A pozíciója irigylésre méltó, a fizetése a legkevésbé sem.

Mako Komuro, az egykori japán hercegnő tavaly költözött New York Citybe a férjével, Kei Komuróval. Most már elmondhatja magáról, hogy biztos állása van a világ egyik legnagyobb művészeti múzeumában.

A Japan Times szerint Mako jelenleg kurátorasszisztensi pozíciót tölt be a Metropolitan Művészeti Múzeumban (Met). A lap úgy tudja, hogy a tavaly közrendűvé vált harmincéves nő önkéntes alapon dolgozik, vagyis munkájáért nem kap fizetést, beosztása ennek ellenére felelősségteljes. Fumihito japán herceg és Kiko hercegné legidősebb lánya részt vesz a múzeum új, ázsiai tematikájú kiállításának előkészületeiben; a tárlat egy vándorló szerzetes japán útját követi végig, ahogy egyre többet tanul a buddhizmusról.

Mako hercegnő a limai Textilmúzeumban 2019-ben. Fotó: Kyodo News Stills via Getty Images

Mako 2021. október 26-án között házasságot a nem nemesi származású Komuro Keijel, a császári udvartartási törvény értelmében ezáltal pedig ő maga is közrendűvé vált, így elvesztette hercegnői státuszát.

Mako ráadásul nemcsak a hercegnői rangtól esett el a szerelem miatt, hanem az 420 millió forintnak megfelelő hozományától is, igaz, ez utóbbit (amelyet egyébként a japán kormány állt volna) ő maga utasította vissza.

Mako és Kei a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen találkoztak először, ahol az akkor még hercegnőként élő lány művészetek és kulturális örökség szakos hallgató volt. Még egyetemi évei alatt megszerezte a múzeumkurátori képesítést is, 2012 és 2013 között az Edinburgh-i Egyetemen művészettörténetet hallgatott, majd a Leicester-i Egyetemen muzeológia szakon szerzett mesterdiplomát. Később a Tokiói Egyetem múzeumában is dolgozott, így kétség sem fér hozzá, hogy remekül el tudja látni feladatkörét Amerikában is.
(Ha érdekel, hogy a múzeumok miként választják ki, hogy milyen színűek legyenek falaik a kiállítások során, akkor olvasd el erről szóló cikkünket, meg fogsz lepődni!)

Forrás: Yahoo, Wikipédia; Kiemelt kép: Getty Images