női trónörökösök Európában

A 21. században Európa felében nők ülnek majd a királyi trónokon – 2. rész

Az európai királyi jövő nőnemű!

II. Erzsébet angol királynő halálával a világ elveszítette a 20. század legnagyobb uralkodónőjét. Bár őt fia, Károly követte a trónon és a tervek szerint őt is fia, Vilmos, majd unokája György követi majd, ez nem azt jelenti, hogy beköszönt a férfiuralom. Az elmúlt évtizedekben Európa több királyi házában is törvényt módosítottak, és már nem az számít, milyen nemű gyermek születik a királyi családba, hanem az, hogy hányadikként. Az elsőé lesz a korona, nem számít, fiú vagy lány. Így aztán, ha minden jól megy az eljövendő években, öt királynő koronázását is végignézhetjük majd! Van olyan ország, ahol erre korábban még soha nem volt példa. Íme a jövőbeli női koronás fők, és amit tudni érdemes róluk! (Cikkünk első részét ide kattintva olvashatjátok el.)

Ingrid Alexandra, a Norvég Királyság trónörökösének lánya

Született: 2004. január 21.
Hivatalos titulus: norvég hercegnő

„Nincs olyan iskola, ahol az ember megtanulhatná, mi a dolga egy királynőnek” – magyarázta élete első interjújában Ingrid Alexandra hercegnő, mi okoz számára a legnagyobb problémát, és azt is elárulta, néha elgondolkodik azon, milyen más lenne az élete, ha szabadon választhatná meg, mi is akar lenni. Na, nem mintha bánná, hogy ez a sors vár rá, de azért annak örül, hogy még sok-sok évig készülhet rá, hiszen jelenleg még nagyapja, V. Harald ül a trónon, így a 21 éves lányt az öröklési sorban megelőzi 50 éves apja, Haakon koronaherceg.

ingrid alexandra norvég hercegnő

Ingrid Alexandra norvég hercegnő a norvég haditengerészet erőinél tett látogatáson 2022-ben (Fotó: Sara Svanemyr – Handout/Getty Images)

Ha minden terv szerint megy, ő lesz Norvégia második királynője – és a fiatal hercegnő joggal fél, mert valóban magas a mérce. A 15. században élt Margit királynő uralkodása alatt egyesítette Skandinávia országait, és száz éves békét teremtett. Azóta nem volt hozzá hasonló női uralkodó – mert mindig akadt egy fiú is a gyerekek között, aki megelőzte nővérét. 1990-ben azonban a király törvényt módosított, így hiába született Ingrid Alexandrának egy öccse, ez nem változtatott a sorrenden.
A fiatal lány komolyan veszi a felkészülést – 18. születésnapját is azzal ünnepelte, hogy édesapja és nagyapja mellett először vett részt a norvég államtanácsban, és jelenleg épp egy tizenkét hónapos katonai kiképzésen vesz részt, hiszen amikor majd trónra kerül, ő lesz Norvégia haderőinek is a parancsnoka.

Az iskola azonban valószínűleg nem lesz számára nagy kihívás, mert a fegyelem és az erőnléti edzés ismerős terep számára.

2020-ban aranyérmet szerzett a norvég ifjúsági szörfbajnokságon, de emellett síel és kikbokszol is, 19-ik születésnapjára ejtőernyős ugrást kért, és kapott, majd (és talán ez volt a félelmetesebb) ugyanezen a napon bemutatta a barátját is a családjának. A fiatal, vele egykorú fiút, aki üzleti tanulmányokat folytat az egyetemen, a források szerint a királyi család barátságosan fogadta, de kapcsolatukról egyelőre még nem szeretnének többet elárulni.

Bourbon Leonóra, a Spanyol Királyság trónörököse

Született: 2005. október 31.
Hivatalos titulus: Asztúria hercegnője

A jövendő spanyol királynőről iszonyatosan keveset lehet tudni a hivatalos adatokon kívül. Annyi bizonyos, hogy gyönyörű, okos, jól nevelt és hogy igyekszik távol tartani magát minden botránytól – amit jól tesz, mert a spanyol királyság jó hírét nagyapja, János Károly alaposan megtépázta. Adócsalás, végtelen költekezés, szexbotrányok miatt jobban látta, hogy megrendült egészségére hivatkozva 76 évesen lemondjon a trónról, és átadta a koronát fiának, VI. Fülöpnek.
Leonóra ekkor még csak 9 éves volt, és bár ekkor még nem volt biztos, hogy ő lesz a következő uralkodó, mert a spanyol törvények szerint, ha születne egy fiútestvére, az megelőzné a trónon, ma már meglehetősen valószerűtlennek tűnik, hogy 55 éves édesapja, és 51 éves édesanyja, a korábban tévébemondónőként dolgozó Letizia királyné újabb gyereket vállaljon.
„Örökké elköteleztem magam a nép szolgálatára” – jelentette ki az ifjú hercegnő nemrégiben egy nyilvános eseményen, és semmi tinikori lázadást nem tártak fel a mindig a nyomában járó újságírók, pedig csecsemőkora óta a reflektorfényben él. Innen tudjuk, hogy kicsi kora óta tanul a spanyol mellett katalánul, angolul, mandarinul, arabul és többször is bizonyította már, hogy lámpaláz nélkül el tud mondani egy beszédet egymás után akár öt különböző nyelven is, ha szükséges. Az érettségijét Walesben tette le, abban a magán gimiben, ahová az európai királyi családok gyermekei járnak, és jelenleg a zaragozai katonai főiskolán tanul, merthogy a spanyol törvények szerint az uralkodó az állam vezetője és a katonai erők főparancsnoka is egyben.
2018-ban megkapta édesapjától Spanyolország (és a világ) egyik legmagasabb rendű kitüntetését, az 1430-ban alapított Aranygyapjas rend jelvényét. Ő a világon a legfiatalabb, aki valaha is átvehette, édesapja ezt azzal indokolta, hogy ezzel akarta megerősíteni lánya uralkodói hatalmát.

Laonóra spanyol királyi hercegnő

Leonóra spanyol királyi hercegnő (Fotó: Paolo Blocco/Getty Images)

Az újságírókat persze a magánélete izgatná – ám arról nem lehet tudni. Hírbe hozták már egy brazil bankár fiával, egy spanyol focistával és egy marokkói herceggel is – de utólag mindegyik elméletről kiderült, hogy hamis. Leonóra élete jelenleg olyan tiszta, mint a tekintete és a mosolya. Ám a feladat, ami előtte áll, nem kicsi. Spanyolország utolsó királynőjét, II. Izabellát 1868-ban megfosztották a trónjától és száműzetésben halt meg Franciaországban.

Hippi Roxfort

Európa szinte minden királyi sarja Walesben tette le a nemzetközi érettségit, az UWC Atlantic College diákjaként, amit a bennfentesek csak úgy hívnak: a hippi Roxfort. Nem csak azért, mert az első Harry Potter film egy részét itt forgatták, hanem mert igazán különleges tapasztalatot szerezhetnek az itt tanulók. A hagyományos tárgyak oktatása délután egykor befejeződik, és ebéd után a diákok olyan egzotikus különórákon vehetnek részt, mint a Thai Chi, zumba, tibeti irodalom, íjászat vagy urdu esetleg cseh nyelvoktatás.

UWC Atlantic College Wales

Az UWC Atlantic College ebédlője (Fotó: Matthew Horwood/Getty Images)

A 12. századi kastélyban található magániskola két évre 67 ezer fontba kerül (körülbelül 30 millió forint), de a hely ennek ellenére több, mint kivételesen gazdag tinik iskolája.

A diákok 55%-a ösztöndíjjal kerül be, és a hercegek padtársai gyakran nincstelen háborús menekültek gyerekei.

A diákokat 140 ország polgárai közül választják, így elképesztően különböző társadalmi és kulturális háttérrel rendelkeznek. Ez óriási élettapasztalatot jelent az ott tanulók számára, és a meglehetősen zárt, védett közegben nevelkedett nemesi sarjak olyan élettapasztalattal gazdagodnak itt, amit a világ egyik másik iskolája sem tud biztosítani.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva (háttérben az UWC Atlantic College épülete)