Az elmúlt évtizedek jelentős eredményei ellenére a nők még mindig sok egyenlőtlenséggel szembesülnek.
  • A top helyezetteknél kiemelkedően jobb a család és karrier egyensúlya más országokéval összevetve.
  • A lista valószínűleg nem fog nagy meglepetést okozni. Vagy mégis?
  •  A Világgazdasági Fórum becslései szerint a nemek közötti bérszakadék még mindig jelentős.

A nemek közötti egyenlőség azonos jogokat és esélyeket jelent a férfiak és a nők számára. Számos különböző területet ölel fel, amelyek az egyenlő munkáért egyenlő bérezéstől a politikai részvételen át a karrierlehetőségekig és az anyagi juttatásokig terjednek.

A különbségek országonként és régiónként eltérőek. Míg egyes országok folyamatosan dolgoznak azon, hogy a munka világában erősítsék a nők szerepét, addig más országokban a valódi karrier csupán szép álom marad.

Mi alapján határozzák meg az ideális országokat?

A Global Gender Gap Index 2023-as jelentésében több szempontot is figyelembe vettek annak meghatározására, hogy melyik országban a legjobb nőként dolgozni, ide tartoznak a szakmai, gazdasági és személyes fejlődésre vonatkozó lehetőségek. Az alábbi megállapítások formálták alapvetően a listát.

1. Nemek közötti béregyenlőség

Továbbra is a karrier kiteljesedésének útjában áll a nemek közötti különbség, aminek megszüntetése kulcsfontosságú követelmény. Globális szinten van még mit tenni, de egyes országok élen járnak a bérszakadék felszámolásában.

2. Szülési és szülői szabadság

Természetes, hogy sok dolgozó nő is szeretne gyereket, azonban az anyaság és a karrier közötti egyensúly megvalósítása rendkívül nehéz.

Számos országban a nők még mindig nem kapnak elég támogatást ahhoz, hogy sikeresen összehangolják szülői és karrier terveiket.

Nem véletlen, hogy a szülői szabadságot nagyvonalúan kezelő országok előkelő helyen szerepelnek a listán.

karrier család egyensúly

Az egyik legnehezebb feladat a karrier-család összehangolása (Fotó: Getty Images)

3. Karrierlehetőségek és nők a vezetésben

A karrier építése szempontjából ugyancsak fontos szerep jut a szakmai lehetőségeknek, azonban nem elég a nyitott pozíciók feltérképezése. Azt is fel kell mérni, hogy a toborzás során milyen a nemek közötti torzítás, illetve hogy az állások valóban elérhetők a nők számára.

A karriert befolyásoló pozitív tényező a magas női részvétel a vezető pozíciókban és az igazgatótanácsokban.

4. Politikai részvétel

A munkahelyi egyenlőtlenségek gyakran tükrözik a nők politikai részvételét egy országban. Ha nincs megfelelő politikai felhatalmazás, hogyan is várhatnánk el, hogy a nők szerepvállalása megfelelő legyen a munkahelyi környezetben?

Íme a legjobb országok nőknek karrier szempontjából

Lássuk hát a 2023-as Global Gender Gap Index alapján összeállított lista első öt helyezettjét, hogy hol jó igazán dolgozó nőnek lenni. Érdemes összevetni a legboldogabb országok listájával, nem is annyira meglepő következtetésre juthatunk.

5. Svédország

A Global Gender Gap Index 2022-es és 2023-as jelentésében Svédország lett az ötödik legjobb ország a nemek közötti egyenlőség tekintetében. A svédek rendkívül magasra tették a mércét a politikai szerepvállalást illetően: a parlamenti képviselők közel fele nő, és ugyanez igaz az egyes minisztériumok irányítására is.
A nők iskolai végzettsége jellemzően magas, a szülői szabadság pedig igen nagyvonalú. A terhesség alatti és szülés utáni szabadság elérheti a 390 napot is, a 8 év alatti gyermeket nevelő nők pedig 25 százalékkal csökkenthetik normál munkaidejüket.

4. Új-Zéland

Új-Zéland sem hiányozhat a listáról, ha arról van szó, hogy nőként hol a legjobb dolgozni és élni.

Kiemelkedő a nemek közötti egyenlőség a politikai szerepvállalás területén, és az oktatás minden szintjén sikerült áthidalni a nemek közötti szakadékot az iskolai végzettség tekintetében.

Az új-zélandi munkajog szerint a női alkalmazottaknak 26 hét fizetett szülési szabadság jár. Emellett pótszabadságra is jogosultak terhességgel kapcsolatos időpontok, illetve vetélés esetén.

boldogság izland karrier

Az északi országok egyben a legboldogabbak is (Fotó: Getty Images)

3. Finnország

Finnországnak régi hagyományai vannak a nők politikai szerepvállalásának. A világ első országaként 1906-ban engedélyezték, hogy nők is lehessenek parlamenti képviselők, és a női közéleti szerepvállalás ma is nagyon erősnek számít.

Kimagasló a nemek közötti egyenlőség az iskolai végzettség terén,

Kiemelkedő a nemek közötti egyenlőség a politikai szerepvállalás területén, és az oktatás minden szintjén sikerült áthidalni a nemek közötti szakadékot az iskolai végzettség tekintetében.

A megfizethető gyermekellátó intézményrendszer és a nagyvonalú szülői szabadság is mind hozzájárulnak ahhoz, hogy munkavállalás és életvitel szempontjából Finnország a világ egyik legjobb országa.

2. Norvégia

Karrier és életvitel aspektusából Norvégia a második legjobb hely a világon a nők számára. A politikai szerepvállalás terén nagyfokú javulást értek el, de az északi ország azért is különleges, mert a nemek aránya egyenlően oszlik el az alap- és felsőoktatásban.
A családalapítást tervező nőket különösen támogatják. 49 hetes kombinált szülői szabadság jár, amely 12 hét fizetett szülés előtti szabadságot és 6 hét fizetett szülés utáni szabadságot tartalmaz.

1. Izland

A nemek közötti egyenlőség tekintetében Izland végzett a dobogó legfelső fokán, immáron folyamatosan 14 éve. A Világgazdasági Fórum becslése szerint Izland az egyetlen ország a világon, amelynek sikerült 90 százalék felett (91,2) bezárnia a nemek közötti szakadékot.

Legyen szó a nők vállalatvezetésben való részvételéről, a nemek közötti nemzeti bérszakadékról, az oktatáshoz való hozzáférésről vagy a politikai szerepvállalásról, Izland minden területen magas pontszámot ér el. A 6 hónapos szülési szabadság is azt a célt szolgálja, hogy a nők jobban össze tudják hangolni a karrier-család egyensúlyát.

Nem csak északon vannak jó helyek

Aki az időjárás miatt esetleg ódzkodna attól, hogy megnézze a rendszert az északi országokban, Új-Zéland pedig túl messze van, annak az alábbi országok között érdemes szétnéznie, ahol szintén jó eredmények születtek karrier és életvitel szempontjából: Dánia, Svájc, Ausztria, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Kanada és Ausztrália.

Csupán városi legenda a karrier-magánélet egyensúly?

Kiemelt kép: Getty Images