tonhalas szendvics kirúgás

Maradék szendvics miatt rúgták ki a takarítónőt, most perel

Sokba került Gabriela Rodrigueznek az az ingyen szendvics, de az asszony küzd az igazáért.

Az Ecuadorból származó Gabriela Rodriguez két éven át takarította a londoni Devonshires ügyvédi iroda helyiségeit, most jogi lépéseket tervez egykori munkáltatója ellen. A történet szerint Rodriguezet 2023 karácsonya előtt rúgták ki, miután a Total Clean nevű vállalkozás, aki a nőt alkalmazta, panaszt kapott a Devonshires Solicitors ügyvédi irodától. A panasz szerint

Rodriguez megevett egy 1,50 fontos, kb. 680 forint értékű tonhalas szendvicset, ami az egyik tárgyalóteremben maradt egy megbeszélés után,

ami miatt a takarítónő kirúgását követelték. (Ezt egyébként ki kellett volna dobnia.)

Az United Voices of the World (Egyesült Világ Hangjai, röviden UVW) nevű szakszervezet, amely bevándorló munkavállalókat képvisel, azt állítja, hogy Rodriguezet diszkrimináció áldozatává vált, és hogy ha nem latin-amerikai származású lenne, aki korlátozva beszél csak angolul, akkor a Devonshires sem rúgatta volna ki. A segítségükkel a nő most pert indított mind az ügyvédi iroda, mind a takarítócég ellen a – szerinte – jogtalan elbocsátás miatt.

tonhalas szendvics kirúgás

Gabriela Rodriguez megevett egy 680 Ft-os tonhalas szendvicset, amiről azt hitte, hogy az ügyvédi értekezlet után kidobják (Fotó: United Voices of the World szakszervezet)

A per kapcsán a UVW több tucat támogatóval demonstrált a Devonshires irodája előtt február 14-én. A demonstráció során 100 tonhal konzervet, 300 kézzel becsomagolt tonhalas szendvicset, valamint szerelmes leveleket is átadtak az elbocsátott takarítónőnek, hogy ezzel is jelezzék: teljes szívvel támogatják őt a harcban (ezért is időzítették Valentin-napra az akciót).

A munkáltató cáfolja a vádakat

Az UVW főtitkára, Petros Elia, kijelentette, hogy a legtöbbször bevándorló takarítók gyakran éreznek megkülönböztetést és diszkriminációt, és hogy az UVW minden erejével harcolni fog az ilyen ügyekben. 

A Total Clean egyik szóvivője cáfolta az állításokat, mondván, hogy

minden lépést az Egyesült Királyság munkajogának megfelelően tettek meg, és semmiféle faji megkülönböztetés nem volt jelen az eljárás során.

A londoni ügyvédi iroda szóvivője szintén hangsúlyozta, hogy nem tettek formális panaszt Rodriguez ellen, és nem kérték az elbocsátását.

Az ügy jelenleg is folyamatban van. A londoni jogi körökben azonban már most is élénk vita zajlik arról, hogy miként kezeljék az ilyen típusú munkahelyi vitákat és állítólagos diszkriminációs eseteket.

Kiemelt kép: Canva