„A legjobbat hozom ki abból, amim van” – Victoria Beckham ötvenévesen végre tudja, merre tart

Szinte sosem mosolyog nyilvánosan, pedig a férjétől kétévente kap egy eljegyzési gyűrűt. Főzni nem tud, de divatmárkája ontja a csodálatos ruhákat. A mellimplantátumot megbánta, a ráncaival viszont jóban van. Victoria Beckham április 17-én ünnepli a születésnapját – idén ötvenéves.

Nekem mindig is Victoria volt a kedvencem a Spice Girlsből, szerettem a fekete ruháit és a többiekénél letisztultabb, kifinomultabb stílusát. (Bár a lányok imidzse valószínűleg patikamérlegen volt kimérve a menedzserek és stylistok által, Victoria meglehetősen hitelesnek tűnt Posh Spice-ként.) A szólóénekesnői „karrierjét” én is megmosolyogtam, a ruhatervezői kibontakozását viszont elismerésre méltónak tartom, még akkor is, ha nem vagyok biztos benne, hogy ő görnyed a tervezőasztal felett a legújabb modellek megrajzolásakor. Régóta sejtem, hogy nagyon vicces karakter, akitől nem áll távol az (ön)irónia és a szarkasztikus humor, és amióta megnéztem a férjéről, David Beckhamről szóló dokumentumfilmet, még szimpatikusabb lett mint nő és anya.

A focistafeleség-élet kevésbé csillogó oldala

Beckhamék életében nem csak Victoria ötvenedik születésnapja jelent mérföldkövet, július 4-én fogják ünnepelni huszonötödik házassági évfordulójukat. Negyed évszázad alatt erős brandet építettek a házasságukból, amely az elhíresült botrányok ellenére kikezdhetetlennek tűnik. Tudjuk, hogy első látásra egymásba szerettek, királyi szertartást idéző módon összeházasodtak, négy gyerekük született és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Arra viszont csak a 2023-as Beckham című dokusorozat világított rá, milyen elképesztő mértékű rugalmasságot igényel és mennyi lemondással jár, ha az ember a világ egyik legmenőbb focistájának a felesége.

Egyik oldalon ott van a luxus életmód, amely miatt természetesen nem sajnáljuk Victoriát (David Beckham állítólag körülbelül tizenöt újabb eljegyzési gyűrűvel lepte meg Victoriát az 1998-as első lánykérés óta), de amikor arról mesélt a filmben, hogy kellett kis túlzással egyik napról a másikra összecsomagolnia a gyerekeket, majd lakást és iskolát találni, amikor a férje éppen egy másik kontinensre szerződött, és hányszor kellett ezt megismételnie élete során egyre növekvő darabszámú kisgyerekkel, akkor azért bevallom, kicsit elszorult a szívem.

Új országokban berendezkedni, a gyerekeknek rendszert és napirendet biztosítani, közben állni a sarat a bulvármédiával és a gyűlölködőkkel szemben (mert azok is akadtak mindig), a saját terveket és célokat háttérbe szorítva, nem lehetett könnyű.

Minden élsportoló esetében a házastársnak kell alkalmazkodnia, ez nem újdonság, de igazán akkor lehet ezt átérezni, amikor a Netflix az arcunkba tolja a sztorit.

Victoria Adams és David Beckham bejelentik az eljegyzésüket 1998. január 25-én (Fotó: John Giles – PA Images via Getty Images)

Ráadásul ez meg volt spékelve rettegésben töltött időszakokkal. Victoria halálos fenyegetést kapott, miszerint a Brit Awards díjátadón meg fogják ölni, a Scotland Yard pedig emberrablásról kapott fülest, miszerint Victoriát az akkor pár hónapos kisfiukkal, Brooklynnal készülnek elrabolni. A családot ekkor egy titkos helyre szállították, de végül nem történt nagyobb baj. Az ember mindenesetre nem így képzeli az első gyereke megszületése utáni időszakot…

Hogy négy gyerek és ennyi, országváltással járó újrakezdés mellett Victoriának hogy volt ideje és energiája egy divat-, majd egy kozmetikai márkát is felépíteni, rejtély. És most, ötven felett jött csak el igazán az ő ideje. A gyerekek már nagyok – Brooklyn 25, Romeo 21, Cruz 19, Harper 12 éves –, Victoria pedig sosem titkolta, hogy nem egyszerűen egy divatmárkát szeretne létrehozni, hanem birodalmat akar építeni. Legutóbbi nyilatkozatai szerint most, hogy a márkája végre nemcsak népszerűség terén, hanem pénzügyileg is stabil lábakon áll, megkezdi nagyszabású álmai megvalósítását.

Victoria Beckham és az anyaság

Bevallom, amikor olyan fotók jöttek szembe, amelyeken az egykori Spice Girl tízcentis magas sarkúban és csontsoványan cipelte a karjában valamelyik gyerekét, nem az volt az első gondolatom, hogy milyen szuper anyuka lehet. A dokumentumfilm sokat árnyalt ezen a képen is. Rengeteg bántás érte, már az első gyereke születése kapcsán. Amikor kiderült, hogy nem természetes úton hozta világra Brooklynt, a bulvársajtó céltáblájává vált, és a becenevéből (Posh Spice) fabrikált szójátékkal csúfolták: „Too posh to push“, vagyis túl előkelő ahhoz, hogy nyomjon. Victoria szerint ellenben az igazság az, hogy nem előre tervezett, hanem orvosilag indokolt, sürgősségi császármetszéssel szült.

Később, szintén külső nyomásra, beszélt arról is, hogy fiatal kora óta PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma) küzd.

Ez volt a hátterében a tinédzserkori túlsúlyának, és emiatt lepődött meg, amikor teherbe esett az első gyerekével. A negyedik terhessége azonban nem ment ilyen simán. Akkoriban ezt mesélte a Now magazinnak: „Minden alkalommal, amikor kimegyek az utcára, valaki megkérdezi tőlem: Terhes vagy?” Először megpróbált kitérni a kérdések elől, végül a nyílt, brutális őszinteséghez folyamodott: „Megőrzöm a széles mosolyt, és valami olyasmit mondok, hogy valójában meddőséggel küzdök a PCOS-em miatt, ezért a férjemmel már több termékenységi kezelésen is túl vagyunk. Még nincs baba, de hamarosan lesz!”.

Victoria és David Beckham fiaikkal, Romeóval, Cruzzal és Brooklynnal 2012. december 11-én a Piccadilly Theatre eseményén Londonban (Fotó: Dave M. Benett/Getty Images)

A várva várt kislány, Harper Seven érkezésével lett teljes a család, akit bátyjai és apja láthatóan imádnak, Victoria pedig igyekszik elkerülni azokat a hibákat, amelyeket saját édesanyja akaratlanul is elkövetett vele szemben.

Bár ma már nehéz elképzelni, Victoria kicsit dundi kislány volt, és az anyukája „fat puppy”-nak, vagyis dagi kutyusnak becézte, ami ahhoz vezetett, hogy Victoria már nagyon fiatalon elkezdett a súlyával foglalkozni.

Édesanyja ezt nem rosszindulatból tette (a mai napig nagyon jó és szoros a kapcsolatuk), Victoria azonban más szemlélettel neveli saját lányát. Amikor Harper a fogai között lévő résről vagy egy nem kívánatos anyajegyről panaszkodik, Victoria igyekszik az önszeretet fontosságát hangsúlyozni, és például a család barátja, Cindy Crawford „karriercsináló” anyajegyével példálózik. Ha pedig eljön az ideje, saját mellimplantátumáról is őszintén fog beszélni a lányával, amellyel kapcsolatban tavaly azt nyilatkozta az Allure magazinnak, hogy megbánta a beültetést.

Ami az anyákkal szembeni elváráshegyeket illeti, Victoria poénnal üti el a dolgot. „A legnépszerűbb dolog, amit a konyhában csinálok, a sündisznó alakúra faragott mangó. Készítek egyet, és a gyerekek mindenkinek azt mondják, hogy fantasztikus szakács vagyok” – viccelődött a The Guardian magazinnak még 2014-ben. A gyerekei azóta kicsit szemtelenebbek lettek. Egy tavalyi Instagram-videóban a Beckham-család a konyhában szorgoskodott, Victoriát kivéve. „Anya, te még egy müzlit se tudsz elkészíteni” – vihogta Harper. Lehet, hogy főzni nem tud, de bármelyik saját tervezésű ruháját elfogadnánk!

Victoria Beckham lányával, Harperrel és férjével Daviddel a Beckham című dokumentumfilm londoni premierjén 2023. október 3-án (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Gondolatok az öregedésről

A negyven pluszos női sztárokat gyakran kérdezik az életkorukhoz és a külsejükhöz való viszonyukról, Victoria Beckham már tavaly, az ötödik x előtti utolsó évében sokat mesélt a tapasztalatairól:

„Úgy érzem, szakmailag és emberileg is igazán kiteljesedett vagyok negyvenkilenc évesen. Szeretem az érzést, hogy idősebb vagyok. Nem lennék újra huszonöt.

Az a fajta fiatal nő voltam, aki ha tükörbe nézett, csak azt látta, amin javítani kell, nem pedig azt, ami rendben van. Mindig elég kemény voltam magammal, de emiatt egyben arra is törekedtem, hogy önmagam legjobb verziója legyek”.

Őszintén vallott arról, hogy annak idején sajnos ő is áldozatul esett a túlszedett szemöldök trendnek, úgyhogy ma kénytelen minden reggelt szemöldökrajzolással indítani. Saját bevallása szerint a férje még soha nem látta az eredeti szemöldökével (pontosabban annak helyével). Utálja az „anti-aging” és a „ránctalanító” feliratokat a kozmetikai termékeken, szerinte nem erről, hanem az önmagunkhoz képest „lehető legjobb bőrről” kellene szólnia a krémeknek.

Elárulta, hogy rendszeresen aláveti magát lézeres és bőrfeszesítő kezeléseknek: „Apró dolgokról van szó. Ugyanez a helyzet a sminkkel is, nem szabad túlzásba vinni, mert nagyon öregíthet. Nemrégiben egy rendezvényen voltam, és az embereknek nagyon »nagy« (túltöltött) arcuk volt. Vannak ijesztő lehetőségek.” Hangsúlyozza, hogy nem próbálja visszaforgatni az idő kerekét: „Jóban vagyok magammal, elfogadom, ahogy kinézek, a legjobbat hozom ki abból, amim van”.

Kiemelt kép: Victoria Beckham a Lola című film premierjén a Los Angeles-i Regency Bruin Theaterben 2024. február 3-án (Fotó: Steve Granitz/Getty Images)