Az időszakos böjt napjaink legnépszerűbb fogyókúrás metódusa. De mi is az a 16:8-as, az 5:2-es módszer és az alternáló diéta?

Az időszakos böjt megfelelő választás lehet annak, aki jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, és annak is, akinek a számos sikertelen fogyókúra és a kudarcból fakadó jojóhatás miatt nagyon nehezen megy, vagy megállt a fogyása. És azoknak is, akik megunták az eddigi diétát, illetve akik akár csak az egészséges testsúlyuk megtartására törekednek. A módszernek több változata létezik, ezekben közös, hogy az étkezést meghatározott időablakokra korlátozzuk, és közéjük meghatározott ideig tartó tápanyagmegvonást iktatunk be. Fontos, hogy komoly, tartós böjt előtt érdemes szakorvos véleményét is kikérni. Valamint azt sem árt észben tartani – mielőtt valamiféle csodát várnánk –, hogy legyen bármilyen divatos is mostanában az időszakos böjt, a fogyást most is lemondás, megvonások árán fogjuk elárni. Dr. Farkas Kitti és dr. Bajnok Éva, az Alakorvoslás Program orvosai összegyűjtötték, hogy mire érdemes ügyelni, ha kipróbáljuk ezt a módszert.

Milyen előnyökkel jár az időszakos böjtölés?

Az első 12–24 órájában kifogynak a glikogénraktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, de ez átmeneti. Ezt a szakaszt hamarosan felváltja valamiféle könnyedség, jóleső éberség. A relatíve rövid ideig tartó tápanyaghiány aktiválja az életben maradásért fontos géneket, önmegsemmisítésre készteti a torz sejtalkotókat, megsokszorozza az antioxidánsok védelmi rendszerét és az energiatermelő mitokondriumok aktivitását, állítják a szakorvosok. Sőt, daganatok egyes vizsgált típusaiban hatékonyabbá válik a kemoterápiás kezelés és a mellékhatások csökkennek.

„Az időszakos böjt, a megfelelő életmód, a rendszeres mozgás és a fizikai aktivitáshoz illő kalóriabevitel is aktiválja az autofágiát, amely a sejtek felépülésének és lebomlásának dinamikus egyensúlyát jelenti.

Ha ez a folyamat jól működik, sejtjeink tovább élnek, és a káros folyamatok beindulásának esélye is csökken” – hangsúlyozza dr. Farkas Kitti.

Milyen időszakos böjtöt válasszunk?

„Alapvetően három időszakosböjt-típus ajánlható nyugodt szívvel, ezek közül mindenki azt válassza ki, amit úgy érez, hogy szívesen végezne. Az 5:2-es módszernél két, nem egymást követő napon 500 kalóriára csökkentjük a napi energiabevitelt, a többi napon normálisan kell étkezni. Ezzel a módszerrel 12 hét alatt átlagosan 5 kilót fogyhatunk, az izomszövet érintettsége és különösebb erőfeszítés nélkül. Mozgással ez az eredmény még növelhető is” – emeli ki dr. Bajnok Éva.

A 16:8-as módszer szintén mindenkinek javasolható, és a hétköznapokba talán ez a legegyszerűbben beilleszthető. Ennek a módszernek a lényege, hogy 16 órán keresztül nincs kalóriabevitel egyáltalán. Értelemszerűen érdemes ezt úgy időzíteni, hogy ebbe az időszakba az alvás is beleessen. Ez a cirkadián ritmus miatt is jó. Ha éjszaka böjtölünk, az anyagcserénk amúgy is lassú, sem fizikai, sem mentális terhelésnek nem vagyunk kitéve. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy fogyás csak akkor következik be, ha a 8 órás időablakban csökkentjük a kalóriabevitelünket is.

Az 5:2-es módszernek az intenzívebb verziója az úgynevezett alternáló diéta. A módszer lényege, hogy a megvonási és a visszatáplálási periódusokat 24 órás egységenként váltogatja a fogyni vágyó. Ennél a módszernél az egyik napon a szokásos energiamennyiséget kell bevinni, azonban minden második napra – az 5:2-es módszerhez hasonlóan – csupán 500 kalóriával kell tervezni.

Mindhárom böjtvariáció esetén a böjti napokat vagy periódust válasszuk meg úgy, hogy napi teendőinket a lehető legkevésbé befolyásolja. Tehát a táplálkozási szünet ne pont edzésnapra, nagyobb szellemi megmérettetésre vagy ünnepnapra essen. Ha a családdal történő közös vacsora fontos számunkra, akkor inkább 12-20 óra közöttre tegyük az étkezési periódust, ha reggeli nélkül nem bírjuk, válasszuk a 8-16 óra közötti étkezést. Legalább napi 2-3 liter kalóriamentes folyadékot vigyünk be a böjti időszakban, és rosszullét esetén kis mennyiségű hígított zöldséglé, zöldségleves fogyasztása, pihenés ajánlott.

(Kiemelt kép: Getty Images)