„Nem az öregedésre koncentrálok” – Elle Macpherson 60 éves lett

Hihetetlen, de igaz: a leghíresebb ausztrál szupermodell, „A Test” 2024. március 29-én belépett a hatvanasok klubjába. Elle Macpherson mindig is csodásan nézett ki, de ő sem úszta meg az életközepi válságot, amikor testileg-lelkileg újra kellett definiálnia önmagát. Saját bevallása szerint most sokkal jobban érzi magát a bőrében, mint tíz évvel korábban, és ahelyett, hogy az éveit számolná, inkább a tartalmas életre törekszik.

Március 4-én több mint egy évtized kihagyás után újra a kifutóra lépett a leghíresebb ausztrál szupermodell. A melbourne-i divatfesztivál megnyitóján többször is vonult, a közönség pedig mindannyiszor halk tapssal kísérte.

Macphersont utoljára egy párizsi Louis Vuitton bemutatón láthattuk 2010-ben, úgyhogy igazi szenzáció, hogy a hatvanadik születésnapja előtt pár héttel „visszatért a gyökerekhez”. Ő a legidősebb a nagy szupermodell-generációból, bár ez egyáltalán nem látszik rajta: a szerencsés gének mellett sokat tesz is azért, hogy ez így legyen. 

A csodálatos 7-es

Mindenféle elnevezése és csoportosítása van a ’80-as-’90-es évek modelljeinek, ezek közül az egyik a Magnificent Seven, amelynek tagjai Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Helena Christensen, Claudia Schiffer és Elle Macpherson. Akkoriban egészen más volt a modellek élete, mint most. Ezek a ma már ötvenes szépségek nem úgy nőttek fel, hogy modellkarrierről álmodoztak volna, akkor ilyen életpálya még nem is létezett, ők találták fel.

Cindy Crawford például vegyészmérnöknek tanult, Macpherson pedig jogra jelentkezett, és a véletlennek köszönhetik, hogy végül a modellkedés irányába mozdultak el. Macpherson az egyetemi tandíjára gyűjtött, és csak átmeneti pénzkereseti forrásként tekintett a pózolásra, de aztán egymás után jöttek a sikerek, úgyhogy maradt.

elle macpherson az öregedésről vallott

Elle Mcpherson, Claudia Schiffer és Naomi Campbell 1995-ben egy New York-i eseményen (Fotó: Allan Tannenbaum/Getty Images)

A szupermodellek közül többen nosztalgiával gondolnak vissza a mobiltelefon és a közösségi média előtti időkre: akkoriban nem volt mindenkinél telefon, amivel fényképezni lehet, és megúszták azt, hogy minden tevékenységükről be kelljen számolni a közösségi médiában – ami egy mai modellnek alapfeladata.

„Az az időszak a 90-es években azért volt érdekes, mert

minél távolabb voltál a nyilvánosságtól, minél elérhetetlenebb voltál, annál sikeresebb és ikonikusabb lettél.

Ma már egészen más a helyzet, mert minél bensőségesebb a kapcsolatod a követőiddel a közösségi médiában, annál elérhetőbb vagy, és annál sikeresebb lehetsz” – vélekedik erről Macpherson. Bár eltelt néhány évtized, a nagy generáció tagjai nem széledtek teljesen szét. „A fiaim egy iskolába jártak Claudia gyerekeivel Londonban, így minden nap találkoztunk, Cindyvel rengeteg közös barátunk van, Naomival pedig az évek során többször dolgoztunk együtt. Még mindig kapcsolatban vagyunk, ami csodálatos” – mondt az ausztrál modell.

Elle MacPherson a melbourne-i divatfesztiválon 2024. március 4-én (Fotó: Naomi Rahim/WireImage/Getty Images)

Elle Macpherson: a Test

A Sydney-ben nevelkedett Macpherson a Tab üdítőital tévéreklámjával robbant be. Ezután karrierje és magánélete is felgyorsult: egymás után háromszor szerepelt a Sports Illustrated híres fürdőruhás számának címlapján, 1986-ban pedig házasságot kötött az Elle magazin nemzetközi kreatív igazgatójával, a fotós Gilles Bensimonnal. Az évtized végére elváltak, de Macpherson karrierje addigra szárnyalt.

A Time magazintól megkapta a „The Body”, vagyis A Test becenevet, saját bevallása szerint ez adta meg neki a testalkatába vetett bizalmat is.

Adódik a kérdés, hogy ha egy ilyen csodálatos testű nőnek nincs önbizalma, akkor kinek van? Komolyra fordítva a szót, a modell azzal magyarázta a külsejével kapcsolatos kezdeti aggályait, hogy más volt, mint a megszokott: sportosabb, atletikusabb alkat. Amikor azonban A Testként kezdték emlegetni, rájött, hogy éppen ez az, amiből előnyt kovácsolhat: „Ez egy csodálatos ugródeszka volt számomra, hogy felépítsek egy vállalkozást. De mindennél inkább arról szólt, hogy az egyediségemre támaszkodtam: én voltam az ausztrál amazon, a bátor, mindent beleadó, sportos nő. Amikor modellkedni kezdtem, olyan akartam lenni, mint a többi lány, és persze kilógtam, ahogy egy 180 centis nő kilóg a sorból. Amikor elkezdtem elfogadni magam ilyennek, ahelyett, hogy beolvadtam volna a többiek közé, akkor indult be igazán a karrierem” – mesélte a Body+Soul magazinnak.

A csillogás mögött

Macpherson karrierjének négy évtizede alatt a modellkedés mellett sok mást is csinált: a Topmodell leszek című műsor brit és ír kiadásának producere és műsorvezetője is volt, számos üzleti vállalkozása volt a fehérneműktől a wellness-termékekig, filmekben szerepelt és dolgozott az Unicefnek is. A második, Arpad Busson befektetővel kötött házassága is véget ért, és megromlott a kapcsolatuk. Fiaik két- és hétévesek voltak a váláskor.

A vállalkozói karrierjében is mélypontok következtek, nyilvános csatákat vívott korábbi üzlettársaival. Alkoholproblémái voltak, és 2003-ban egy ideig egy rehabilitációs intézetben volt, elmondása szerint sok dolgot kellett rendbe tennie magában, például a szülés utáni depressziót, amellyel korábban küzdött. Hamarosan egy könyvet készül megjelentetni, amelyből talán kiderülnek élete árnyékos oldalának részletei is, de egyelőre nem árulta el, milyen történetre számíthatunk pontosan.

Ötvenéves korában őt is elérte az életközepi válság, amelyről ma már nyíltan beszél, és így írja le akkori önmagát: alváshiányos, motiválatlan, cukor- és kávéfüggő, aki súlygyarapodással, csúnya bőrrel és alacsony libidóval küzd.

Szakmai tanácsadók segítségével kirántotta magát ebből a helyzetből, és saját tapasztalatai alapján megalapította a WelleCo étrend-kiegészítő márkát, amelynek poraira és készítményeire azóta is esküszik. Bár nem vagyunk biztosak benne, hogy önmagában egy kanál zöld por reggelente teljesen megváltoztatja az életünket, és kívül-belül megszépülünk tőle, tudatosság és kitartás terén biztos, hogy tanulhatunk Macphersontől.

Húsz éve alkohol nélkül

A modell a hatodik X betöltése mellett nemrégiben egy másik nagy mérföldkőhöz is elérkezett: két évtizede állt le az alkoholfogyasztással. Ennek örömére az Instagramon megosztott egy fotót az Anonim Alkoholisták-béli tagságának húszéves jubileumára kiállított chipjéről, nem csinál titkot belőle, hogy ez életének meghatározó része. „2003-ban abbahagytam az ivást, mert úgy éreztem, hogy nem tudok teljesen jelen lenni az életemben, és ez egy csodálatos ugródeszka volt ahhoz, hogy mélyebb szinten megismerjem magam” – mondta tavaly novemberben.

Mióta elhatározta, hogy felhagy az alkohollal, egy kortyot sem ivott.

Elmondása szerint ez fegyelmet és kitartást igényel, de megéri. „Nehéz megismerni önmagad, ha folyton le vagy zsibbasztva” – vallotta be. Sokan az alkoholfogyasztás mellőzésének a testre tett előnyös hatásait emelik ki, de Macphersont leginkább az érdekli, hogyan változtatta meg a belső életét.

„Hihetetlenül jól érzem magam. Azt hiszem, ez a legfontosabb dolog. Mondják, hogy elképesztően nézek ki, de így is érzem magam. Egyszerűen imádom ezt a vitalitás érzést, és hálás vagyok az életemért, hálás vagyok az utamért, és imádom, hogy betöltöm a hatvanat” – lelkendezett. Bár neki bejött az absztinencia, nem papol másoknak a józanságról, és nem ad kéretlen tanácsokat. „Mindenkinek megvan a saját útja, és nem akarom megmondani másoknak, hogy mit tegyenek. De tudom, hogy ez egy olyan döntés volt, amit soha nem bántam meg” – hangsúlyozta.

Elle Macpherson aktuális szerelmével, Doyle Bramhall-lal az Australian Open teniszversenyen Melbourne-ben 2024. január 25-én (Fotó: Cameron Spencer/Getty Images)

Üres fészek

Fiai, a huszonöt éves Flynn és a húszéves Cy már kirepültek otthonról.  Flynn pénzügyi területen dolgozik, és idejét New York és London között osztja meg, Cy pedig Bostonban tanul vállalkozói tevékenységet. Macpherson tudatosan készült erre az időszakra: „Az utolsó dolog, amit szerettem volna, hogy a fiúk aggódjanak amiatt, hogy otthon ülök, és feleslegesnek érzem magam, mert már nem én készítem az ebédet az iskolába”.

A modell minden energiáját leköti saját wellness-márkájának gondozása, a fiait pedig nem félti az önálló élettől. Bár férjétől akkor vált el, amikor a fiúk még kicsik voltak, apjuk továbbra is fontos része maradt a gyerekek életének, és rajta kívül más igazi, jófej ausztrál férfiak is (például a család személyi asszisztense) példát mutattak a két srácnak. „Úgy érzem, hogy a fiúk rendelkeznek azokkal az alapvető ausztrál értékekkel, mint a bátorság, a »gyerünk, csináljuk!« mentalitás,  hogy komolyan gondoljuk, amit mondunk, és amit gondolunk, azt ki is mondjuk, valamint a természet iránti nagyrabecsülés” – nyilatkozta Macpherson. 

Elle Macpherson az öregedésről

Huszonötévesen kapta A Test becenevet, és egy egész karriert épített a kinézetére, de harmincöt évvel később már nem lehet könnyű megfelelni ennek a címkének. „Sok évet töltöttem azzal, hogy A Testként a külső megjelenésemmel foglalkoztam, hogy valóban megfeleljek mások elvárásainak. Ma már sokkal teljesebbnek és gazdagabbnak találom az életemet, mivel a belső jólétemre és egyensúlyomra összpontosítok, mert ez békét, örömöt és szeretetet biztosít.

Régebben a szépséget a fiatalsággal azonosítottam, de ahogy idősödtem és egyre több tapasztalatra tettem szert, megértettem, hogy a szépség sokkal inkább a jólléthez kapcsolódik. Ez a fizikai, érzelmi, spirituális és mentális jóllétet jelenti, egyben.

Ez volt a legnagyobb felfedezés – hogy ezeket nem lehet szétválasztani, nem különülnek el egymástól. Ha bármelyik meginog, az kihat a többire is. Így a boldog, egészséges élet titka az, hogy egyensúlyban tartsuk mindezeket. Sok időbe telt, mire erre rájöttem” – fogalmazta meg wellness-filozófiáját Macpherson, aki ma már egészen más edzést és diétát követ, mint fiatalabb korában. 

Régebben a wellness és a fitness szinonímák voltak: „Mindannyian edzettünk, számoltuk a bevitt és a ledolgozott kalóriákat, elmentünk az konditerembe, és formáltuk a testünket, mindannyian a Jane Fonda-féle fittségről beszéltünk” – emlékszik vissza.

Most inkább a kerékpározást, az úszást és a természetben való túrázást kedveli.

Ragaszkodik a növényi alapú étrendhez, és igyekszik bioélelmiszereket beszerezni. Elkötelezett a napi wellness protokollja mellett, amelynek részeként saját fehérjeporait és esti nyugtató teáját fogyasztja. Életének új évtizedébe lépve Macpherson elfogadta korát. „Nem az öregedésre koncentrálok. Szerintem sokkal fontosabb, hogy az életminőségre fókuszáljunk, és arra, hogy hogyan élhetjük az életünket a lehető legteljesebben. Mindig azt mondják, hogy nem az évek számítanak az életedben, hanem az élet az éveidben. Szeretném megőrizni a gyermeki kíváncsiságot és spontaneitást az életben”.

Kiemelt kép: Elle Macpherson a Best Brands díjkiosztón a Bayerischer Hof Hotelben 2024. február 27-én Münchenben (Fotó: Gisela Schober/Getty Images)