Ha ízületeid a kelletnél gyorsabban öregszenek, érdemes szakemberhez fordulni.
 • Ízületeink egészsége kulcsfontosságú ahhoz, hogy megőrizzük mobilitásukat.
 • Az életkor előrehaladtával ízületeink egészsége is hanyatlani kezd.
 • Ezzel az ízületteszttel ellenőrizhetjük, gyorsabban öregednek-e ízületeik a kelleténél.

Amíg fiatal az ember, többnyire eszébe se jut hogy egyáltalán vannak ízületei, hiszen 35-40 éves kor alatt ritkán tapasztalunk bármiféle ízületi fájdalmat.

Amikor aztán fokozatosan, egyre több helyen kezd fájni, vagy amikor reggelente egyre hosszabb idő, mire bejáratódunk és felvesszük az üzemi hőmérsékletet, először nem is akarjuk elhinni, hogy ez már tényleg az. Hogy tényleg eljött az idő, amikor ideje elkezdeni törődni az ízületeinkkel.

Sokan még ilyenkor sem vesznek tudomást a mozgásképességükben bekövetkező változásokról, és a merevséget, fájdalmakat például az időjárásnak tulajdonítják. Pedig érdemes rögtön odafigyelni, mert akkorra, mikor már érezni a bajt, sokszor jelentős degeneratív elváltozások következtek be az ízületekben, amiket nem lehet teljesen visszafordítani. 

Torben Hersborg Londonba élő oszteopata (egy az ízületek, a mozgásszervek manuálkezelését végző szakember) és veterán küzdősportoló kifejlesztett egy ízületi állapotunkat felmérő tesztet, amellyel kideríthető, hogy az ízületeink gyorsabban öregednek-e, mint a többi testrészünk.

Előfordul ugyanis, hogy bár biológiai életkorunk nem indokolná, ízületeink kezdenek berozsdásodni.

Mivel a legtöbb ízületi probléma súlyosbodik, ha nem kezelik időben, érdemes akkor is elvégezni a tesztet, ha eddig nem gondoltunk rá, hogy baj lenne az ízületeinkkel. Ha valami nincs teljesen rendben, jobb minél előbb cselekedni.

Teszteld le, hány éves az ízületed!

A tesztben néhány a mozgásoddal kapcsolatos kérdést látsz. Vegyél elő egy papírt és egy ceruzát, és a kérdések után zárójelben szereplő pontszámokat írd fel, ha az adott kérdést igaznak érzed. A teszt végén add össze a számokat. 

 1. Szoktál furcsa, kattogó hangokat hallani az ízületeid felől? (10 pont)
 2. Szoktak fájni az ízületeid? (10 pont)
 3. Tapasztalsz duzzanatot, gyulladást vagy alakváltozást ízületeidnél? (10 pont )
 4. Voltak korábban ízületi sérüléseid (akár baleset, akár megerőltetés miatt)? (5 pont)
 5. Munkád vagy a mindennapok során repetitív tevékenységet végzel, például szalag mellett dolgozol? (5 pont)
 6. Ülő munkát végzel, keveset mozogsz? (5 pont)
 7. Fordult elő korábban ízületi gyulladás a családodban? (5 pont)
 8. Megterhelő sporttevékenység után a sporttársaidhoz képest is erőteljesebb fájdalmat érzel? (5 pont)
 9. Gyakran érzed hidegnek, merevnek kezeidet és lábaidat? (5 pont)
 10. Előfordul, hogy ízületeidnél görcsöt tapasztalsz, amit nehéz kiegyenesíteni? (10 pont)
 11. Túlsúlyod van? (annyiszor 5 pontot adj hozzá az eredményhez, ahányszor 6 kiló van rajtad)
 12. Szoktak fájni, vagy merev érzetűek lenni a nagylábujjad ízületei? (10 pont)
 13. Az egyik térdedet jobban be tudod hajlítani, mint a másikat? (5 pont)
 14. Fájnak a térdeid, ha térdepelsz? (5 pont)
 15. Ha keresztbe tett lábbal ülsz a földön, nehezedre esik a térdedet a padlóhoz közelíteni? (annyiszor 5 pontot számolj, ahány ökölnyi távolság marad a térdeid és a talaj közt)
 16. Muszáj rendszeresen kinyújtóztatnod a hátad? Napi hány alkalommal? (1 pontot adj hozzá nyújtásonként)
 17. Állva nem tudod egyenes térddel megérinteni a lábujjaidat? Milyen távol vagy a földtől? (2,5 centinként 1 pontot adj hozzá a végeredményhez)
 18. Nehezen fordulsz hátra, például, amikor tolatsz az autóval? (5 pont)
 19. Nem tudod az álladdal megérinteni a vállcsúcsodat? (5 pont)
 20. Nem tudod az álladdal megérinteni a mellkasodat? (5 pont)
 21. Az egyik karodat jobban fel tudod húzni a hátad mögött, mint a másikat? Mekkora az eltérés? (2,5 centinként 2 pontot adj hozzá a végeredményhez)
 22. Az egyik csuklódat jobban tudod mozgatni, mint a másikat? (10 pont)
 23. Nem tudod az összes ujjadat teljesen behajlítani? (10 pont)

Most add össze pontjaidat. A kapott számból vond le valós életkorodat. Az eredmény pozitív és negatív is lehet. Ezt a számot felezd meg. Ha ez pozitív pontszám, add hozzá az életkorodhoz. Ha ez negatív szám, akkor vond le az életkorodból, hogy megkapd az ízületek tényleges életkorát.

Ideális esetben ízületi életkorodnak meg kell egyeznie tényleges életkoroddal, vagy akár kevesebb is lehet, mint valódi korod. Ha viszont a teszt eredménye arra utal, ízületeid túl gyors tempóban öregszenek, egyrészt keress fel orvost, másrészt pedig gondold át, mit tudnál ízületeid védelmében tenni te magad.

izulet-eletkor-teszt

A csuklóízületnek nagy megterhelés a számítógép előtti munka. (Fotó: Getty Images)

Így óvd ízületeid egészségét!

Ha szeretnéd minél hosszabb ideig megőrizni ízületeid egészségét, érdemes odafigyelned néhány apró életmódszokásra. 

 • Sportolás előtt mindig melegíts be, és ne felejtkezz el a sportolás utáni kíméletes nyújtásról sem.
 • Rendszeresen tornáztasd, nyújtóztasd meg az ízületeidet: forgasd át a csuklódat, bokádat, végezz nyak-, váll-, csípő- és térdkörzéseket. Sportolás után célzottan is nyújts meg minden testrészt.
 • Hideg időben különösen ügyelj ízületeid melegen tartására, télen viselj kesztyűt és olyan nadrágot, ami jól elfedi a bokádat is.
 • Fogyassz több esszenciális zsírsavat, mert gyulladáscsökkentő hatásuk miatt ezek nagyon jót tesznek az ízületeknek. Egyél több olajos halat, vagy fogyassz omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőket, és csukamájolajat, amely további, a csontok egészségéhez fontos vitaminokat tartalmaz.
 • Fogyassz naponta legalább öt-öt adag gyümölcsöt és zöldséget, és fontold meg valamilyen antioxidáns-tartalmú étrendkiegészítő, például C-vitamin szedését.
 • Fogyassz kollagént, mert ez segít egészségesen tartani az ízületeket is.
 • Igyál naponta legalább két liter folyadékot, hogy biztosítsd az ízületek hidratáltságát és azt, hogy a tápanyagok eljussanak oda, ahova kell.
 • Orvosoddal egyeztetve szedj glükozamin-szulfát tartalmú étrendkiegészítőt, vagy próbáld meg az ördögkarom, esetleg új-zélandi zöldkagyló kivonatot tartalmazó készítményeket: ezek tabletták és kenőcsök formájában is elérhetőek. 

Ha teheted, esténként szánj egy kevés időt arra, hogy lefekvés előtt átmozgasd a tagjaidat! Ebben ezzel az egyszerű gyakorlatokat tartalmazó jógasorral tudunk neked segíteni:

A most bemutatott teszt elsődleges célja pusztán az, hogy felhívja a figyelmet ízületeid egészségére. Ha a kissé bonyodalmas összeadogatásra esetleg nincs is időd, energiád, az, ha 2-3 kérdésnél többre feleltél igennel, enélkül is utalhat arra, hogy érdemes lenne az ízületeiddel foglalkozni.

Ha ez a helyzet, első körben keresd meg háziorvosodat, aki ha szükséges, további vizsgálatokra utal be és segíteni tud abban is, hogy olyan étrendet és mozgási rutint alakíts ki, ami segít megőrizni ízületeid egészségét. 

Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy milyen praktikákkal enyhíthetjük a már fennálló ízületi panaszokat. 

Kiemelt kép: Getty Images