nepszerutlenseg-jelei

10 jel, hogy népszerűtlen vagy a munkahelyeden

A munkahelyünkön kívül bárhol megtehetjük, hogy kerüljük azokat, akiket nem kedvelünk. De mit tegyünk, ha mi magunk vagyunk azok, akiket a többiek nem bírnak? Melyek az intő jelek, és mi tehetünk, hogy munkatársaink mégis elfogadjanak minket?
  • Kimaradsz a közös poénkodásból és ebédekből? Lehet, hogy népszerűtlen vagy a munkahelyeden!
  • Árulkodó lehet a a szemkontaktus hiánya is.
  • Ha csak egy hangadó van, aki nem kedvel, könnyen jobb helyzetbe kerülhetsz.

Arra gyanakszol, hogy népszerűtlen vagy a munkahelyeden? Nos, abban szinte biztos lehetsz, hogy egyik munkatársad sem fogja nyíltan felvállalni az ellenszenvét veled kapcsolatban. Jellemzően apró jeleket küldenek feléd a munkatársaid, amelyek elárulják, hogy nem vagy szívesen látott csapattag. De jó hír, hogy a karrierjében a legtöbb ember csakis az önös érdekeit tartja szem előtt, és valószínűleg nem te vagy az egyetlen „ellenség”.

A vetélytársak névsora folyamatosan változhat, ahogy a munkahelyi csoportdinamika is módosul, de azért legyél résen! Vedd észre, ha kikerültél a pikszisből, mert akkor érdemes lépéseket tenned, hogy megkedveljenek – vagy legalább elfogadjanak. Nem érdemes arra törekedned, hogy mindenki szeressen a munkahelyeden, de karrier szempontjából mégis lényeges, hogy a csapat elismert tagja legyél.

Népszerűtlenség és munkakedv

Michael Kerr nemzetközi üzleti tanácsadó és a The Humor Advantage (magyarul kb. A humor haszna) című könyv szerzője a népszerűtlenség egy nagyon fontos következményére hívja fel a figyelmet. Tudniillik, hogy hamar a munkakedv rovására mehet. Az, akit nem kedvelnek a kollégái, nem csoda, hogy nem szívesen jár be a munkahelyére, vagy nem a legnagyobb lelkesedéssel végzi feladatait. Ennek következményeképp viszont az egész csapat teljesítménye csökkenhet.

„Ha a munkatársaid kedvelnek téged, minden könnyebbé válik. Az emberek támogatni fognak, amikor a legnagyobb szükséged lesz rá, könnyebben kérhetsz és kaphatsz segítséget. De sokkal gyümölcsözőbbé válhat a különböző részlegek közötti együttműködés is” – állítja a szakember. A tanácsadó szerint, ha a munkahelyeden azt érzed, hogy kedvelnek, könnyebben tudsz koncentrálni a feladataidra, így produktívabb, kreatívabb és sikeresebb leszel hosszú távon.

A szerző azt írja, ha népszerűtlen vagy, érdemes mindenekelőtt a humorodat feltornáznod.

De ezzel sem szabad túlzásba esni és minden adandó alkalommal elsütni egy faviccet!

nepszerutlenseg-jelei

Törekedj rá, hogy elfogadjanak a kollégáid! (Fotó: Getty Images)

No de lássuk, mit tehetünk, ha nem olyan könnyű megállapítanunk, hogy valóban kedvelnek-e a többiek.

10 jele annak, hogy népszerűtlen vagy a munkahelyeden

Az alábbi jelek elárulják, ha népszerűtlen vagy a munkahelyeden.

1. A megérzéseid nem csalnak

Ha úgy érzed, összesúgnak a hátad mögött, vagy elhallgatnak, mikor belépsz a mosdóba, étkezőbe, akkor bizony tényleg kibeszélnek. De ez nem feltétlenül az utálatukat jelzi. Ha viszont bármilyen helyzetben megkülönböztetnek, másképp bánnak veled, mint a többiekkel, akkor az már mindenképp a népszerűtlenség jele.

2. Fapofák

Ha soha – de tényleg soha – nem mosolyognak a kollégáid a közeledben, akkor a testbeszédük már el is árulta, hogy népszerűtlen vagy a körükben. Ilyenkor vess be valami viccet, hogy megszűnjön a kellemetlen hangulat! De csak akkor poénkodj, ha azt tényleg indokolja az adott helyzet! Ne erőltesd!

3. Sosem néznek a szemedbe

A tisztelet és elfogadás jele, ha beszélgetés közben a szemedbe néz a másik fél. Ha a többiek kerülik a tekintetedet, akkor vagy sántikálnak valamiben és szégyellik magukat, vagy egyszerűen csak nem méltatnak figyelemre. Kezdeményezz közvetlen csevejt, aminek nincs tétje, így talán sikerül elérned, hogy rád nézzenek, és elengedik magukat a társaságodban.

4. Bámulnak vagy bambulnak

A másik véglet sem jó: a hosszan tartó, intenzív bámulás a durvaság, az agresszió vagy az ellenségesség jele. De ettől még ne legyen üldözési mániád! Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, akkor lehet, hogy jól megnéz magának a kollégád – vagy tényleg csak elfáradt és bambul egy jólesőt maga elé.

5. Kerülnek

Épp a liftre vársz, de a kollégáid inkább a lépcsőt választják, minthogy veled együtt kelljen néhány másodpercet eltölteniük a felvonóban? Ha ilyen történik, biztosra veheted, hogy kerülnek téged.

6. Nem köszönnek vissza

Köszönj mindig mindenkinek előre, és akkor is te legyél az első üdvözlő, ha belépsz egy egylégterű helyiségbe! Figyeld meg, mennyien köszönnek vissza! A szimpla közöny jele is lehet, ha nem üdvözölnek, úgyhogy teszteld le a munkatársaidat többször is!

7. Árulkodó testbeszéd

Ha rendszeresen úgy beszél hozzád egy munkatárs, hogy elfordul a felsőtestével vagy keresztbe fonja a karját, lábát, akkor tart tőled – vagy nem kedvel. A népszerűtlenség jele lehet az is, ha valaki a telefonját vagy a monitorját nézi miközben hozzád beszél.

8. Személyes közlés helyett írásban kommunikálnak veled

Egy épületben, irodában vagytok, és a munkatársad rendszeresen kerüli a veled való személyes kontaktust? Ha csak üzenetekben és elektronikus levelekben kommunikál, akkor valószínűleg nem szeretne veled találkozni. Párszor próbáld meg elhívni kávézni vagy ebédelni, mert lehet, hogy csak távolságtartó.

Ha viszont mindig lemondja, vagy már előre elutasít, akkor nincs mit tenni.

9. Kirekesztenek a poénkodásból

Ha mindig olyan dolgokon viccelődnek, amiket nem értesz, és nem is avatnak be, akkor kétségkívül vagy rajtad nevetnek, vagy csak kihagynak minden jóból. Egyik sem ideális. Jó hír viszont, hogy ha némi unszolásra mégis elmondják a belsős viccek tárgyát, akkor van esélyed a népszerűségre!

10. A hatalmukat fitogtatják

Akik a nem létező hatalmukat fitogtatják előtted, azok egyrészt nem kedvelnek, másrészt tartanak tőled. Ez azonban az ő gyengeségükről árul el sokat. Legyél résen, mert az ilyen kollégák képesek ellopni az ötleteidet, esetleg a főnökötök beléd vetett bizalmát is alááshatják. Az ilyen munkatársakkal inkább vedd fel a kesztyűt!

Elvégre nem kell, hogy mindenki kedveljen a munkahelyeden, nem igaz?

De mi a helyzet, ha épp a főnök az, aki népszerűtlen? Kattints a linkre korábbi cikkünkért!

Kiemelt kép: Getty Images