A múzeumok legcukibb látnivalói: az ott „dolgozó” kisállatok

A New York-i Met múzeum tetőkertjébe kacsák költöztek múlt héten. De vajon mely múzeumokban dolgoznak állatok, és melyek híresek négylábú betolakodóik miatt? Mert bizony ilyen is van!

Július végén érdekes képet tett posztolt az Instagramra a New York-i Met múzeum (The Metropolitan Museum of Art). A létesítmény egyébként nagyon jó közösségi média tartalmat készít, de a műalkotások és sztorik helyett egyik nap egy mamakacsa bukkant fel a feedben. A kacsa és kicsinyei a leírás szerint a múzeum tetején található Cantor Roof Gardent (Cantor tetőterasz) választották lakóhelyül. A tetőkert, ahol egyébként időszakos tárlatokat szoktak kiállítani, illetve ahol egy bár is üzemel, kellőképpen elhagyatott volt az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány miatt (a Met csak augusztus végén nyit újra), így megfelelő helynek bizonyult a kacsák számára – akiket egyébként átköltöztettek a Central Parkba. A múzeum munkatársai azonban megkedvelték a mamát és arra biztatták az Insta-követőket, hogy segítsenek elnevezni a kabalaállatot. Remek ötletek születtek egyébként a Friduck Kahlotól Leonora Quackingtonon át Maduck X-ig (a duck angolul kacsát jelent, a quck pedig annyit tesz, háp). A New York-i kacsák ugyan távoztak, de rajtuk kívül egy csomó állat él vagy élt múzeumok közvetlen környezetében, sőt olyanok is vannak, akik bizony ott dolgoznak, méghozzá igen fontos munkakörökben!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

📣 DUCK ALERT 📣 ⁣⁣ ⁣⁣ There's a quacker on the #CantorRoof! This mama bird has decided that The Met's rooftop fits the bill for a prime nesting spot. 🦆 🐣⁣⁣ ⁣⁣ Met staff are keeping an eye on our feathered friend and have enlisted the help of @nycparks Urban Park Rangers to assist in transporting mama and her ducklings to the Central Park pond when they're ready to make a move.⁣⁣ ⁣⁣ In the meantime, we're falling in love and searching for the perfect name for our sweet little lady. ⬇️ Drop your most egg-cellent name suggestions in the comments below. (Extra points if they're art-themed!) ⁣⁣ ⁣⁣ [Image descriptions: A brown duck nests comfortably in a planter on The Met's roof. An alternate angle of the same duck nesting amidst bright green foliage.]

The Metropolitan Museum of Art (@metmuseum) által megosztott bejegyzés,

Gli, a vallások feletti macska

Isztambul híres a macskáiról, különösen egy macskáról, aki az Hagia Sophiában lakik. Ő Gli, a rikítóan zöld szemű és nagyon kancsal cica, aki egyébként már nagyon öreg lehet, mert több mint tíz éve én is láttam isztambuli látogatásomkor. Szóval sokan aggódtak Gliért, miután pár hete a török legfelsőbb bíróság semmisnek mondta ki az 1934-es minisztertanácsi döntést (ami a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett) és a múzeumot mecsetté nyilvánította. Az Hagia Sophia, vagyis törökül Ayasofya 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, majd Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta, 1935 óta működött így.

Törökországi muszlim teológusok egyébként  bírálták a lépést, úgy fogalmaztak, hogy az épület mecsetté alakítása „súlyos és helyrehozhatatlan hiba”.

Ez ellentmond az iszlám hirdette tolerancia és béke elvének. A lépés szerintük sértő a nem muszlimok számára és felszíthatja az iszlámellenességet. Na de visszatérve Glire, Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője mindenkit megnyugtatott afelől, hogy a macskát nem lakoltatják ki, ő és a többi macsek is nyugodtan élhetnek továbbra is az immár mecsetként szolgáló Hagia Sophiában.

Ivan, a rottweiler, vagyis a diszfunkcionális múzeum őr

Személyes kedvencem Ivan, aki az oslói Munch múzeumhoz köthető. Tavaly nyáron még pont elcsíptem az Exit! című, a Munch múzeum történetét feldolgozó kiállítást, ami az utolsó volt az 1963-ban átadott szerény épületben, ugyanis a gyűjtemény egy modern és biztonságos épületbe költözött, olyanba, amilyennek az ember elképzel egy múzeumot, amelyben többszáz millió dollárt érő hagyatékot őriznek. (Munch leghíresebb képének, a Sikolynak egyik példányát – 4 van belőle – csaknem 120 millió dollárért vette meg 2012-ben egy New York-i bankár a Sotheby’s árverésén, ami a 23. legmagasabb festményért aukción kifizetett összegnek számít. Tehát a régi múzeum nem volt sem modern, sem biztonságos, olyannyira, hogy 2004-ben játszi könnyedséggel rabolta el két fegyveres a Sikoly egy másik példányát úgy, hogy csak besétáltak, az egyetlen biztonsági őrt lefegyverezték és már vitték is a csomagtartóban a képet. De 2004-ben már legalább volt biztonsági őr! Korábban még annyira sem ügyeltek a biztonságra, hogy őr legyen: a bejáratnál például egy kockás füzetbe vitték fel a látogatók nevét, ahová a múzeum munkatársai azt is felírták, milyen idő volt aznap. Aranyosnak aranyos, de miután több lopási kísérlet volt, egyre több kritikát kapott a múzeum, hogy ugyan vigyázzanak már a hatalmas hagyatékra. Négy évvel a nyitás után, 1967-ben végül felvették Ivant, a rottweilert, méghozzá biztonsági őrnek.

Ivan, a rettenthetetlen. (A képet a Munch múzeumtól kaptuk)

Ivan sajnos nem bizonyult megfelelő munkaerőnek, ugyanis több látogatót harapott meg, mint ahány lopást megakadályozott.

Ez utóbbi egész pontosan nulla. Amíg Ivan volt a biztonsági őr, a múzeum vezető kurátora, Reidar Revold rendszeresen megdézsmálta a Munch hagyatékot. 1968-ban öt év börtönbüntetésre ítélték, amiért kb. 70 tételt adott el a múzeum raktárából. Ahol egyébként a nyitás óta többezer Munch mű hevert (egész életművét a városra hagyta a festő), ugyanis a kiállítótérbe a hagyatéknak csak egy kis része fért el.

Riley, a kártevőőrmester kutya

A bostoni Szépművészeti Múzeum (Museum of Fine Arts) 2018-ban vette fel Rileyt, a 12 hetes weimari vizslát azért, hogy kifinomult szaglásával jelezze, ha kártevők, rovarok támadják meg a festményeket vagy esetleg poloskafertőzés alakulna ki a múzeumban – egy ilyen jellegű fertőzés nagy veszélyt jelentene a kollekcióra. Riley akkor is keményen dolgozott, amikor a fél világ otthoni karanténban volt, hiszen a kártevőket nem állította volna meg a koronavírus-járvány. Riley egyébként főként a színfalak mögött dolgozik, de zárás előtt fel szokott bukkanni – a látogatók legnagyobb örömére. A kutya egyébként egyedülálló a maga nemében, vagyis ő az egyetlen eb, amelyik ilyen fontos feladatot látna el ma egy múzeumban. És ugyan valószínűleg nem tud megkülönböztetni egy Degas-t egy Van Goghtól vagy egy egyiptomi mellszobrot egy 18. századi komódtól, ezek mind miatta vannak most biztonságban. 

The life of Riley: meet the dog protecting the works at the Museum of Fine Arts, Boston from The Art Newspaper on Vimeo.

Emma, a pudlidocens

Forrás: missouri.edu

Columbia városban található a University of Missouri’s Muesum of Art and Archeology (Missouri Egyetem Művészeti és Régészeti Múzeuma), ahol Emma, az uszkár tevékenykedik. Ő a múzeum hivatalos tárlatvezetője, a múzeum nagykövete, állítólag a világ első kutya docense. A 11 éves kutyust gazdája, a múzeumi önkéntes Kathryn Lucas képezte ki, ma pedig már a környék nevezetességének számít a kis négylábú, akinek legfontosabb feladata vidám vakkantásokkal jelezni, ha a látogatók túl közel mennek a műtárgyakhoz.

Hemingway macskájának sokujjú leszármazottai

A Key Westen található Ernest Hemingway Múzeum a nagyszerű amerikai író egykori lakóhelyén üzemel, az ott élő hatujjú macskák majdnem olyan híresek már a környéken, mint maga a mester. A ház körül lebzselő macskák kb. fele él a különleges kórral, a polidaktíliával (sokujjúság), ami arról ismerhető fel, hogy nem 18 (mint általában, mellsőkön 5-5, hátsókon 4-4) lábujjal, hanem extra ujjakkal rendelkeznek. Hemingway első macskájának, Snowballnak, vagyis Hógolyónak is ilyen genetikai rendellenessége volt.

Snowball anyjának gazdája Harold Stanley kapitány volt, aki Massachusettsből hajózott Key Westre a cicával, itt ismerték meg Hemingwayt, akit elvarázsolt a különös macska, így amikor annak kölyke lett, a kapitány ajándékba adott neki egyet.

Az első cica imádata vezetett a többihez, és az író egyre gyarapodó macskagyűjteményét hírességekről nevezte el. Ez a hagyomány ma is él, úgyhogy a múzeum környékén élő macskák mindegyike egy-egy ismert emberről kapta nevét. A cicák még a Mezőgazdasági Minisztérium figyelmét is felkeltették, aminek képviselői a Fellebbviteli Bíróságra vitték a macskaügyet. 2012-ben megállapították, hogy a cicák „szabályozása” a minisztériumhoz tartozik. A híres négylábúak Instagram fiókját egyelőre 15 ezren követik.

Achilles és az Ermitázs macskái

A Szentpéterváron található Ermitázs is büszkélkedhet macskamunkatársakkal, méghozzá jó sokkal. A macskákat majd háromszáz évvel ezelőtt, elsőként Erzsébet cárnő hozatta a Téli Palotába. A cicák az elszaporodott egereket és patkányokat olyan hatékonyan irtották ki, hogy az Ermitázs alapításakor II. Katalin cárnő is meghagyta őket hivatalukban. Egészen a második világháborúig folytatták áldásos tevékenységüket, akkor azonban az éhínség miatt kipusztultak. A háború után ismét szolgálatba állították őket, és hatvanan ma is vígan élnek a világhírű múzeum alagsorában és udvarain. A kiállítótermekbe nincs bejárásuk, így a turisták nem is találkozhatnak velük – kivéve évente egyszer, az erre dedikált Macska Napon. A leghíresebb közülük Achilles, a süket fehér kandúr, akit jóslásra is be szoktak vetni. Achilles orákulumi karrierje a 2017-es Konföderációs Kupán kezdődött; négy szentpétervári meccs közül háromnak az eredményét megjósolta, köztük a nyitó mérkőzését és döntőét is. Néhány jóslata pedig a 2018-as foci vébén is betalált.

Behemót a „gyanús hírű lakásból”

A moszkvai Bulgakov múzeumnak is van macskája, aki fekete és természetesen Behemótnak hívják. Sőt, 2018-ban, amikor a Behemót alakjára összpontosító tárlat indult, ketten is reprezentálták a regénybeli macskát a Bolsaja Szadovaja utca 10-ben, ahol az író élt. Oroszországban egyébként elég sok híres múzeumi macska van. Achilles és Behemót mellett Vasilisa is nagyon híres, ő a moszkvai Gulág Múzeum lakója, aztán ott van a szőrös trió, Persik, Ryzhy, and Kesha akik a Szentpétervári Anna Ahmatova Múzeum rezidensei, Katya és Zaya a moszkvai Jeszenyin múzeum hírnevét öregbítik, Garázs pedig a Garázs Kortárs Művészeti Múzeum kabalamacskája.

(Kiemelt kép: Riley, forrás: Getty Images)