egészséges táplálkozás diéta

Jó étrenddel és koplalással 11 évvel fiatalabb lehet a testünk a korunknál

Pár nap böjt és máris fiatalodik a szervezetünk.
  • Kevesebb evés, jobb közérzet és fiatalabb test az ígéret.
  • A kutatásban részt vevők egy része mediterrán diétát követett, a másik csoport növényi alapú étrenden volt.
  • A koplalásra, megvonásra lehet, hogy néha szüksége van a szervezetnek.

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) gerontológiai (öregedést kutató tudomány) tanulmánya szerint a koplalást utánzó (fasting-mimicking diet, FMD) étrend 11 évvel csökkentheti a biológiai életkort. A Nature Communications tudományos folyóiratban két kutatás eredményeit összegezték, amiben azt vizsgálták 18 és 70 év közötti pácienseken, hogy a különböző egészséges étrendek közül melyik a legeslegjobb.

Böjtölni egészséges?

Arról már többször is írtunk, hogy az időszakos böjtnek (amikor 16 órán át böjtölünk és 8 órás időkapuban ehetünk) nevezett étkezési mód az új trend, amiben a legtöbb orvos hisz is.  Ezzel szemben a legújabb amerikai kutatás eredménye azt mutatja, lehet akár rendesen enni hetekig, de pár napig utána koplalni kell.

A kutatásban részt vevő FMD-páciensek három-négy havi cikluson estek át, amelyek során 5 napig tartották a növényi étrendet, majd 25 napig normál, de egészséges ételeket ettek.

Az FMD koplalós napjainak menüje zöldséglevesből, energiaszeletből, energiaitalból, egészséges rágcsálnivalókból és teából állt, valamint egy olyan étrendkiegészítőből, amely „nagy mennyiségű ásványi anyagot, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat” tartalmazott.

egeszseges-taplalkozas-fiatalsag

Babos-csicseriborsó saláta, ami laktató és csak növényi eredetű (Kép: Nők Lapja)

Mennyit ehettek a koplalók?

Nem sokat… A páciensek megválaszthatták, hogy mikor esznek, de az elfogyasztható mennyiséget korlátozták a kutatók. Az ötnapos diéta első napján 4600 kJ-t, azaz nagyjából 1099 kalóriát (11% fehérje, 46% zsír, 43% szénhidrát) fogyaszthattak.

A másodiktól az ötödik napig 2000 kJ-t vagy nagyjából 717 kalóriát fogyasztottak (9% fehérje, 44% zsír és 47% szénhidrát) naponta.

A vizsgálatban vérmarkereket és más sejt- és anyagcsere-adatokat használtak, hogy megnézzék, hogyan befolyásolja az böjtölés a biológiai életkort.

A FMD-vizsgálatban részt vevők eredményeiben kevesebb volt az inzulirezisztenciára és a cukorbetegségre hajlamosító tényező. Az MR-felvételek pedig azt mutatták, hogy a májban és hasban csökkent a zsír mennyisége.

Utóbbi azért fontos, mert azt jelenti, hogy javult az anyagcsere és a nyirokműködés is, és éppen ebből tudnak arra következtetni, hogy a szövetek, sejtek mennyire tudnak megújulni ciklikusan a szervezetben. Ha a sejtmegújulás jobb, a biológiai korunknál sokkal hatékonyabban működik a szervezetünk. 

A 4 hónapos kísérlet után az eredmények 2,5 évvel mutatták fiatalabbnak a koplalókat.

De ha évtizedekig tartjuk ezt a diétát, akkor összesen 11 évvel lehet fiatalabb a szervezetünk a biológiai korunknál. Persze ez egy számítógépes szimulációval kiszámított eredmény, és rengeteg olyan tényező (biomarker) lehet az ember életében, ami ezt befolyásolja. Például biztosan más-más eredmény érhető el aktív életmóddal és azzal is, ha kevesebbet stresszel az ember, de örökletes hajlamok is „bezavarhatnak” a képbe.

Mielőtt belefognál egy nagyon alacsony kalóriatartalmú diétába, mindenképp érdemes orvossal vagy dietetikussal egyeztetned, mert a sok előny mellett, mellékhatások is felléphetnek a koplalós időszakban!

Ha nem akarsz böjtölni, de szeretnél egészségesebb étrendre váltani, akkor kattinst, és olvasd el egy korábbi cikkünket!

Kiemelt kép: Getty Images