Vége megtartják Mako japán hercegnő három éve halogatott esküvőjét

Csaknem három éve tartó halogatás után ez év október 26-án megtartják Mako japán hercegnő esküvőjét – jelentette be pénteken a császári palota, amely azt is elismerte, hogy Akisino herceg legidősebb lánya poszttraumás stressztől szenved a túlzott médiafigyelem miatt.

Naruhito császár unokahúga, az október 23-án 30. születésnapját betöltő Mako hercegnő négy évvel ezelőtt hozott olyan döntést, amellyel meghökkentette a világot. Miután egymásba szerettek egyetemi csoporttársával, Komuro Kei-jel, a hercegnő úgy döntött, hogy a szerelem fölötte áll királyi rangjának, ezért arról lemondva mégis egybekel közrangú szerelmével. A japán törvények alapján ugyanis, ha nem nemessel házasodik a királyi család tagja, akkor azzal lemond rangjáról.

Komuro Kei és Mako hercegnő

Már ez is hatalmas megdöbbenést keltett szerte a világon, a minap viszont még hihetetlenebb dolog derült ki:

Mako elutasította azt a 150 millió jenes (kb. 420 millió forint) egyszeri juttatást is, amelyet a császári udvarból való távozással ajánlanak fel a közrendű személlyel frigyre lépő családtagoknak, hogy az uralkodóház volt tagjaként is méltó körülmények között élhessenek. 

A szigetországban igazi médiaőrület veszi körbe a párost, akik már egy ideje a helyi Meghan Markle-ként és Harry hercegként emlegetnek. Először úgy volt, hogy 2018-ban házasodnak össze, de a férfi családjában felmerült pénzügyi viták, köztük Komuro iskoláztatásának költségei miatt végül elhalasztották. Egész pontosan a menyasszony szülei közölték a vőlegénnyel, hogy a családjában kirobbant anyagi természetű viták miatt nem tarthatják meg az esküvőt az ügy rendezése nélkül. Egy évvel később Komuro bejelentette a pénzügyi kérdések megoldását, és elnézést kért azért, mert „sok embernek bajt okozott azzal, hogy nem adott világos magyarázatot” a pénzügyi vitát illetően.

Az anyagi természetű vita egyébként a vőlegény édesanyja és volt élettársa között alakult ki, ugyanis utóbbi finanszírozta ugyanis a fiatalember jogi tanulmányait.

Médiaértesülések szerint ezek a pénzügyi viták továbbra sem rendeződhettek egyértelműen, hiszen ezek miatt mellőzik majd a császári udvar hagyományos esküvői szertartásait, köztük az eljegyzési ceremóniát és az uralkodópárral való találkozót is a frigy előtt. A japán császári családban nagyon ritkán fordul elő az, hogy az esküvőt a hagyományos szertartás nélkül rendezzék meg, tehát nem is az egyszeri juttatás elutasítása okozza a legnagyobb döbbenetet.    
A vőlegény hétfőn tért vissza Japánba először azóta, hogy 2018-ban New Yorkba ment jogi egyetemre. Jelenleg édesanyja jokohamai otthonában tartózkodik a karaténkötelezettség miatt, és már azzal hatalmas médiavisszhangott keltett, ahogyan a haját viselte: hosszan, egyszerűen lófarokba kötve.

Ilyen információk után kevésbé meglepő, hogy a hercegnő poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) szenved a túlzott médiafigyelem miatt, amely a házassági szándék bejelentése óta irányul rá és vőlegénye családjára. Stressz okozta betegségtől szenvedett Mako nagynénje, Maszako császárné is, aki azért állt egykor nagy nyomás alatt, mert nem tudott fiúutódot szülni az uralkodónak.

Akisino herceg és családja:

Japánban a törvények kizárják a nőági öröklést, így a császár és Maszako császárné egyetlen kánya, Aiko nem léphet majd trónra apja után. Születése vitákat váltott ki a trónöröklési törvény esetleges megváltoztatásával kapcsolatban, mivel évtizedek óta nem született fiúgyermek a családban, és esélyesnek tűnt, hogy a dinasztia csak leányágon folytatódhat; az ezzel kapcsolatos vitáknak az vetett véget, hogy a trónörökös öccsének, Akisino hercegnek (Fuhimito), Mako apjának 2006-ban fia született, akinek személyében megvalósulhat a császárság hagyományos öröklődése.

Az esküvő után az ifjú pár az Egyesült Államokba fog költözni, ahol a leendő férj egy ügyvédi irodában dolgozik. Komuro idén júliusban fejezte be jogi tanulmányait az Egyesült Államokban.

Kiemelt kép: Getty Images, forrás: MTI, Wikipedia, BBC