Hulej Emese írása a Nők Lapja Nyár 2022-es számából.

Milyen a ruhája? A kalapja, a cipője, a fülbevalója? Iszik, barátnője van, mikor nősül? Elvált?! Királyi család tagjának lenni akkor sem egyszerű, ha az emberek jó része nem sok együttérzést veszteget rájuk. Az európai dinasztiák legifjabb generációjára vár, hogy új tartalommal töltsék meg a monarchiákat, miközben megőrzik a régi dicsőséget is. Szép feladat…!

Az európai monarchiák mind ugyanabban a cipőben járnak. Mármint képletesen, mert ha összeszámolnánk, összesen hány lábbelijük van, jó kis szám jönne ki. Amúgy biztosan akad is, aki összeszámolta, hiszen a sajtó számára a királyi családok tagjai első számú sikertémák. És itt el is érkeztünk az egyik legfontosabb kihíváshoz, amellyel szemben találja magát egy 21. századi uralkodó, a famíliája és a körülöttük lévő stáb: a rájuk irányuló extrém figyelemig. Akár csak ötven évvel ezelőtt sem figyelték árgus szemmel, mond-e valami rosszat, fellebben-e a szoknyája, mitől jött zavarba, őszül-e, és így tovább. Ha volt a családnak rejtegetni való tagja vagy története, nem okozott gondot megőrizni a titkot. Ám amióta láttuk a felvételt a teniszütőjét az arca elé emelő, fényképészek gyűrűjében vergődő Diana hercegnéről, és ismerjük története végét, beláthatjuk, hiába van az ember lányának akár ezer pár cipője, így mégsem olyan jó élni.

Folytatva a kihívásokat, a demokratikus rendszerek korában a monarchiákat új tartalommal kellett megtölteni, és közelebb kellett hozni az emberekhez. Már kevesen érik be azzal, hogy csodálják az uralkodójukat, tisztelni is akarják, és legfőképpen megérteni, ő és a családtagok mit tesznek hozzá az ország életéhez. Mennyit visznek és mennyit hoznak.

Más rendszerek, eltérő hagyományok, különböző protokolláris formák mellett akadnak hasonlóságok is. Az uralkodók szinte mindenütt jelképes hatalmat gyakorolnak, minden családban akad legalább egy olimpikon és több Cambridge-ben végzett tag. Fontosabb, hogy mindenhol van már polgári születésű tag, és akár könnyen, akár nehezen kaptak zöld jelzést ezek a frigyek, szinte mindenhol a család és a monarchia javára váltak. (Kivéve Meghan Markle-t, de ezt a fejezetet most nem nyitjuk meg…)

Ahol recseg és ropog

Kezdjük a kivétellel, a spanyol uralkodócsaláddal. Bár itt a legnagyobb gondot nem a jelenlegi király, VI. Fülöp és a tévés újságíróból lett királyné közti viszony jelenti, sokkal inkább egy tősgyökeres Bourbon, a volt uralkodó. Egészen sokkoló, ahogy I. János Károly, aki a Franco-rendszer után került a trónra, és egy későbbi puccskísérlet alatt tanúsított magatartásával elnyerte alattvalói tiszteletét, vesztegetési botrányai és nőügyei miatt erkölcsileg lenullázva magát, gyakorlatilag elszökött az országából. A királyi család ügyeinek elemzői mostanában azt pedzegetik, vajon jól tette-e a felesége, a görög származású Zsófia, hogy évtizedeken át őrizte a látszatot, szerintük ugyanis ennek is része van abban, hogy a királyi pár mindhárom gyermekének házassága válságba került. Elena infánsnő több mint tíz éve vált el, és nemrég felbomlott – ugyancsak botrányos módon – Krisztina házassága is, amelyet egy nemzeti hőssel, a világhírű kézilabdázóval, Iñaki Urdangarinnal kötött. A férfi pénzügyi visszaélések miatt börtönbe is került, az ügyvédek alig tudták bizonyítani, hogy felesége ezekről az ügyletekről mit sem tudott. Így is elveszítették a Palma de Mallorca hercege és hercegnője címet.

I. János Károly király és Zsófia királyné (amikor még úgy nézett ki, minden rendben van)

A 2014 óta a trónon ülő VI. Fülöp nincs könnyű helyzetben. Családja morális válságához szeparatista törekvések társulnak, és elég ránézni túlságosan vékonynak tűnő feleségére, hogy az ember gyanítsa: a királyné körül sem mennek rendben a dolgok. Négy éve húsvétkor a világ minden táján milliók láthatták, amint a mise után a templomból kifelé igyekvő királyné erőszakkal és vélhetően durva szavak kíséretében söpörte le Zsófia kezét a trónörökös Leonóra válláról. Anyós és meny, férj és feleség között több apró incidens lejátszódott már a nyilvánosság előtt. Letícia királyné népszerű televíziós újságíró volt, ő tudósított például a szeptember 11-ei eseményekről is. A házasságot nagy örömmel fogadták az alattvalók, ugyanígy a két gyönyörű kislány születését. Leonóra infánsnő, aki majd apját követi a trónon, tizenhat éves. A szép kamasz lány jól teljesít a nyilvános szerepléseken, de kérdés, hogyan hatnak rá a családi feszültségek.

VI. Fülöp lassan tíz éve már a trónon; felesége, Letícia, lányaik, Leonóra infánsnő és Zsófia hercegnő

Hamlet helyett Frigyes

Következzen egy sikertörténet, a royal sztorik iránt érdeklődők nagy kedvence, a dán királyi família. Ebben a régi monarchiában nagyon tudnak valamit, mert egyszerre népszerűek, hatékonyak és kiegyensúlyozottak. A most nyolcvankét éves királynő, II. Margit 1972 óta ül a trónon, és II. Erzsébethez hasonlóan azt vallja: az uralkodás az élet végéig tartó szolgálat. Nem mond le, de nem is fő a feje a jövő miatt, mert utódja, Frigyes herceg szimpatikus, szerethető és boldog dán királyfi, ellentétben világhírű elődjével, bizonyos Hamlettel. A jelenlegi uralkodó iskolázott nő, mellette jeles illusztrátora több könyvnek. Férjét, Henrik herceget kevésbé szerették a dánok, nehezen tudtak azonosulni azzal a sérelmével, hogy nem kapott királyi címet.

Margit királynő és férje, Henrik hivatalos fotója 1980-ból

Legnagyobb fiuk, Frigyes 2000-ben a sydney-i olimpián ismerkedett meg egy szépséges ausztrál lánnyal, aki az úszóversenyeknél a jegyárusításban segédkezett. Mary Donaldson és a herceg jó darabig a legnagyobb titokban levelezett és telefonálgatott egymásnak, ritka találkozásaikat nem orrontotta meg a sajtó. Aki látta, vagy ma látja őket, az tudja: ez szerelem, ez szövetség, ez jó házasság. Mary intelligens, fegyelmezett, pontosan tudja, mire vállalkozott, van benne alázat, meg tudja védeni a családját, a nyugalmukat, és szereti a férjét. A herceg ötvenedik születésnapján olyan pazar szónoklatot tartott, hogy szem nem maradt szárazon. Frigyesé semmiképpen sem, ő amúgy is rendkívül könnyen elérzékenyül. Mária sokat viccelt azzal, milyen ruhát visel a férje, ha biciklizni megy, és bár ne viselné…! Arra is kitért, mennyire nem tud veszíteni társasjátékban, majd beszéde végén megköszönte a szépséges közös utat, amelyből remélhetőleg még hosszú szakasz van hátra.

A hercegi párnak négy gyermeke született: a következő trónörökös Keresztély, továbbá Izabella és az ikrek, Jozefina és Vincent. Mária kiáll a nők és a melegek jogaiért, gyermekeit nyilvános intézményekbe járatja, és hatalmas teljesítményei között talán a legjelentősebb, hogy megtanult dánul… Aki látta már a dánok leendő királynéját, tudja, hiába pont ötvenéves, ő a legméltóbb riválisa Kate Middletonnak, ha szépségről és stílusról van szó.

És jönnek a belgák: Fülöp, felesége, Matilda, és az új generáció: Erzsébet, Gábriel, Emánuel és Eleonóra

A belga uralkodócsaládban is kulcsszerepet játszott a trónörökös házassága. A jelenlegi királyt, az amúgy Oxfordban és a Stanfordon tanult Fülöpöt addig szürke hercegnek hívták hazájában, mert unalmas fickónak tartották. Aztán elvette Mathilde d’Udekem d’Acozt, egy lengyel grófnő szép szőke lányát, és egyszeriben érdekessé vált. Felesége szemében mindenképpen, mert ez is stabil házasságnak tűnik. Négy gyerekük született, és a távoli jövőért sem kell aggódniuk, mert a most tizenkilenc éves Erzsébet, aki hazája első királynője lesz, kifejezetten belevaló trónörökös. Síel, búvárkodik, teniszezik, zongorázik, gyakran vállal önkéntes munkát, és ugyanazon a walesi egyetemen tanul, ahol a spanyol Leonóra is. Ezek szerint az valamiféle titkos uralkodóképző…

Makacs norvég királyfiak

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .