munkahelyi stressz

Őrizd meg a mentális egészséged! – 5 gyorstipp a munkahelyi stressz kivédéséhez

Azon tűnődsz, hogy szorongósabb lehetsz-e az átlagnál, vagy talán másokat is jobban megvisel manapság a megannyi ránk nehezedő elvárás? Nos, biztosíthatunk arról, hogy nem vagy egyedül!

Örökös rohanás, szűkös határidők, tornyosuló feladatok, pletykás munkatársak, no és persze bizonytalan gazdasági helyzet… A munka világa manapság megannyi kihívással jár, ami nem csak mindennapos stresszhez és tartós szellemi kimerültséghez, de egy idő után súlyos kiégéshez is vezethet. Kutatások szerint (sajnos nem meglepő módon) a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatos aggodalmak növekedést mutatnak az elmúlt évekhez képest, és a munkáltatóknak is hosszú utat kell még megtenniük ahhoz, hogy prioritásként kezeljék dolgozóik jóllétét.

Sokan azzal vigasztalják magukat, hogy nem azért élnek, hogy dolgozzanak, és nem munkából áll az egész életünk. Ami igaz is, az viszont tény, hogy az időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így bármennyire is gyakori jelenség, nem ajánlott félvállról venni az ezzel járó szellemi kimerültséget. A tartós szorongás ugyanis nemcsak magára a munkavégzés minőségére, de életünk más területeire is hatással lehet.

Szerezd vissza a kontrollt!

Számos oka lehet a munkahelyi stressznek, de van néhány könnyen alkalmazható módszer, amelyekkel hatékonyan felvértezhetjük magunkat a mindennapos nehézségekkel szemben. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

1. Határozd meg a stressz okát!

Szánj időt az önreflexióra! Lehet, hogy olyan helyen dolgozunk, ahol egyetlen nap sem telik el túlóra nélkül, ahol az eredmények előbb élveznek elsőbbséget, mint a mentális jóllétünk, vagy egyszerűen nem passzol hozzánk jelenlegi munkakörünk. Viszont legalább ugyanekkora galibát képesek okozni bennünk a magánéleti problémák is, így első lépésként a feszültség kiváltó okát érdemes tisztázni.

mentalis-egeszseg-munkahelyi-stressz

Fotó: Getty Images

Ha nem jutunk dűlőre, vezessünk naplót, amiben kérdéseket tehetünk fel magunknak. Vesd papírra, hogy mitől félsz igazán, miről szól valójában az életed, és figyeld meg, hogy milyen gondolatok merülnek fel benned először!

2. Tartsd szem előtt a munka és magánélet egyensúlyát!

Ha a túlórákat nem is tudjuk minden esetben megúszni, hétköznap esténként és hétvégenként sokat tehetünk azért, hogy visszatöltekezzünk. Ütemezzünk szabad perceinkre olyan tevékenységeket, amelyek segíthetnek ellazulni! Tudjuk, hogy nehéz kibírni, de a bosszantó céges e-maileket este már ne nyissuk meg, helyettük pedig vegyünk egy illatos forró fürdőt, olvassunk lefekvéshez egy jó könyvet, hétvégén pedig vegyük nyakunkba a természetet, vagy csináljunk bármi mást, ami jól esik!

3. Kezd a napot tudatossággal!

Számtalan tanulmány beszámolt már arról, hogy mennyire kiegyensúlyozatlanná tesz, ha ébredés után rögtön a telefon után nyúlunk. Gondoljunk csak bele, ha a közösségi média az első dolgunk reggel, olyan, mintha több száz ember élete zúdulna ránk röpke pár perc alatt. Nem épp a legfelemelőbb módja a napindításnak, nem igaz?

Sokat tehetsz a szellemi frissességedért, ha leszoktatod magad a kényszeres görgetésről, és inkább jógával vagy meditációs gyakorlattal indítod a napot.

4. Koncentrálj az erősségeidre!

Ahelyett, hogy folyamatosan a gyengeségeiden rágódsz, gondolj inkább az eddig elért sikereidre! Hogy X-nek és Y-nak előbb sikerült, te pedig nem tartasz még ott, ahol szeretnél? Nos, a másokhoz történő hasonlítgatás nyílegyenes út az önbizalomhiány és a boldogtalanság felé. A mentális egészségünk is meghálálja, ha az eddig megtett út tanulságaira fókuszálunk, hiszen

előbb tehetünk a céljainkért, ha mások sikerére is képesek vagyunk motivációként tekinteni.

5. Ismerd meg a határaidat!

Sokan azért nem merünk nemet mondani, mert félünk, hogy elveszítjük az állásunkat. Ahhoz azonban, hogy mentálisan egészségesek maradjunk, kénytelenek vagyunk megtanulni, hogy miként is kommunikálhatjuk az igényeinket. Ha rendszeresen túlterheljük magunkat, a jövőben nehezebben tudunk teljesíteni is, ami számtalan más probléma forrása lehet. A munkahelyen is tudni kell nemet mondani – hogy hogyan fogalmazhatjuk meg hatékonyan az igényeinket, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen. 

Stressz vagy kiégés?

Noha mindkét kifejezés gyakran használt állapot, mégsem egy és ugyanaz. A stressz egy olyan érzelmi állapot, ami mérséklődik, amennyiben a kiváltó tényező – például egy nehezebb munkahelyi feladat – megszűnik.  Ha azonban folyamatosan kemény kihívásokat jelentő projekteket kell megugranunk, könnyen lehet, hogy a megkönnyebbülés érzése elmarad, a stressz pedig krónikussá válik.

A munkahelyi kiégést a szakemberek a mentális kimerültség és a reménytelenség érzéseként határozzák meg, amit jellemzően a feljebb is említett krónikus stressz okoz.

Ha úgy érzed, érintett vagy, mindenképp kérd terapeuta segítségét!

Menni vagy maradni? Íme 5 jel, ami elárulja, mikor van ideje munkahelyet váltani!

Kiemelt kép: Getty Images