Szervezetünk ragasztója – ezért olyan fontos a kollagén

A kollagén a testünkben legnagyobb arányban megtalálható fehérje, mely számos funkciót tölt be. Ez felel ugyanis porcaink, csontjaink és ízületeink egészségéért, hiszen biztosítja feszességüket és rugalmasságukat, ezáltal a mozgásban is elengedhetetlen szerepe van. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a mennyisége a szervezetünkben, ezért kívülről kell pótolni. De hogyan?

A kollagén szervezetünk egyik fő mozgatórugója – testünk folyamatosan előállítja, ám termelődése és ezáltal jelenléte az évek előrehaladtával folyamatosan csökken. Egy bizonyos kor után pedig nem árt, ha mi magunk is pótoljuk. A kollagén több összetételű kifejezés: egyik fele a görög „kólla” szóból származik, mely ragasztót jelent, a francia vonatkozását a „géne” toldalékszóból származtatják, melynek jelentése: valamit termelni.
Ebből a két kifejezésből tevődik össze maga a szó, ami gyakorlatilag ragasztót termelő fehérjét takar. A szóösszetétel nem véletlen, hiszen  a kollagén szervezetünk „ragasztójaként” kitölti a sejtek közötti teret.

Mi mindenért felel testünkben a kollagén?

Ez a fontos fehérje gyakorlatilag minden részünkben benne van, ugyanis nemcsak a csontok, az ínak és kötőszövetek rugalmasságát biztosítja, hanem bőrünk tömegének (a vizet leszámítva) majdnem 90%-át is a kollagén adja, általa pedig feszessé és ellenállóvá válik ez a legnagyobb szervünk.

Tudtad?
  • A kollagén szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélhuzalnak
  • A szemgolyó vázát is ez a fehérje alkotja
  • 80 éves korunkra kb. 75%-al kevesebb kollagént állít elő szervezetünk, mint 20 évesen

Pozitív hatása van a hajra és a körmökre is; megfelelő mennyiségével meg tudjuk azok roncsolódását és töredezését előzni. Segít izmaink regenerálódásában és ideális növekedésében,  megfelelő mennyiségű bevitelével pedig csökkenthetjük a porckopásokat, szakadásokat, gyulladásokat és egyéb ízületi sérüléseket. A kollagéndús táplálkozást érdemes mihamarabb elkezdeni, ugyanis mennyisége évről évre csökken szervezetünkben, így fontos, hogy folyamatosan pótoljuk. Ezt megtehetjük az alábbi módokon:

Kollagéndús étkezés alkalmával

Kollagénben gazdag a tojás, azon belül is a tojásfehérje, a zöld levelű zöldségek, például a spenót, a saláta és a káposzta. A citrusfélék, magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően fő forrásként ismertek, de a bogyós gyümölcsök pl. eper, szeder, áfonya, málna is – mivel antioxidánsban gazdagok – nagyon fontos alapként szolgálnak. Mindezek mellett a húsok, pl. csirke és marha, illetve a halak is kiváló táptalajai a kollagénnek, hiszen glükozamin és kondoritin tartalmuk végett segítik a csontok újjáépülését. Olajos magvak tekintetében pedig a pisztácia és a tökmag a legjobb kollagénforrás.

Táplálékkiegészítők által

Manapság már az összes drogériában és gyógyszertárban fellelhetünk számos olyan étrend-kiegészítőt, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak kollagént. Érdemes ezt a fehérjét a sportboltok polcain is keresni, hiszen a testépítők egyik legfontosabb bevitt anyagává vált, de a hétköznapi emberek számára is jótékony hatással van. Ma már számos kiszerelésben és módon hozzájuthatunk, például folyadék, por vagy kapszula formájában, ráadásul különféle ízesítésekben, így csak az ízlésünk (és pénztárcánk) szabhat határt, hogyan fogyasztjuk. Mi ezeket a termékeket ajánljuk:

1. Pataki Ági – TITOK Kollagén, 6291 Ft 2. PUREGOLD Kollagén, 4990 Ft. 3. Essa World Kollagén, 9500 Ft. 4. Peak Collagéne, 8590 Ft. 5. Zerex Collagen, 20 760 Ft.

Kiemelt kép: Getty Images