesen nem kikezdhetetlen) lista, becslésekre, adatbázisokra alapozva megmondja, melyek voltak a világtörténelem legsikeresebb könyvei. A lista egyes elemei sokat elmondanak rólunk, olvasó emberekről. Lássuk a top 10-es listát!

1. (Szent) Biblia

Becslések szerint összesen ötmilliárd példány kelt el a zsidó és a keresztény vallás számára is alapvető fontosságú műből, ami nemcsak a vallásos közösségek, de a világi művészet számára kiemelkedő jelentőségű: olyan ihlető forrás, aminek ismerete nélkül lehetetlen kultúrtörténetről beszélni. 

2. Korán

A Korán az Iszlám vallás szent könyve, melyet a hívek isteni kinyilatkoztatásnak tartanak, amelynek tanításai szerint ma is muzulmánok százmilliói élnek, és ami a muszlim országokban az iskolai tanulmányok részét képezi. A nagy hatású, értői szerint gyönyörű szövegezésű könyv hárommilliárd példányban kelt el világszerte.

3, Vörös könyvecske – Idézetek Mao Ce-tung elnöktől

Majd hatvan évvel ezelőtt adták ki Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság egykori teljhatalmú vezetőjének híres Vörös könyvecskéjét, amely a hírhedt despota válogatott idézeteit, szám szerint 457-et tartalmazott (többek között olyat, mint „Minden reakciós egyforma: ha nem sújtunk le rá, nem bukik el”). Az először csak a Népköztársaság katonáinak osztott könyvet később összesen egymilliárd példányban nyomtatták ki.

4, Cervantes: Don Quijote 

A Don Quijote de la Mancha, teljes címén Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha egy 17. század eleji spanyol regény, melyet Miguel de Cervantes írt. A búsképű lovag és jó adag józan parasztival megáldott hű fegyverhordozója kalandjainak megdöbbentően modern, szellemes, és gyakran polgárpukkasztó leírása becslések szerint 500 millió példányban kelt el világszerte.

5, Charles Dickens: Két város regénye

Charles Dickenst nem véletlenül tartják a viktoriánus kor legnagyobb írójának: szövegei mély ember- és társadalomismeretről tesznek tanúbizonyságot. Egyik itthon talán kevésbé ismert műve, a Két város regénye Párizsban és Londonban játszódik az 1789-es forradalom előtt és alatt. A klasszikus szerelmi háromszöget felvett és elcserélt nevek, a hasonmások és álruhák teszik izgalmassá, eközben pedig lassan, de biztosan újabb és újabb személyes titkok kerülnek napvilágra. Az izgalmas történetből 200 millió példányt adtak el.

6. J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Az angol író és filológus világhírű fantasy regényéből megjelenése óta világszerte több mint 150 millió példányt adtak el. A regény a műfaj alfája és ómegája, a világ egyik legjelentősebb irodalmi alkotása, amely óriási hatást gyakorolt nemcsak a Tolkien után feltűnő fantasy írókra, de olvasók és később filmrajongók tömegeire is: a szező saját univerzumot teremtett.

7. Robert Baden-Powell: Cserkészet fiúknak

A pártpolitikától független ifjúságnevelő mozgalom, a cserkészet atyjaként ismert Powell 1908-ban megjelent könyve, a Cserkészet fiúknak hatalmas sikert aratott: egy év leforgása alatt ötször kellett újranyomni a hatalmas érdeklődés miatt, az azóta eltelt időben pedig összesen 150 millió példány kelt el belőle. A fiatalok körében olyan hatalmas népszerűségre tett szert, hogy hatására sorra alakultak a cserkészőrsök és csapatok. 

8, Joseph Smith: A mormon könyve

A mormon könyve a mormonizmus egyik szentírása. A könyvet Joseph Smith, a mormonizus megalapítója szerint az amerikai őslakosok által írt ősi feljegyzések Mormon próféta által készített kivonatolása, amely azért íródott, hogy tanúságot tegyen arról, hogy Jézus a megváltó. 150 millió példány fogyott belőle. A magukat keresztényként számon tartott mormonoknak Amerikában él a legnagyobb közössége, világszerte pedig csaknem 30 millió ember forgatja szent könyvként A mormon könyvét.

9, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg 

140 millió példányban kelt el A kis herceg, Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, amely 1943-ban jelent meg. Az itthon sokszor gyerekkönyvként értelmezett mű mélyen filozofikus és inkább társadalomkritikának fogható fel.

10, J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

A Harry Potter és a bölcsek köve a J. K. Rowling által jegyzett Harry Potter-könyvsorozat első része. A könyv a főszereplő Harry Potter első évét mutatja be a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában, ahol a kisfiú felfedezi saját képességeit, miközben új barátokat és néhány ellenséget is szerez. Újdonsült barátai segítségével  Harry megpróbálja megakadályozni szülei gyilkosának, Voldemort nagyúrnak a visszatérését.

100 legjobb könyv bookazine 2023

Ahányan vagyunk, annyiféle a könyves ízlésünk is. Ha érdekel, rólad mit mond el a tiéd, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket! 

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

Kiemelt kép: Getty Images