ujzeland-dohanyzas-betiltasa

Mégsem tiltják be a dohányzást Új-Zélandon

Mégsem lesz frissebb a levegő.

Még hatályba lépése előtt (2024. 02. 27-én) visszavonja Új-Zéland azt a törvényt, amely megtiltaná, hogy dohányt árusítsanak a most felnövő nemzedékeknek. Bár az úttörő törvényjavaslatot korábban világszerte tömegek üdvözölték, Új-Zéland kormánya arra jutott, mégsem jött még el a teljes tiltás ideje. Új-zélandi tudósok és aktivisták hevesen tiltakoznak a törvény visszavonása miatt, és hangsúlyozzák: ennek következtében emberéletek kerülhetnek (újra) veszélybe.

Az eredeti terv szerint 2024 júliusában lépett volna hatályba Új-Zélandon a világ eddigi legszigorúbb dohányellenes törvénye.

Ennek értelmében megtiltották volna, hogy a 2009. január 1-je után született állampolgárokat dohányáruval szolgálják ki a boltok, valamint a már forgalomban lévő termékek nikotintartalmát és a dohánykereskedők számát is csökkentették volna (utóbbit mintegy 90%-kal).

Új-Zéland: a dohányzás betiltása (egyelőre) álom marad

Új-Zéland októberben megválasztott koalíciós kormánya megerősítette, hogy a hatályon kívül helyezés sürgősségi eljárással történik. Ez azt jelenti, hogy az új-zélandi nép véleményének kikérése nélkül törlik a törvényt a döntéshozók.

ujzeland-dohanyzas-betiltasa

Új-Zélandon nem lesz tisztább a levegő. (Fotó: Getty Images)

Casey Costello Új-Zéland egészségügyi miniszterhelyettese elmondta: bár a koalíciós kormány elkötelezte magát a dohányzás visszaszorítása mellett, más módszerekkel kezelnék a problémát.

Terveik szerint inkább a leszokás segítésére koncentrálnak a teljes tilalom helyett.

Ezzel egyrészt a függők is több türelmi időt kapnak, másrészt az illegális kereskedelem miatt sem kell (annyit) aggódniuk.

Bonyolítja a helyzetet azonban, hogy Új-Zélandon az őslakos közösségek állítólag sokkal magasabb arányban dohányoznak a többieknél, így ennek fényében még többen bírálják a most meghozott döntést. Az Otago Egyetem kutatója, Janet Hoek szerint a dohánytilalom hatályon kívül helyezésével a kormány figyelmen kívül hagyja a maori vezetők véleményét, és hozzájárul a jelenleg is meglévő egészségi egyenlőtlenségek fenntartásához.

„Nagyszabású klinikai kísérletek azt mutatták, hogy a (teljes dohánytilalomról szóló) jogszabály rövid idő alatt növelte volna a leszokási arányt, ezzel együtt pedig jelentősen megnehezítette volna a fiatalok számára a rászokást” – hangsúlyozta Hoek.

Kíváncsian várjuk, milyen sikereket ér el ez ügyben az új-zélandi kormány – az újonnan megváltoztatott terveivel!

Új-Zéland vezetése egyébként az egyik legfelvilágosultabb a világon: a vetélésen átesetteknek például fizetett szabadság jár ott.

Kiemelt kép: Pirongia, Új-Zéland – Fotó: Getty Images