Jó adag fotóval debütáltak a közösségi médián, céljuk pedig közelebb kerülni az ifjúsághoz.

Hiába élünk hipermodern világban, a királyi családok továbbra is népszerűek – sőt, talán népszerűbbek, mint valaha. Minden ország, amely monarchiaként vagy királyságként működik – vagy legalábbis élnek még bennük királyi családok leszármazottai különféle rangokkal – fel tud mutatni néhány nagyon népszerű figurát, akik rendszerint rendelkeznek Instagram-profillal is.

Legyenek a hagyományokhoz hű, skatulyából kihúzott családtagok, vagy éppen a sorba nem annyira beállni akaró lázadók, a legtöbbüket árgus szemekkel figyeli a közvélemény, gyakorlatilag szupersztárokként funkcionálnak.

Egy tradicionális család modern környezetben

Most a japán, vagyis a világ legrégebbi önálló örökös monarchiájának feje döntött úgy, hogy ideje a közösségi médián való jelenlétnek. Amikor Naruhito császár öt évvel ezelőtti hatalomra került, megfogadta, hogy országának királyi családját is a modern korba emeli. Hétfőn pedig csatlakoztak is az Instagramhoz. (Csak álljon itt kontrasztként, hogy a nem éppen friss lendületéről, hanem leginkább a bekövesedett hagyományiaról ismert brit királyi család ezzel szemben például már 15 éve jelen van a közösségi médián.) 

Naruhito döntése valójában nagyon is logikus, főleg, hogy a család többször is kinyilvánította, hogy szeretnének kapcsolatba kerülni a fiatalabb generációkkal, hogy a 21. században is relevánsak maradjanak. És tekintve, hogy az Instagram első használói is már jócskán a negyvenes éveikben járnak, ideje volt a dolognak.

Mit mutat meg magából a japán kiályi család?

Röviden? Semmit. Hosszabban: aki arra számított, hogy rögtön beleshetnek a császári család mindennapjaiba, azok csalódhattak, mert az elmúlt két napban egyelőre csak unalmas hivatali dolgokkal kezdték feltölteni a @kunaicho_jp néven futó profilt.

Az eddig posztolt képeken és néhány videón leginkább Naruhito császár és Maszako császárné látható, leginkább hivatalos helyzetekben, illetve a Japánban nagyon népszerű lányuk, a 22 éves Aiko hercegnő. Aki –  bármennyire is kedvelt, nem lesz uralkodó, mivel

Japánban a törvények kizárják a nőági öröklést.

Aikónak már 2001-es születése is vitákat váltott ki a trónöröklési törvény esetleges megváltoztatásával kapcsolatban, mivel évtizedek óta nem született fiúgyermek a családban, és esélyesnek tűnt, hogy a dinasztia csak leányágon folytatódhat. Az ezzel kapcsolatos vitáknak végül véget vetett, hogy a trónörökös öccsének, Akisino hercegnek 2006-ban fia született.

A japánok királyi fekete báránya

Van egyébként egy másik tagja is a japán császári családnak, aki rengeteg szerepelt a hírekben az elmúlt időkben. Ő Akisino herceg nagyobbik lánya, Mako hercegnő – vagyis ex-hercegnő. A most 32 éves nő 2018-ban hozta meg azt a döntést, amellyel meghökkentette nemcsak családját, de a világot is. Egymásba szerettek ugyanis egyetemi csoporttársával, Komuro Keivel, a hercegnő pedig úgy döntött, hogy a szerelem fontosabb a rangnál, ezért lemondott arról, csak hogy hivatalosan is egybekelhessen a férfival.

japan-kiralyi-csalad Mako

Mako és férje, Komuro Kei 2017-ben (Fotó: Profimedia/Getty Images)

A japán törvények ebben is szigorúak: ha nem nemessel házasodik a királyi család tagja, akkor azzal lemond rangjáról. Mako törétnetét mi is figyelemmel kísértük, legutóbb akkor írtunk róla, amikor állást kapott új hazájában, az Egyesült Államokban, mégpedig New York városában.

A legtöbb királyi családban egyébként már nem gond, ha valaki a nép gyermekei közül választ magának párt: például a norvég királynak, Haraldnak is közrendű felesége van, akárcsak számtalan másik uralkodónak. Egy kis érdekesség pedig, hogy jelenleg Európában nincs női uralkodó: II. Erzsébet halála, majd a dán II. Margit királyné lemondása (őt fia, X. Frigyes követte a sorban) után csak férfiak ülnek trónon kontinensünkön.

A japán királyi profil: a szürke unalom

Visszatérve az Insta-profilra: ha valaki érdekel, hogy néznek ki a királyi kötelezettségek, úgy mint nyilvános megjelenések, múzeumi látogatások vagy találkozók más országok királyi családjainak tagjaival, az biztos élvezni fogja a nézegetését. Ha kevésbé, akkor nem sok érdekességet találunk a fotók lapozgatása közben.

Ha így folytatják, valószínűleg nem válik be a tervük, hiszen a túlzott stimulációhoz szokott ifjúság nem sok izgalmasat fog látni a profilon. Főleg, hog ezek olyan képek, amelyek a sajtóközleményekhez is használ a japán császári család.

Kiemelt kép: Naruhito császár, Maszako császárné és Aiko hercegnő 2024 februárjában, a császár 64. születésnapjára tartott ünnepségen – Fotó: Tomohiro Ohsumi/Getty Images/nőklapja.hu